Po dolgem času sem se zopet oglasil na forumu, da si malo preberem kaj "podganarji" hranite svojim podganam
S presenečenjem pa ugotavljam, da jim hranite ne zgolj pretežno, ampak skoraj izključno hrano rastlinskega izvora. Na tem mestu velja izpostaviti, da so podgane v osnovi
vsejede in jim dolgoročno samo hrana rastlinskega izvora lahko škodi. Ampak nisem odprl nove teme z namenom "učenja in pametovanja", ampak predvsem zato, ker bi z vami rad delil eno zanimivo izkušnjo.
Sam sem terarist in posledično imam doma veliko
žive hrane (mokarji, zofobi, črički, murni, kobilice). Vse to imam seveda
vzrejeno v ujetništvu, tako da je možnost okužb manjša kakor okužba z zelenjavo
In en dan (že lep čas nazaj) pakiram čričke v doze, ki sem jih nato poslal naokoli po pošti, in
mi iz doze skoči en čriček ter pade direktno v kletko s podganami. Najvicioznejša podgana je
v istem trenutku skočila iz najvišje police na tla in v trenutku zgrabila črička, in ga obrnila tako, da ga je v sekundi pokončala in potem pojedla.
Podgane so vsejedi in vem, da pojedo praktično vse. V naravi so insekti na njihovem dnevnem meniju. Vendar presenetilo me je to, da ima podgana
tako dobro izoblikovan način napada na čričke (ker se gibljejo v skokih kot murni in kobilice). Namreč podgana je precenil razdaljo, ki jo bo čriček prepotoval do trenutka ko ga bo ona lahko zgrabila.
Ni se zmotila niti za milimeter Ker sem temu težko verjel, sem v kletko vrgel še enega in druga podgana je naredila zelo podobno. Nato sem črička ponudil s pinceto in podgani sta ga vzeli s tako vicioznostjo, da me je kar premaknilo. Črički, mokarji, zofobi in kobilice (vse vzrejeno v ujetništvu) so od tistega dne na meniju vsakodnevno, le da vsak dan nekaj drugega.
Podgane so izurjene živali za uboj. V trenutku preceni kaj je potrebno narediti, da bo ubila svoj plen kar se da hitro. Mokarja in zofoba vedno obrne tako, da najprej poje glavo, prav tako kobilico in črička ali murna. Tako lahko brez zadržkov zaključimo, da je evolucija podgane pripravila na pogosto prehranjevanje z insekti, črvi ipd. Če ne bi bilo tako, nagoni ne bi bili tako izraženi.
Vendar pa smo ljudje nagnjeni k delovanju po liniji najmanjšega odpora. Teraristi kupujemo živo hrano, ker naši plazilci brez tega ne bi preživeli, če pa bi jedli mrtvo in konzervirano hrano, bi verjetno velika večina (tudi teraristov) hranila konzervirano hrano. Naredimo samo to kar je nujno potrebno za golo preživetje, bolj malo ljudi se pa potrudi za to, da bi živali v ujetništvu živele optimalno življenje
Zanima me, če tudi vi kdaj hranite takšno hrano svojim podganam?
lp, Anže