| Tortilla ponovno mamica | |
|
+17Avalon mashikaa Dejan Nessa bolha AtLanT!da Blue Eva mamaF Juni lenka Lee Tahun Nes Sonii Fiamma Cath 21 posters |
|
Avtor | Sporočilo |
---|
Lee
Število prispevkov : 660 Join date : 12/05/2009 Age : 29 Kraj : Britof, Kranj
| |
| |
Cath
Število prispevkov : 550 Join date : 24/10/2009 Age : 43 Kraj : Koper
| Naslov sporočila: Re: Tortilla ponovno mamica Pet Nov 20, 2009 12:04 pm | |
| Ja, ravno koti. To pomeni, da je bla že breja 3 tedne nazaj, ko je še dojila. | |
|
| |
Nes
Število prispevkov : 1946 Join date : 14/08/2009 Age : 37 Kraj : Maribor
| Naslov sporočila: Re: Tortilla ponovno mamica Pet Nov 20, 2009 12:05 pm | |
| o joj :S To bo pa ena ultra izčrpana podganica. Bo to zadnje leglo za naslednja 2 meseca? Jaz bi ji zdaj še posebno kvalitetno hrano pripravljala. Pa saj mate Primorci oljčno olje kot se spodobi, a ne | |
|
| |
Tahun
Število prispevkov : 498 Join date : 29/03/2009 Age : 32 Kraj : Ljubljana
| Naslov sporočila: Re: Tortilla ponovno mamica Pet Nov 20, 2009 12:08 pm | |
| hmm čestitam kaj nej pa rečm..sam pazi da se ne bo spet parla s takosom =) | |
|
| |
Cath
| Naslov sporočila: Re: Tortilla ponovno mamica Pet Nov 20, 2009 12:11 pm | |
| Ja, saj je nisem namerno parila. Bom morala kletko Takosu nujno zamenjat. On ne more it vn, Tortilla pa zgleda, da ja. Je pa ok Tortilla, ne zgleda shirana. | |
|
| |
Lee
Število prispevkov : 660 Join date : 12/05/2009 Age : 29 Kraj : Britof, Kranj
| Naslov sporočila: Re: Tortilla ponovno mamica Pet Nov 20, 2009 12:22 pm | |
| - Cath je napisal/a:
- Ja, saj je nisem namerno parila. Bom morala kletko Takosu nujno zamenjat. On ne more it vn, Tortilla pa zgleda, da ja.
Je pa ok Tortilla, ne zgleda shirana. zj mi pa rezerviri eno kapučino samičko!! | |
|
| |
Juni
Število prispevkov : 981 Join date : 24/10/2009 Age : 34
| Naslov sporočila: Re: Tortilla ponovno mamica Pet Nov 20, 2009 2:10 pm | |
| Ufff to je pa ultra hitro. Upam da veš, da baje ni fino, če ima podgana v življenju več kot 3 legla, itak naj bi bilo pa med posameznimi legli vsaj 2 meseca časa, ampak jbg, se je zgodilo. Zdaj jo moraš pa res pazit. | |
|
| |
Fiamma Admin
Število prispevkov : 1492 Join date : 13/01/2009 Age : 34 Kraj : Koper
| Naslov sporočila: Re: Tortilla ponovno mamica Pet Nov 20, 2009 2:44 pm | |
| Rajši ne bom komentirala. | |
|
| |
Nes
| Naslov sporočila: Re: Tortilla ponovno mamica Pet Nov 20, 2009 3:08 pm | |
| To je pa zanimiva informacija, Juni. Saj lahko preračunamo Podgano lahko prvič pariš pri šestih mesecih. zaokrožimo da je breja en mesec, da bo lažje. Dva meseca se potem še ubada z mladiči, ne? In potem dva meseca počitka, pred nasledjim parjenjem. Naša hipotetična vzrejna podgana je zdaj stara nekje eno leto. Živijo pa dve leti, mogoče malo več. Podgane, starejše od 2 let pa mislim, da ni pametno sploh parit.Če vzreja traja 5 mesecev skupaj z regeneracijo vred, potem lahko parimo 2-3 X/leto. Če gledamo iz stališča podgane (se pravi, da ji damo res dovolj časa da pride k sebi vems med kotitvami) so 3 legla čisto dovoj, da žival ni na škodi kar se tiče kvalitete življenja. No, to je moje logika, niso to preverjena dejstva | |
|
| |
Fiamma Admin
| Naslov sporočila: Re: Tortilla ponovno mamica Pet Nov 20, 2009 3:17 pm | |
| - Nes je napisal/a:
- Dva meseca se potem še ubada z mladiči, ne?
