| Vrste podgan | |
|
+8Olivija vili mamaF *Tinky* Sonii Fiamma Eva AtLanT!da 12 posters |
|
Avtor | Sporočilo |
---|
AtLanT!da
Število prispevkov : 726 Join date : 14/01/2009 Age : 34 Kraj : Ljubljana
| Naslov sporočila: Vrste podgan Ned Jan 25, 2009 6:38 pm | |
| Kar nekaj časa sem porabila, da sem našla (posplošeno) večino vrst podgan. Tako da, tukelje vam jih bom počasi (ker moram prevajat iz angl.) predstavljala.. Prav?
Lp, K!x | |
|
| |
Eva
Število prispevkov : 356 Join date : 14/01/2009 Age : 33
| Naslov sporočila: Re: Vrste podgan Ned Jan 25, 2009 6:41 pm | |
| Super ideja! | |
|
| |
AtLanT!da
| Naslov sporočila: Re: Vrste podgan Pon Jan 26, 2009 6:49 pm | |
| Rjava podgana: Rattus norvegicus (poznana tudi kot siva, hišna, Norveška ali kanalizacijska/kanalna) Je razširjena po vsem svetu, izvira iz Azije. Razširila se je v zadnjih dveh stoletjih, ko so se izboljšale morske povezave med kontinenti, posebej med Evropo in Azijo. Zato jih najdemo predvsem na obalnih območjih, še posebej pristaniščih. Možnih je veliko barvnih kombinacij (večina naših ljubljenčkov so rjave podgane). V glavnem je rjavo-siva po hrbtu in svetlo siva po spodnjem delu telesa, rep je lahko obarvan, tačke pa so bele. Celo telo (glava + telo (brez repa)) meri od 180 do 250 mm in odrasla podgana tehta 400 gramov, lahko pa je tudi težja (Niethammer 1981). Rep je krajši od celega telesa. Ušesa so debela, neprozorna, kratka in dlakasta. Je najpomembnejša vrsta v Evropi, saj živi neposredno v bljižini človeka, in je bila velikokrat odgovorna za prenašanje bolezni na človeka. Živi v skupinah in je lahko vzeta kot uničevalec žetev (če prevedem olepševalno =) ) moj komentar: ne strinjam se s tistim delom, da so najbolj odgovorne prenašalke bolezni, ker je dokazano da so kugo prenašale PASJE bolhe!! (ok, no, loh da so ble tut na podganah, ampak, če so pasje so pasje...) No, se opravičujem za napake, in originalno besedilo ni izpod mojega peresa (prevedeno by jaz)! | |
|
| |
Fiamma Admin
Število prispevkov : 1492 Join date : 13/01/2009 Age : 34 Kraj : Koper
| Naslov sporočila: Re: Vrste podgan Pon Jan 26, 2009 8:55 pm | |
| - Citiram :
- moj komentar: ne strinjam se s tistim delom, da so najbolj odgovorne prenašalke bolezni, ker je dokazano da so kugo prenašale PASJE bolhe!!
ja no...dejansko podgane prenašajo vsega.... in kuga se nebi širila, če nebi bilo tolko podgan ... ker so te bolhice lepo zajedale tudi na podgancah...je pršlo to lepo na ljudi pa še nekaj...kar se tiče DIVJIH živali se NIKOLI ne dotikajte podgan in golobov!!! nekje sem enkrat vidla neko stran prow o pasmah podgan (oz. razno razne vrste vzorcev itd), tako da če najdem, prilepim sem LP | |
|
| |
AtLanT!da
| Naslov sporočila: Re: Vrste podgan Tor Jan 27, 2009 1:50 pm | |
| ja, daj, prosim, ker jaz sem zlo težko našla to, kar zdaj prevajam ( mam samo še črno, benguelsko, pa še eno tako freaky ) | |
|
| |
Sonii
Število prispevkov : 773 Join date : 13/01/2009 Age : 32 Kraj : Ljubljana
| Naslov sporočila: Re: Vrste podgan Tor Jan 27, 2009 1:53 pm | |
| A med te podgane spada tudi gigantska? Živela naj bi 8 let. Nevem pa kako se ji drugače reče. Je pa reees ogromna | |
|
| |
AtLanT!da
| Naslov sporočila: Re: Vrste podgan Tor Jan 27, 2009 1:56 pm | |
| rjava podgana je msz največja.. | |
|
| |
Sonii
| |
| |
Sonii
| Naslov sporočila: Re: Vrste podgan Tor Jan 27, 2009 2:01 pm | |
| Ampak tole je pa res gigantsko | |
|
| |
Fiamma Admin
| Naslov sporočila: Re: Vrste podgan Tor Jan 27, 2009 2:01 pm | |
| hudo! samo pomoje spada to v kakšno sosednjo družino ...ker po gobčku ni toliko podobna tem podgancam | |
|
| |
Sonii
| Naslov sporočila: Re: Vrste podgan Tor Jan 27, 2009 2:03 pm | |
| - Fiamma je napisal/a:
- hudo!
