Za vse ki imajo podgano, si jo želijo ali so jim podgane enostavno všeč. |
|
| Moj meni za dobro jutro | |
|
+7me&Pek *Tinky* Barbara Sonii mamaF Fiamma njana 11 posters | |
Avtor | Sporočilo |
---|
njana
Število prispevkov : 61 Join date : 15/01/2009
| Naslov sporočila: Moj meni za dobro jutro Pet Jan 23, 2009 2:53 pm | |
| Živjo, ali mi bi lahko prosim opisali kakšne prehrambene navade ima vaša podganca. Mejbi kakšne ideje za meni po načinu Zjutraj sveže sadje,... Zvećer to pa to... Kaj jedo čez dan. Hvala | |
| | | Fiamma Admin
Število prispevkov : 1492 Join date : 13/01/2009 Age : 34 Kraj : Koper
| Naslov sporočila: Re: Moj meni za dobro jutro Pet Jan 23, 2009 3:12 pm | |
| naslednji teden, ko dobim podganjca, ti bom znala povedat več | |
| | | mamaF
Število prispevkov : 519 Join date : 13/01/2009 Age : 53 Kraj : Komen
| Naslov sporočila: Re: Moj meni za dobro jutro Pet Jan 23, 2009 6:34 pm | |
| Naša Tonči ima predvsem NOČNE prehranjevalne navade . Zjutraj, ko prvi vstane mož, pravi, da ga že čaka pri mreži in žica za vsakdanji košček kruha. Ko kruh dobi, ga poje in gre spat. In prespi celo dopoldne, iz višeče mreže se prikaže, ko začne dišati po kosilu. Takrat ji dam košček zelenjave ali sadja, ki ga pripravljam za kuho, solato in podobno. Tudi posodico s suho hrano ji dopolnim takrat. Ponavadi dobi od otrok še kak priboljšek od kosila (košček palačinke, mesa, riž, makaron), potem pa v glavnem še malo zalegne. Popoldan je na vrsti telovadba po posteljah in rokavih. Glavni obroki so po mojem na vrsti šele ponoči. Dostikrat čepim za računalnikom v kuhinji in opažam, da je okoli polnoči slišati glodanje in škrtanje ter prenašanje kosov hrane sem in tja po kletki. Tudi skledica s hrano je zjutraj kar bolj prazna - dokaz, da največji del hrane poje ponoči. | |
| | | Fiamma Admin
Število prispevkov : 1492 Join date : 13/01/2009 Age : 34 Kraj : Koper
| Naslov sporočila: Re: Moj meni za dobro jutro Pet Jan 23, 2009 8:51 pm | |
| a tudi meso ji date?? meni so rekli, da se jim ne sme dat (surovo) meso, ker lahko postanejo krvoločne in da začnejo krist vse po vrsti | |
| | | Sonii
Število prispevkov : 773 Join date : 13/01/2009 Age : 32 Kraj : Ljubljana
| Naslov sporočila: Re: Moj meni za dobro jutro Pet Jan 23, 2009 9:07 pm | |
| Ker razvajanc je tale tamau Tonči. | |
| | | njana
Število prispevkov : 61 Join date : 15/01/2009
| Naslov sporočila: Re: Moj meni za dobro jutro Pet Jan 23, 2009 9:25 pm | |
| vau super:) si to opisala mamaF ker resnicno nisem imela pojma kako bom jst hranila moji ljubi podganci:) ju dobim v ponedeljek in se ze veselim. Nekje sem na netu zasledila da tamladim lahko dam kdaj pa kdaj kaksen macji briket saj potrebujejo veliko proteinov je to res? Ali jim lahko dam tudi skuhano zelenjavo, ki je bila perdhodno zmrzjena? | |
| | | mamaF
| Naslov sporočila: Re: Moj meni za dobro jutro Pet Jan 23, 2009 11:33 pm | |
| - Fiamma je napisal/a:
- a tudi meso ji date??
