Forum ljubiteljev podgan
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Za vse ki imajo podgano, si jo želijo ali so jim podgane enostavno všeč.

KazaloPortalGalleryLatest imagesIščiRegistriraj sePrijava

Vsejedost podgan

Go down 
4 posters
AvtorSporočilo
Anze

Število prispevkov : 4

Vsejedost podgan Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Vsejedost podgan   Vsejedost podgan Icon_minitimePon Sep 26, 2011 10:41 am

Po dolgem času sem se zopet oglasil na forumu, da si malo preberem kaj "podganarji" hranite svojim podganam Smile

S presenečenjem pa ugotavljam, da jim hranite ne zgolj pretežno, ampak skoraj izključno hrano rastlinskega izvora. Na tem mestu velja izpostaviti, da so podgane v osnovi vsejede in jim dolgoročno samo hrana rastlinskega izvora lahko škodi. Ampak nisem odprl nove teme z namenom "učenja in pametovanja", ampak predvsem zato, ker bi z vami rad delil eno zanimivo izkušnjo.

Sam sem terarist in posledično imam doma veliko žive hrane (mokarji, zofobi, črički, murni, kobilice). Vse to imam seveda vzrejeno v ujetništvu, tako da je možnost okužb manjša kakor okužba z zelenjavo Smile In en dan (že lep čas nazaj) pakiram čričke v doze, ki sem jih nato poslal naokoli po pošti, in mi iz doze skoči en čriček ter pade direktno v kletko s podganami. Najvicioznejša podgana je v istem trenutku skočila iz najvišje police na tla in v trenutku zgrabila črička, in ga obrnila tako, da ga je v sekundi pokončala in potem pojedla.

Podgane so vsejedi in vem, da pojedo praktično vse. V naravi so insekti na njihovem dnevnem meniju. Vendar presenetilo me je to, da ima podgana tako dobro izoblikovan način napada na čričke (ker se gibljejo v skokih kot murni in kobilice). Namreč podgana je precenil razdaljo, ki jo bo čriček prepotoval do trenutka ko ga bo ona lahko zgrabila. Ni se zmotila niti za milimeter Smile

Ker sem temu težko verjel, sem v kletko vrgel še enega in druga podgana je naredila zelo podobno. Nato sem črička ponudil s pinceto in podgani sta ga vzeli s tako vicioznostjo, da me je kar premaknilo. Črički, mokarji, zofobi in kobilice (vse vzrejeno v ujetništvu) so od tistega dne na meniju vsakodnevno, le da vsak dan nekaj drugega.

Podgane so izurjene živali za uboj. V trenutku preceni kaj je potrebno narediti, da bo ubila svoj plen kar se da hitro. Mokarja in zofoba vedno obrne tako, da najprej poje glavo, prav tako kobilico in črička ali murna. Tako lahko brez zadržkov zaključimo, da je evolucija podgane pripravila na pogosto prehranjevanje z insekti, črvi ipd. Če ne bi bilo tako, nagoni ne bi bili tako izraženi.

Vendar pa smo ljudje nagnjeni k delovanju po liniji najmanjšega odpora. Teraristi kupujemo živo hrano, ker naši plazilci brez tega ne bi preživeli, če pa bi jedli mrtvo in konzervirano hrano, bi verjetno velika večina (tudi teraristov) hranila konzervirano hrano. Naredimo samo to kar je nujno potrebno za golo preživetje, bolj malo ljudi se pa potrudi za to, da bi živali v ujetništvu živele optimalno življenje Smile

Zanima me, če tudi vi kdaj hranite takšno hrano svojim podganam?

lp, Anže
Nazaj na vrh Go down
Dejan

Dejan

Število prispevkov : 584
Kraj : Kranj

Vsejedost podgan Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Vsejedost podgan   Vsejedost podgan Icon_minitimePon Sep 26, 2011 11:04 am

Sem že imel priliko opazovati kaki lovci so podgane. Čez poletje se mi večkrat zgodi, da mi kaka od ujetih kobilic med sortiranjem iz lovnih posod v stalne uide k podganam. Če se slučajno še drži mreže kletke potem ima še nekaj šans da preživi, drugače je zelo kmalu žrtev kake od podgan. Doma gojim tudi ščurke in občasno cvrčke. Če se te znajdejo pri podganah se jim godi podobno kot (sezonskimi) kobilicam.
Vendar pa načeloma podgan ne hranim z žuški, razen tako po naklučju kot je opisano zgoraj. Vsake toliko časa jim dam meso ali kak mesen proizvod.
Nazaj na vrh Go down
LadyCy

LadyCy

Število prispevkov : 209
Kraj : Ptuj

Vsejedost podgan Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Vsejedost podgan   Vsejedost podgan Icon_minitimePon Sep 26, 2011 5:09 pm

Moja obožuje suhe rakce oziroma hrano za želvo. Vsak drugi teden dobi kakšne 4 rakce. jezik
Nazaj na vrh Go down
Juni

Juni

Število prispevkov : 981

Vsejedost podgan Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Vsejedost podgan   Vsejedost podgan Icon_minitimePet Sep 30, 2011 11:59 am

Jaz jim ne dajem žužkov, mokarjev ipd., ker se mi zdi, da dobijo dovolj mesa drugje in da nima smisla samo zaradi tega reskirat kake okužbe. Dobijo pa tako meso kot tudi zelenjavo kar redno, običajno jim dam nekaj nezačinjenih koščkov, ko kuham zase. Pa seveda, preveč mesa ni v redu - nekaj časa sta bila moja starejša podganca malo boga, in sem ju želela razvajati z obilico dobre hrane in priboljškov v obliki pasjih briketov. Po kakem tednu jima je začela močno izpadati dlaka, tako da je bilo treba meso vzeti dol z menija; par tednov sta bila tako čisto brez, zdaj je pa spet po starem.
Nazaj na vrh Go down
Sponsored content

Vsejedost podgan Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Vsejedost podgan   Vsejedost podgan Icon_minitime

Nazaj na vrh Go down

Vsejedost podgan
Nazaj na vrh 
Stran 1 od 1
 Similar topics
-
» Mojih 6 podgan
» oglašanje podgan
» Kaj je potrebno vedeti preden kupite podgano! Za novince in tudi za poznavalce!
» Vrste podgan
» Kihanje podgan