samo pomoje spada to v kakšno sosednjo družino ...ker po gobčku ni toliko podobna tem podgancam To se strinjam ja. Je bil pa nek prispevek po tvju enkrat da take podgane lahko doživijo do 8 let in očitno je prav tako spretna, ker je plezala človeku za vratom itd. | |
|
| |
Fiamma Admin
| Naslov sporočila: Re: Vrste podgan Tor Jan 27, 2009 2:03 pm | |
| eko sem prow pogledala...skupno majo edino to, da sta oba glodalca ...oz ena podzvrst podgana: Kingdom: Animalia Phylum: Chordata Class: Mammalia Order: Rodentia Superfamily: Muroidea Family: Muridae Subfamily: Murinae Genus: Rattus to veliko čudo: Kingdom: Animalia Phylum: Chordata Class: Mammalia Order: Rodentia Superfamily: Muroidea Family: Nesomyidae Subfamily: Cricetomyinae Genus: Cricetomys Species: C. gambianus | |
|
| |
Sonii
| Naslov sporočila: Re: Vrste podgan Tor Jan 27, 2009 2:07 pm | |
| No ja ampak še vedno je zanimiva Čeprav raje ostanem pri tehle malih podganah. Že teh se preveč ljudi boji | |
|
| |
Eva
| |
| |
Fiamma Admin
| Naslov sporočila: Re: Vrste podgan Tor Jan 27, 2009 3:10 pm | |
| joooj črna je lepa...pa nekateri odtenki rjave če kdo izve za kakšne črne podgane naj mi pove | |
|
| |
AtLanT!da
| Naslov sporočila: Re: Vrste podgan Tor Jan 27, 2009 6:59 pm | |
| Ladijska podgana (moja najnaj) Rattus rattus (znana tudi kot Črna(!!!), strešna, sadna (? Kdo že slišal? ), riževa (rice field rat) in Alexandrijska podgana) Pravtako kot rjava je tudi ta razširjena po celem svetu, izvira pa iz Jugo-vzhodne Azije (Meehan 1984). Za razliko od rjave, ta živi tudi na kontinentalem svetu, in se je naselila tudi globoko v celinah (rjava je večinoma ob obali, pristaniščih,...). Obstaja mnogo (več) podvrst in oblik (!!!) črne podgane, in zaradi tega je težje dati točen opis zunanjosti. V isti skupini (grupi, tropu) je barvitost razširjena od skoraj čisto črne, do rdeče-rjave (<3) po hrbtu in temno sive do bele po trebuščku. Celo telo (glava + telo, brez repa) meri 150220 mm ( en decimeter in pol če posplošim za boljšo predstavo =) ) in odrasla tehta 150-250 gramov. Rep je daljši od celotne dolžine telesa (glava + telo, brez repa). Ušesa so tanka, relativno dolga in gola (brez dlake), ter lahko prozorna (se močneje vidijo žilice). R. rattus ali črna podgana je postala »nočna mora« polj v mnogih državah, in, zaradi odličnih zmožnosti plezanja, oškoduje tudi sadovnjake, poleg tega zna vstopiti v hiše. Ta vrsta je bila odgovorna za prenašanje bolh, ki so bile okužene s kugo v Srednjem veku. Je izjemno učljiva in radovednega značaja, drzna z mnogo sposobnostmi. Slika: glej pri Rjava podgana moj komentar: Ta odlomek preveden direktno iz angleščine, moje mnenje izraženo v oklepajih npr (!!!), (<3), razen tistih, ki dopolnjujejo stavke npr. "glava + telo, brez repa" poleg tega se opravičujem za napako pri 1. besedilu -> TA vrsta podgane je večina naših ljubljenčkov | |
|
| |
AtLanT!da
| Naslov sporočila: Re: Vrste podgan Pon Feb 02, 2009 3:15 pm | |