meni so rekli, da se jim ne sme dat (surovo) meso, ker lahko postanejo krvoločne in da začnejo krist vse po vrsti Ne, surovega mesa ji še nikoli nismo dali. Tega že zaradi možnosti okužbe s trakuljo al pa salmonelo ne bi. KOšček (ma res majhen, za en noht na prstu) pečenega ali kuhanega dobi-ponavadi ob nedeljah. Pa kako piščančjo kost tudi, jo ful z veseljem obgloda, če se le kak milimeterček mesa gor drži Njana, kak mačji briket lahko daš, dosti pa ne, ker podgane baje ne smejo dobiti preveč beljakovin. Nekatere so celo alergične, se začnejo močno praskati in so polne praskic. Simonchy je enkrat o tem pisala na sosednjem forumu. Je morala peljat podganco prav k veterinarju, ker se je tako spraskala in potem ukinit vse beljakovinske priboljške (sir, meso, jajce). Takoj se je poznala razlika, ko podganca ni več jedla tega. Za začetek ti svetujem, da jih ne razvajaš preveč, naj imajo kar originalno hrano za podgane iz trgovine, pa malo zelenjave in sadja. Po mojem je boljša surova zelenjava kot kuhana (vitamini, saj veš). Saj pozimi tudi jaz kupim npr. zamrznjen grah, ga odtalim in ga dam podgani kar surovega. je čisto OK, ne rabiš kuhat. Ostalo pa naj bo res samo kot priboljšek. Podganam namreč škodi "človeška" hrana, je za njih premastna, preslana in presladka - v naravi vsega tega ni. Seveda bi podgana pojedla vse, kar ji pride pod tačke (saj otroci bi tudi samo čips in kokakolo jedli, če bi jim pustili , ampak boljše je biti previden, če hočemo, da podgana ostane dolgo zdrava. Tule so tudi dobri napotki, jaz se kar po njih ravnam: http://www.mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=13331 se pa veselim zate, da boš kmalu dobila podgance | |
| | | mamaF
| Naslov sporočila: Re: Moj meni za dobro jutro Pet Jan 23, 2009 11:53 pm | |
| Evo, citiram še moderatorko Majo s sosednjega foruma: "podgance, misi, hrcki, ... ne rabijo tolko zelenjave kot npr. morski pujsi, kjer mora biti prehrana vecinoma vlakninska. So namrec vsejedi. Kar pa seveda spet ne pomeni, da bi morale zivet samo od semenskih mesanic... Ne vem, grah kot osnova se meni zdi prevec kaloricen in vsebuje veliko OH. Ja, kot dodatek, ne pa kot vsakodnevni vecji del prehrane. Hrana naj bo cimbolj raznovrstna - nekaj semen/zrn, zelenjave in obvezno tudi vir proteinov. Lahko je to meso (ne mastno), lahko so mokarji, lahko so pasji briketi (ce boste uporabljali macje, naj jih bo manj, ker je vsebnost proteinov v njih visja), lahko obcasno kaksno trdo kuhano jajce, jogurt, sir). Od zelenjave lahko bolj kot ne vso, lahko tudi psenico in ostala zita - ko se rastejo (v obliki travce - ne znam drugace razlozit) Rolling Eyes Pa sadje, s tem, da sme v literaturi zasledila, da se dsvetuje citruse, ker naj bi pri samcih (izrecno pise samo za samce, nisme pa nic bolj brskala o tem, bom malo posikala zakaj) povzrocali raka. Lahko tudi razne kosmice (ovsene, rzene, ...), pa vse vrste zit v klaskih, pa tiste zelene peletke za kunce, mp-je in cincile. Skratka, cim bolj raznovrstno.
