Forum ljubiteljev podgan
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Za vse ki imajo podgano, si jo želijo ali so jim podgane enostavno všeč.

KazaloPortalGalleryLatest imagesIščiRegistriraj sePrijava

Sadje, zelenjava in oreščki

Go down 
+25
Sh.
Chibi_Rat
BLACKIE
Miška Miš
Emchika
hellcat666
Puppy
niki
Skinny
m4jz0r
Pamy
choo
anna and anna
Sonii
Rat
Nes
Peexy
Olivija
AtLanT!da
*Tinky*
njana
Dejan
Eva
mamaF
Fiamma
29 posters
Pojdi na stran : 1, 2, 3, 4  Next
AvtorSporočilo
Fiamma
Admin
Fiamma

Število prispevkov : 1492
Kraj : Koper

Sadje, zelenjava in oreščki Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitimeČet Jan 15, 2009 4:34 pm

Mene zanima kaj od sadja in zelenjave lahko podgane jejo...oz. če je kaj takega kar ne smejo. Kaj mislite da lahko jejo oz. če so jim všeč agrumi? Razz
pa kar se tiče oreščkov...doma imam paket potečelih lešnikov in orehov (olupljenih)...ker, bravo jaz, nisem porabla vse, kar sem si kupla za peko piškotov lol!
in me zanima če bi lahko dala to podganci jest, ker kot js vem so ravno oreščki in take stvari zelo nekvarljive ...sej razmišljam, da bi jihm vseeno uporabila za piškote al jih kr pojedla Very Happy
če so celo uspeli skalit semen, ki so jih našli v piramidah XD
aja...pa kar se tiče orehov in nega...kaj bi podgani lahko dala neolupljene?? sej pomoje s unimi močnimi zobmi jih komot odpre scratch
hvala za odgovore

Nazadnje urejal/a Fiamma Čet Jan 15, 2009 5:18 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh Go down
https://podgane.slovenianforum.com
mamaF

mamaF

Število prispevkov : 519
Kraj : Komen

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitimeČet Jan 15, 2009 5:06 pm

Oj!
za citruse sem nekje prebrala, da naj ne bi bili dobri za samčke, ker znajo povzročat rakava obolenja na testisih. Samo to je spet ena informacija z neta, ne pa od koga, ki bi ga poznala (veterinarja ali pa poznavalca podgan).

Orehi, lešniki in tako so nora poslastica, samo doziraj jih bolj kot posladek, ker so kar precej kalorični. jaz oreh samo malo natolčem, da razpoka, potem pa Tonči kar sama izdolbe ven jederce. Lešnik in arašide pa pregloda tik-tak. pa previ kostanj tudi obožuje. Super so sončnična semena, pa neslane bučnice - je ful zanimivo gledat, kako perfektno jih olušči.
Sicer pa dam vsako nedeljo še kako piščančjo kost - nora veselica bounce , vsak dan pa malo radiča ali regrata, zelje, brokoli, grah, jabolko, korenček, poleti tudi lubenico.....ma, kar imaš take zelenjave doma - ko si pripravljaš kosilo, daš še kak surov košček podgani, pa je.
Zmeraj ima na voljo tudi podganjo hrano iz trgovine, samo ene stvari zmanjkajo takoj, enih se pa niti ne dotakne....recimo koruznih zrn, pa pšenice...kot da jih ni.
Aja, Tonči obožuje tudi tisti napihnjen riž (tak kot je v čokoladi), ki ga lahko kupiš brez vseh dodatkov-ponavadi je v trgovinah pri "zdravi" hrani. Pa tiste riževe "stiroporske oblate" tudi in tudi Crispy kruhke.
Skratka, kar hrusta, ima najraje.
Nazaj na vrh Go down
mamaF

mamaF

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitimeČet Jan 15, 2009 5:08 pm

Aja, če je pretečen rok in niso oreščki žaltavega okusa, jih ti kar pojej ali speci biškote...saj veš, tisti datumi so tako: uporabno NAJMANJ do xxx, alora.če je malo čez rok, ni hude panike.
Nazaj na vrh Go down
Fiamma
Admin
Fiamma

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitimeČet Jan 15, 2009 5:10 pm

aha super, hvala!
kaj pa kakšen ananas, kiwi...al bo to že prekislo?? ker meni ta dva sadeža kar lepo razžreta jezik Razz
kaj pa kar se tiče pretečenega roka?? ki če je uno še užitno, bom tudi js jih začela jest Laughing
Nazaj na vrh Go down
mamaF

mamaF

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitimeČet Jan 15, 2009 5:12 pm

Veš kaj, pri nas smo že marsikaj čez datum pojedli....pa še vsi migamo. Saj probaš, če je zanič po okusu, barvi in vi+onju, vržeš v smeti, če ne pa.....ni panike!
Nazaj na vrh Go down
Fiamma
Admin
Fiamma