Z mladiči se ukvarja max 1 mesec. Pri treh tednih jih odstavi (da nehajo sesat mleko), en teden pa je še priporočljivo da so z mamo, da se malo podganje socializirajo. | |
|
| |
Cath
| Naslov sporočila: Re: Tortilla ponovno mamica Pet Nov 20, 2009 3:19 pm | |
| In kdaj se jih potem loči po spolu 4 al 5 teden? | |
|
| |
Tahun
Število prispevkov : 498 Join date : 29/03/2009 Age : 32 Kraj : Ljubljana
| Naslov sporočila: Re: Tortilla ponovno mamica Pet Nov 20, 2009 3:22 pm | |
| pri 4. so lahko že breje ne?se mi zdi.. | |
|
| |
Fiamma Admin
| Naslov sporočila: Re: Tortilla ponovno mamica Pet Nov 20, 2009 3:27 pm | |
| - Cath je napisal/a:
- In kdaj se jih potem loči po spolu 4 al 5 teden?
Takrat ko jih ločiš od matere. Sicer ne vem točno kdaj so spolno zrele, vendar so samčki kasneje spolno zreli kot samičke. | |
|
| |
Juni
Število prispevkov : 981 Join date : 24/10/2009 Age : 34
| Naslov sporočila: Re: Tortilla ponovno mamica Pet Nov 20, 2009 3:41 pm | |
| - Nes je napisal/a:
Naša hipotetična vzrejna podgana je zdaj stara nekje eno leto. Živijo pa dve leti, mogoče malo več. Podgane, starejše od 2 let pa mislim, da ni pametno sploh parit. Kakor sem jaz brala, se obdobje za parjenja konča že pri 1 letu, po 18 mesecih pa počasi postanejo neplodne (menopavza). Paril naj bi jih pa lahko že pri 4 mesecih, z 2 mesečnim presledkom vmes. Če imaš na voljo torej cca 6 mesecev, podgana pa sme imeti leglo vsaka 2 meseca, ven dobiš ravno 3 legla. | |
|
| |
Nes
| Naslov sporočila: Re: Tortilla ponovno mamica Pet Nov 20, 2009 3:58 pm | |
| Po spolih jih ločiš prve dni po 5. tednu starosti. Cath, po moje ti bo prav prišla knjiga Rats- complete care made easy. Jo imam doma in je resnično uporabna za vse, ki nimamo izkušenj s podganami. No ok, pol je moja teorija čisto mimo haha. Ok, potem se pa absolutno strinjam, da so v celem življenju samo 3 legla. Pa še zanimivost: pri 14 dneh, ko mlade podganice odprejo oči, bi se morali z njimi ukvarjati/igrati itd. kolikor se le da. Se pravi, da je ravno to starost, kjer se zagotovi dobra socializacija s človekom. :=)=: | |
|
| |
Cath
| Naslov sporočila: Re: Tortilla ponovno mamica Pet Nov 20, 2009 4:26 pm | |
| Nes, hvala ti.
Škoda, ker pri nas nimamo kakšnega uporabnega priročnika o podganah. Sem včeraj malo razmišljala in bi se lahko spravili mi forumaši, še posebej Fiamma in tisti, ki imajo več izkušenj, da bi napisali in oblikovali en lep priročnik, kot tisti o kuncih, hrčkih.., ki jih prodajajo v trgovinah za male živali. Malo znanja, izkušenj in tuje literature in bi šlo :=)=: Vsaj najbolj pomembne stvari, kot so opis podgane, priprava ustrezne kletke, prehranjevanje, nega, bolezni, razvoj.. Če še nimamo pri nas ustrezne literature v slovenščini bi blo fajn.. Kaj pravite? | |
|
| |
Nes
| Naslov sporočila: Re: Tortilla ponovno mamica Pet Nov 20, 2009 4:39 pm | |
| - Cath je napisal/a:
- Nes, hvala ti.