Izogibat se je potrebno mastni hrani, sladkarijam, pijacam z mehurcki, kavi, zacinjeni hrani ... m." | |
| | | Barbara
Število prispevkov : 26 Join date : 03/02/2009 Kraj : okolica Ljubljane
| Naslov sporočila: Re: Moj meni za dobro jutro Čet Feb 05, 2009 8:20 am | |
| a je lahko nekdo prijazn in mi pove kaj je tista "osnovna" hrana, ki jo podgance največ pojejo? kot so npr. pri psih in mačkih briketi, pri MPjih zelenjava, pri ptičih semenska mešanica...kaj je pa pri podganah? suha hrana?? | |
| | | mamaF
| Naslov sporočila: Re: Moj meni za dobro jutro Čet Feb 05, 2009 9:38 am | |
| | |
| | | Sonii
Število prispevkov : 773 Join date : 13/01/2009 Age : 32 Kraj : Ljubljana
| Naslov sporočila: Re: Moj meni za dobro jutro Čet Feb 05, 2009 1:16 pm | |
| Jaz imam tole drugo, New generation rat, in jo ima super rada. Navadne mešanice mi npr ni jedla, tale je pa super res. | |
| | | *Tinky*
Število prispevkov : 82 Join date : 18/01/2009
| Naslov sporočila: Re: Moj meni za dobro jutro Čet Feb 05, 2009 1:18 pm | |
| Jz pa kupujem Prestige. Pa ponavadi še mešanico za glodavce noter zmešam. | |
| | | Barbara
Število prispevkov : 26 Join date : 03/02/2009 Kraj : okolica Ljubljane
| Naslov sporočila: Re: Moj meni za dobro jutro Čet Feb 05, 2009 2:02 pm | |
| Aha, se pravi da jih največ hranite s to suho hrano, zraven pa še sadje, zelenjava in ostale reči ki so jim všeč, po potrebi oz. želji. jooj zdej ko čakam na žverce mi dnevi minevajo 20x počasneje! | |
| | | me&Pek
Število prispevkov : 28 Join date : 11/02/2010 Age : 33
| Naslov sporočila: Lepo pozdravljeni! Čet Feb 11, 2010 6:38 pm | |
| Vidim, da vsi radi razvajate svoje podgance.
Glede na to, da sem ponosna sosatnovalka mojega novega podgančka po imenu Pek šele od včeraj, imam mnogo vprašanj. Se opravičujem, če bom zmotila debato vendar me (verjetno to vsakega skrbi) malo skrbi, da se me podganček ne bo navadil ali podobno. Sem iskala tudi po drugih temah, če ste že kaj razpravljali o tem, pa nisem nič zasledila. Torej, podgančka imam šele od včeraj (čet. 10. 2. 2010), kar pomeni en dan. Predvidevam, da bi ga morala pustiti več dni pri miru, da se malo aklimatizira, kajne? Vseeno me je strah =/
Hvala za odgovore (,če te seveda prejmem).!! | |
| | | Nes
Število prispevkov : 1946 Join date : 14/08/2009 Age : 37 Kraj : Maribor
| Naslov sporočila: Re: Moj meni za dobro jutro Čet Feb 11, 2010 6:47 pm | |
| - me&Pek je napisal/a:
- Vidim, da vsi radi razvajate svoje podgance.
Glede na to, da sem ponosna sosatnovalka mojega novega podgančka po imenu Pek šele od včeraj, imam mnogo vprašanj. Se opravičujem, če bom zmotila debato vendar me (verjetno to vsakega skrbi) malo skrbi, da se me podganček ne bo navadil ali podobno. Sem iskala tudi po drugih temah, če ste že kaj razpravljali o tem, pa nisem nič zasledila. Torej, podgančka imam šele od včeraj (čet. 10. 2. 2010), kar pomeni en dan. Predvidevam, da bi ga morala pustiti več dni pri miru, da se malo aklimatizira, kajne? Vseeno me je strah =/
Hvala za odgovore (,če te seveda prejmem).!! Podganice je treba malo razvajat Če si ga včeraj pa danes pustila čisto pri miru, lahko že jutri začneš se mu malo ''vsiljevat'' Lahko mu tudi narediš predstavitveno temo v rubriki Naše žverce (s slikami, prosim ), pa še tam kaj vprašaj, da ne bomo smetili pri prehrani | |
| | | ines.