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitimeČet Jan 15, 2009 5:19 pm

ja, sej izgledajo še v redu, pa vrečka je še vedno zaprta...pa rok je potečen...recimo 2 mesca...ni tko hudo pomoje...kar se oreščkov tiče Razz
Nazaj na vrh Go down
mamaF

mamaF

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitimeČet Jan 15, 2009 5:44 pm

Tule je lep seznam priporočene hrane za podgance:
http://www.mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=13331
Nazaj na vrh Go down
Fiamma
Admin
Fiamma

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitimeČet Jan 15, 2009 5:46 pm

superca, hvala Wink
Nazaj na vrh Go down
Eva

Eva

Število prispevkov : 356

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitimeČet Jan 15, 2009 5:47 pm

Oreščki so dobri, dokler niso žltavi. Tega okusa pa ne moreš zgrešiti Smile

Od zelenjave in sadja kkr vem lahko podgane jejo vse, ne smejo pa suhega fižola, surovih arašidov, surovega krompirja in zelenih banan.
Kar se tiče citrusov sem pa tud jst prebrala da jih ne smejo, razen če niso dobro oprani.... Jst mu dam samo sredico od krhljev, sj se super da izluščit kljub zelo tankemu ovoju...
Nazaj na vrh Go down
Dejan

Dejan

Število prispevkov : 584
Kraj : Kranj

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitimePet Jan 16, 2009 12:25 pm

Največkrat jim dajem hrano za podgane proizvajalca Prestige. Občasno jim dam malo kruha in kak košček jabolka.
Nazaj na vrh Go down
njana

njana

Število prispevkov : 61

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitimeČet Jan 29, 2009 6:18 pm

Hehe js sm jima včeraj dala prvič oreh. Sem ga razpolovila in sta sami izdolbli notranjost. Potem sem pa še dala 2 cela v kletko in sta enega že pohrustali. pa res sta mičkene ampak iznajdljivi Smile bom prilepila sliko ko je lulu pozirala Smile
Nazaj na vrh Go down
*Tinky*

Število prispevkov : 82

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitimeČet Jan 29, 2009 6:39 pm

Jaz sem jima dala zadnjič kar ceu lešnik (skupj z lupino).

t.*
Nazaj na vrh Go down
Eva

Eva

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitimePet Jan 30, 2009 1:10 pm

Pri pepetu pa sploh ne vžge tale cela lupina- gleda tist oreh kot da bi blo zadnje čudo sveta in gre preč Very Happy Ampak jedrca pa z veseljem pomaže Smile
Nazaj na vrh Go down
mamaF

mamaF

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitimePet Jan 30, 2009 4:19 pm

Eva je napisal/a:
Pri pepetu pa sploh ne vžge tale cela lupina- gleda tist oreh kot da bi blo zadnje čudo sveta in gre preč Very Happy Ampak jedrca pa z veseljem pomaže Smile

Pri Tonči tudi, je treba vsaj malo s kladivom potolčt, da potem sama dokonča. Edino arašidom pregrizne lupino in kostanju.
Nazaj na vrh Go down
Eva

Eva

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitimePet Jan 30, 2009 4:29 pm

mamaF je napisal/a:

Pri Tonči tudi, je treba vsaj malo s kladivom potolčt, da potem sama dokonča. Edino arašidom pregrizne lupino in kostanju.

Pepe še tega noče: lepa očiščena jedrca, če ne se sploh ne pogovarjamo Very Happy
Nazaj na vrh Go down
mamaF

mamaF

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitimePet Jan 30, 2009 6:13 pm

ja, kaj češ, eni imajo stil Laughing
Nazaj na vrh Go down
njana

njana

Število prispevkov : 61

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitimePet Jan 30, 2009 9:04 pm

hehe pepe car Smile

jst sem jima danes pokazala kaj je čokolada, obožujeta jo. sj je blo res minimalno na mojem prstu ker me je strah da ne bo kaj narobe:)

lešnikov pa nista hotli, niti hruške packi. Jima bolj ustreza pšenični stiropor hehe.

pa trakce korenja obožujeta...

morem še kšna semena nabavit, sam sem trenutno broke:)

hehe
lol!
Nazaj na vrh Go down
Fiamma
Admin
Fiamma

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitimePet Jan 30, 2009 9:04 pm

rajš jim ne dajaj čokolade!!!
že za nas ni zdrava, za pse še manj in za podgane tolko manj
to je sladkorna bomba :S
Nazaj na vrh Go down
Eva

Eva

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitimeSob Jan 31, 2009 11:29 am

njana je napisal/a:

jst sem jima danes pokazala kaj je čokolada, obožujeta jo. sj je blo res minimalno na mojem prstu ker me je strah da ne bo kaj narobe:)
:

Pepe je sam pogruntov to - enkrat sem imela naivno riževo čokolado zravn, ko je biu on zunej, ampak takrt je samo riž pojedel dol Smile Naslednjič sm mela pa merci čokoladce odprte (ah, sj to ne bo nč, sj so zavite v papir), pa mi je hitr ena zmanjkala iz škatle Very Happy Sm mu pa že kuj preprečla d bi jo dobil več kot en košček, se zavedam da tega ne sme... Ampak je pa lump Very Happy
Nazaj na vrh Go down
Eva