| Pacifiška podganaRattus exulans (znana tudi kot Polinezijska podgana) Je relativno majhna vrsta. Je rjavo-sive basve po hrbtu in rahle sive po trebuščku. Celo telo (glava+telo, brez repa) meri 110-130 mm, in odrasla tehta 45 gramov! (to je res mini*). Rep je daljši od celega telesa. Je prebivalka Pacifiških otokov, še posebej pogosta v Bangladešu. Najdemo jo v vaseh in na agrikulturnih poljih. Zaradi odličnega plezanja in močnih zob je trn v peti za kokosova drevesa ( =)*) moj koment.: besedilo ni moje avtorsko delo, kar že veste in ne bom ponavljala v next artiklih =) | |
|
| |
AtLanT!da
| Naslov sporočila: Re: Vrste podgan Pon Feb 02, 2009 3:33 pm | |
| The multunammate rat (ni slovenskega prevoda) Praomys (Mastomys) natalensis. Ta vrsta je najvažnejša težava v Afriki. Velikokrat je zamenjana z Črno podgano- rattus rattus. Kožuh je za podgano izredno mehak, rjavkast s črnimi in sivimi zametki. Celo telo (glava + telo, brez repa) je do 150mm, in odrasla tehta od 50 do 100 g. Rep, ki je zelo temen, je približno enako dolg kot celo telo. Nenavadno je to, da ima samica lahko do 24 dojilnih bradavic (druge vrste nimajo več kot 10) in produkcija potomstva (dobeseden prevod*) je zelo velika, še posebej zato, ker so skupnosti/grupe zelo številčne (od 20 članov dalje). Posledično se vsake toliko časa populacija močno poveča, in povzroči veliko škode v harmoniji narave. (Ampak so men majbolj všeč =)*) | |
|
| |
*Tinky*
Število prispevkov : 82 Join date : 18/01/2009
| Naslov sporočila: Re: Vrste podgan Pon Feb 02, 2009 3:37 pm | |
| Kakšni velki uhki | |
|
| |
AtLanT!da
| Naslov sporočila: Re: Vrste podgan Pon Feb 02, 2009 3:38 pm | |
| anda, kot miške so, ampak so res podgane!! sam take male <3 | |
|
| |
mamaF
Število prispevkov : 519 Join date : 13/01/2009 Age : 53 Kraj : Komen
| Naslov sporočila: Re: Vrste podgan Pon Feb 02, 2009 4:24 pm | |
| Wauu, Atlantida, zelo si bla pridna! Hvala za vse prevode (ne se sekirat, saj nobeden od nas ni prof. angleščine), super si opravila. | |
|
| |
AtLanT!da
| Naslov sporočila: Re: Vrste podgan Pon Feb 02, 2009 5:47 pm | |
| | |
|
| |
AtLanT!da
| Naslov sporočila: Re: Vrste podgan Pon Feb 02, 2009 6:07 pm | |
| The lesser bandicoot rat,
Bandicota bengalensis (prvič slišim*)
Izhaja iz Azije, ki je razširjena od Pakistana do Indonezije. Ni znano, da bi kdaj zapustila rodna tla Azije. V Indiji je enako razširjena kot pri nas npr. črna in rjava podgana in verjetno v drugih Azijskih državah pravtako. Dlaka po hrbtu je temna, redko tudi blažje rjava, občasno črna, in (od svetle do temne) siva po trebuhu. Celo telo (g + t, - rep) meri 250mm, rep pa, ki je temen, je tudi krajši od te dolžine.
Je odličen plavalec, navajen na vodo, zato povzroča škodo predvsem na riževih poljih.
B. bengalensis je zelo agresivna celo do posameznic lastne rodbine, zato skupino navadno vodi samo ena odrasla žival.
(tega pa res ne znam prevest*) This species is very susceptible to most rodenticides, although findings by Greaves (1985) indicate that some individuals seem very tolerant to some rodenticides. However in practical field trials in Bangladesh no problems were encountered with zinc phosphide or coumatetralyl. | |
|
| |
AtLanT!da
| Naslov sporočila: Re: Vrste podgan Pon Feb 02, 2009 6:19 pm | |
| | |
|
| |
Eva
| Naslov sporočila: Re: Vrste podgan Čet Feb 05, 2009 11:00 am | |
| Tale indijska podganca je pa fuuuul luštna (usaj kr sm jst slikc najdla ) | |