Škoda, ker pri nas nimamo kakšnega uporabnega priročnika o podganah. Sem včeraj malo razmišljala in bi se lahko spravili mi forumaši, še posebej Fiamma in tisti, ki imajo več izkušenj, da bi napisali in oblikovali en lep priročnik, kot tisti o kuncih, hrčkih.., ki jih prodajajo v trgovinah za male živali. Malo znanja, izkušenj in tuje literature in bi šlo :=)=: Vsaj najbolj pomembne stvari, kot so opis podgane, priprava ustrezne kletke, prehranjevanje, nega, bolezni, razvoj.. Če še nimamo pri nas ustrezne literature v slovenščini bi blo fajn.. Kaj pravite? Eh, stroški izdelave se nam ne bi nikoli povrnel. In v bistvu je imeti forum boljše, ker se lahko delijo sveže ideje in je na sploh bolj ažuriran. Drugače imaš pa celotne podatke o tej knjigi nekje na forumu. ti bom zs-jala link, če najdem | |
|
| |
lenka
Število prispevkov : 128 Join date : 19/01/2009 Kraj : Ljubljana
| Naslov sporočila: Re: Tortilla ponovno mamica Pet Nov 20, 2009 6:47 pm | |
| Tapravi vzreditelji v tujini, ki jim je res kaj do zdravja in dobrega počutja njihovih podganc, parijo samičke maximalno 2x v življenju . S tem da je prva paritev šele po 5. mesecu starosti in ko presežejo 300g teže!Skrajno neodgovorno pa se mi zdi producirat podgane kar tako eno leglo za drugim, ko samica sploh še ni odrasla (čeprav podgance zrastejo hitro, se razvoj ne zaključi vsaj do 5. meseca). Ljudje (skrbniki, lastniki) smo odgovorni za dobrobit naših živalic!! Pa naj bodo to podgance, muce, kužki ali katera koli žival, ki nam lepša dneve. Dajte se malo zamislit no . | |
|
| |
mashikaa
Število prispevkov : 427 Join date : 25/10/2009 Age : 34
| Naslov sporočila: Re: Tortilla ponovno mamica Pet Nov 20, 2009 9:33 pm | |
| Ja pa saj ni vedela. Nima izkušenj. Če bi vedela bi sigurno bolj pazila. Drugič pa se je zgodilo čisto slučajno ne zanalašč. | |
|
| |
lenka
Število prispevkov : 128 Join date : 19/01/2009 Kraj : Ljubljana
| Naslov sporočila: Re: Tortilla ponovno mamica Pet Nov 20, 2009 9:48 pm | |
| Sigurno zdaj ne more nič popravit za nazaj. Lahko edino poskrbi da bodo mladiči dobili fajn domove in uživa, dokler so pri njej. Ne moreš pa reči, da ni vedela kakšne so posledice, če pustiš, da sta samec in samica skupaj . Vse smo že predebatirali na forumu (in tudi, če ne bi, mislim, da je to kristalno jasno vsakemu normalnemu človeku). Verjamem da se je zgodil "ups", ampak še vseeno smo tu ljudje, da preprečimo take upse. Bistvo mladičev ni samo to, kako so lušni in kako jih je fajn met, ampak predvsem ODGOVORNOST!!! Sicer pa zgornji post ni letel samo na Cath, ampak na vse, ki nepremišljeno štepajo podganje mladiče. | |
|
| |
Cath
| Naslov sporočila: Re: Tortilla ponovno mamica Sob Nov 21, 2009 6:31 am | |
| Kdo pa je rekel, da sem pustila samca in samico skupaj? | |
|
| |
podganca
Število prispevkov : 91 Join date : 14/11/2009 Age : 32 Kraj : brežice
| Naslov sporočila: Re: Tortilla ponovno mamica Sob Nov 21, 2009 8:30 am | |
| ne glede na vse, ti jst čestitam za še eno leglo. | |
|
| |
Cath
| Naslov sporočila: Re: Tortilla ponovno mamica Sob Nov 21, 2009 8:42 am | |
| Binaa hvala Čeprav vem, da je moja napaka in bi morala dosti več pazit, ker podgane so res brihtne. Zdaj, kar je, je in trenutno ne morem nič nardit. Šola za naprej. Vsekakor pa to ni bilo namerno, če me kdo razume. | |
|
| |
podganca
Število prispevkov : 91 Join date : 14/11/2009 Age : 32 Kraj : brežice
| Naslov sporočila: Re: Tortilla ponovno mamica Sob Nov 21, 2009 8:54 am | |
| res da ni dobro za Tortillo, ampak kaj je je. Brihtne pa so ja. kako pa je z mamico ? koliko podgančkou je prinesla na svet ? | |
|
| |
Cath
| Naslov sporočila: Re: Tortilla ponovno mamica Sob Nov 21, 2009 9:05 am | |
| Tortilla je ok, včeraj je bila cel dan v gnezdu, danes pa že skače po kletki. 10 podganic je, predvidevam, da je 8 samičk in 2 samčka. Pri prejšnjem leglu sem prav napovedala 7 bo črnobelih (vse samičke) in 3 so še svetli (1 samička in 2 samčka). Pregledala sem jih z lučko, ko je Tortilla šla jest, Takosa pa imam vedno pod kontrolo. Pa upam, da bom tokrat pametnejša od njiju, ker prej očitno nisem bla.
Nazadnje urejal/a Cath Sob Nov 21, 2009 4:09 pm; skupaj popravljeno 1 krat | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov sporočila: Re: Tortilla ponovno mamica | |
| |
|
| |
| Tortilla ponovno mamica | |
|