Eva

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitimePet Feb 06, 2009 1:38 pm

Ko sm že iskala za zobke sm našla še tole glede prehrane:

-baje ni nč narobe če podgančku daješ citruse, ampak lahko samo meso (nikakor ne lupine). Tumorje in raka povzroča neka stvar ki je v lupini, zato tud ne sme dobivat kupljenega pomarančnega soka, ker je to pogosto v njem (nism si pa zapomnila kaj točno nj bi blo to) Pa še to pri samčkih, ženske podgane in miši nimajo nobenih problemov s tem-.
-Ne sme nič kar povzroča napenjanje in prdenje, ker podgane ne morejo prdet normalno in lahko nastanejo problemi (npr. gazirane pijače, fižol...)
-Čokolado lahko v zmernih količinah, če ima težave z dihanjem pa je še posebej priporočljivo da dobi košček temne čokolade, ker pomaga pri dihalnih težavah. Ampak to lahko dobiva v res majhnih količinah, ker vseeno ni dobra, pa če dobi prevelik košček (sploh ko ima dihalne težave) ga lahko ta še bolj ovira pri dihanju.
-Ne sme surovega krompirja, surovega rdečega zelja, surovih artičok, zelenih banan in rabarbare
-Izogibat se je treba lepljivim stvarem ker se mu jeziček lahko prilepi na nebo in se lahko (za)duši. Sem spada arašidovo maslo, stopljena čokolada (pa verjetno tud čokoladni namazi)... Če jo liže s prsta v majhnih količinah ni nevarno, če bi pa naprimer jo lizal s kozarca, bi pa lahko preveč dobil v gobček in bi ble težave.
-Pa le majhne količine živil živalskega izvora lahko dobiva, ker so preveč beljakovnske.
-Zlo priporočljiv je baje brokoli

Pa odsvetujejo mešanice za hrčke in ostale glodalce, ker majo drugačne potrebe kot podgane. Pa nujno je treba kombinirat suho hrano z zelenjavo in sadjem, vsak dan.
Če pa veste da boste podgano morali kkšn dan pustiti samo in da ne bo mogla imet navadnih prehranjevalnih navad (npr. da več dni ne bo dobivala zelenjave) je pa to treba uvajat že par dni prej (npr. zmanjševat količino zelenjave), ker če ne lahko dobi drisko in ma probleme s prebavo.

No, upam da sm kj novga povedala Smile
Nazaj na vrh Go down
AtLanT!da

AtLanT!da

Število prispevkov : 726
Kraj : Ljubljana

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitimePet Feb 06, 2009 4:26 pm

v zootic-u v btc-ju sem vidla mešanico PoSuŠeNiH žužkov (kobilice, črvi, kozice,...) za glodalce in zveri (npr. hrčke, podgane in podlasice)!! Zdej en mesec čuvam hrčka od prijateljice (žurka!) in sem mu to kupila in je tako navdušen, da skor noče jest tistih svojih semen Razz smeško mali
Nazaj na vrh Go down
Olivija

Olivija

Število prispevkov : 387
Kraj : Ljubljana

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitimeTor Feb 17, 2009 6:35 pm

Tole mešanco grem pa še jest Oliju nabaut, mogoče bo usaj to jedu...
Nazaj na vrh Go down
Peexy

Peexy

Število prispevkov : 58
Kraj : Ljubljana, okolica

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitimeSre Dec 16, 2009 10:39 pm

Glede hrane, ki napenja..
Zdaj nevem, ali je samo pri morskih prascih tako, ali tudi pri podganah, namreč, mokre(vlažne) hrane (oprane neposušene solate,..) naj ne bi jedli, ker jih napihuje.

Je kdo kaj slišal o tem? Rolling Eyes
Nazaj na vrh Go down
Fiamma
Admin
Fiamma

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitimeČet Dec 17, 2009 7:34 am

Pomoje vsako žival napenja, samo je verjetno spet od posamene vrste in osebka odvisno koliko. Tudi konjem se ne sme dajat svežega kruha. Tako da pomoje tudi tukaj pazljivost ne škodi. Wink
Nazaj na vrh Go down
Peexy

Peexy

Število prispevkov : 58
Kraj : Ljubljana, okolica

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitimeČet Dec 17, 2009 6:34 pm

Še nekaj..
Pač ta zmrznjen grah se samo odtaja, ga ni treba kuhat za podgano, ane?
Kaj pa brokoli? Ga je treba skuhat al se ga samo odtaja? scratch
Nazaj na vrh Go down
Sponsored content

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Sadje, zelenjava in oreščki   Sadje, zelenjava in oreščki Icon_minitime

Nazaj na vrh Go down

Sadje, zelenjava in oreščki
Nazaj na vrh 
Stran 1 od 4Pojdi na stran : 1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» prepovedana zelenjava
» Suho sadje
» Kolikokrat na dan hraniti podgano?