Število prispevkov : 74 Join date : 14/08/2010 Age : 27 Kraj : Fužine,Ljubljana
| Naslov sporočila: Re: Moj meni za dobro jutro Sre Okt 20, 2010 12:21 pm | |
| Eno vprašanje, ali podgance lahko jedo salamo? Ker moja jo obožuuuje. Nikjer nisem zasledila da bi kaj pisalo o salami. In pa še moja ganca ima hrano Vadigran (pozna gdo?) pa je ne mara kaj preveč. :S
Nazadnje urejal/a ines. Sre Okt 20, 2010 4:27 pm; skupaj popravljeno 1 krat | |
| | | Nes
| Naslov sporočila: Re: Moj meni za dobro jutro Sre Okt 20, 2010 1:30 pm | |
| Če ji že daješ,čemu potem sprašuješ, ali smejo?
Ne,salame so čisto preveč slane in mastne ter beljakovinske in začinjene, po popru jih zna bolet želodček. Dobri priboljški so nizkokalorične reči z malo maščobami,kot je npr. jogurt,kakšenkuhan piščanec.V glavnem zdrave, nezačinjene jedi. | |
| | | ines.
| Naslov sporočila: Re: Moj meni za dobro jutro Sre Okt 20, 2010 4:28 pm | |
| Aha okej torej je bolje da ji ne dajem salame ali samo občasno? | |
| | | Nes
| Naslov sporočila: Re: Moj meni za dobro jutro Sre Okt 20, 2010 5:07 pm | |
| Ne, ker so preveč nezdrave. In po popru bi jo lahko bolel želodček. | |
| | | choo
Število prispevkov : 1152 Join date : 17/03/2010 Age : 35 Kraj : Ljubljana
| Naslov sporočila: Re: Moj meni za dobro jutro Sre Okt 20, 2010 6:53 pm | |
| Pomoje je pa odvisno od vrste salame. Kakšna piščančja prsa niso ravno nekaj strašno začinjena, za razliko od teh suhih salam ipd. ki definitivno niso ok za naše zverinice. Jaz mojim salame sicer ne dajem, kvečjemu kak košček sira dobijo včasih, če si delam sendvič. Kar se tiče pa mesa, jim dajem pa raje pasje brikete al pa piščančje kosti, pa pol pozobajo tisto malo mesa, ki ga jaz gor pustim | |
| | | Nes
| Naslov sporočila: Re: Moj meni za dobro jutro Sre Okt 20, 2010 7:40 pm | |
| Emm, kaj pa imate v vaših koncih za salamo? Na štajerskem območju je to samo suh, prekajen, slan, začinje in masten suhi/polsuh mesni izdelek. Piščančje/posebne itd. so pa klobase in ne salame No, tisto kar je na sliki vsekakor ne smejo dobiti, kako pa vi pravite temu je pa zdaj drugo | |
| | | ines.
| Naslov sporočila: Re: Moj meni za dobro jutro Sre Okt 20, 2010 7:40 pm | |
| Aha okej, jaz ji dajem včsih čisto malo piščančjih prs ali pa malo polija ampak ne veliko. Neee saj jaz ji tistega ne dajem kar je na sliki. xD | |
| | | Nes
| Naslov sporočila: Re: Moj meni za dobro jutro Sre Okt 20, 2010 7:55 pm | |
| Piščančja prsa bi še šlo brez panike, za poli pa -- bljak Nesporazum okoli kaj je salama je bil zdaj tole | |
| | | choo
Število prispevkov : 1152 Join date : 17/03/2010 Age : 35 Kraj : Ljubljana
| Naslov sporočila: Re: Moj meni za dobro jutro Sre Okt 20, 2010 8:19 pm | |
| Ma ste čudni vi štajerci, čuj :p Pri nas je salama vse, ne samo suha... pač vse to kar dobiš na oddelku s salamami in daš potem v sendvič, no | |
| | | ines.
| Naslov sporočila: Re: Moj meni za dobro jutro Čet Okt 21, 2010 5:54 am | |
| | |
| | | Sponsored content
| Naslov sporočila: Re: Moj meni za dobro jutro | |
| |
| | | | Moj meni za dobro jutro | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu