| Nega starejše podgane | |
|
+5Nes Fiamma Juni Klarchy* m4jz0r 9 posters |
Avtor | Sporočilo |
---|
m4jz0r
Število prispevkov : 24 Join date : 05/07/2011 Age : 32 Kraj : Domžale
| Naslov sporočila: Nega starejše podgane Pet Sep 16, 2011 12:54 pm | |
| Mislim, da se moja pikica počas stara in da je ne bo več dolgo med nami... Več spi, manj okol skače... Rada bi ji ponudila karseda najboljše "upokojeno" življenje. Mi zna kdo predlagati, kaj je najbolje dajati stari podganci? Kakšne vitamine, na čem narediti poudarek in česa dati manj? Mislim, da bo več ljudem tole zelo prav prišlo, če ne sedaj, pa čez čas. Z idejami na plan! | |
|
| |
Klarchy*
Število prispevkov : 147 Join date : 28/06/2011 Age : 27 Kraj : Poljčane
| Naslov sporočila: Re: Nega starejše podgane Pon Nov 21, 2011 1:06 pm | |
| Nimam izkušenj z starimi podganicami ampak se mi zdi, da jim moramo definitivno posvečati veliko nege, saj zase ne skrbijo več toliko. Olajšati jim moremo prehode (s tem mislim na poličke in to sploh, če ima podganica probleme z nogami), na neki strani pa sem prebrala, da morajo zaužiti veliko vitaminov. Upam, da ti je kaj pomagalo | |
|
| |
Juni
Število prispevkov : 981 Join date : 24/10/2009 Age : 34
| Naslov sporočila: Re: Nega starejše podgane Pon Nov 21, 2011 1:14 pm | |
| Jaz se Samuelu trudim dajat čim manj beljakovin v prehrani, ker je zdaj s starostjo očitno postal bolj občutljiv in je bil poln majhnih hrastic. Zdaj je že en mesec na čim manj beljakovinah in je stanje občutno boljše. Sicer pa kot je Klarchy rekla, omogoči ji čim lažje prehajanje po kletki in poskrbi, da sta hrana in voda lahko dostopni in da ji ni treba ful plezat naokrog, da pride do njiju. | |
|
| |
Klarchy*
Število prispevkov : 147 Join date : 28/06/2011 Age : 27 Kraj : Poljčane
| Naslov sporočila: Re: Nega starejše podgane Pon Nov 21, 2011 1:27 pm | |
| Pa da seveda ne pozabimo na mehko ležišče, saj se podganica na stara leta zelo hitro utrudi... Sem slišala, da je od kolegice podgana šla enkrat gor in dol po kletki pa se je že takoj utrudila. Ja... glede vitaminov pa ti najbolj priporočam tele: Juni: te lahko prosim da mi na zasebno sporočilo odgovoriš ? | |
|
| |
Fiamma Admin
Število prispevkov : 1492 Join date : 13/01/2009 Age : 34 Kraj : Koper
| Naslov sporočila: Re: Nega starejše podgane Pon Nov 21, 2011 2:20 pm | |
| Kar se tiče za vitamine in minerale, pri starejših živalih ne pretiravejte z njimi, ker jih en potrebujejo toliko kot mlade živali, poleg tega obremenjujejo ledvica in jetra. | |
|
| |
Nes
Število prispevkov : 1946 Join date : 14/08/2009 Age : 37 Kraj : Maribor
| Naslov sporočila: Re: Nega starejše podgane Pon Nov 21, 2011 5:03 pm | |
| Za hrano priporočam mesno-zelenjavni ''frutek'', pomešan z rižem v kosmičih. Moj podganček s težavo grize in ta kombinacija mu je spet povrnila apetit.
Kupujem pa znamko Baby Love (dm-ovi izdelki kašic za otroke), riževi kosmiči so pa topni v vodi in jih tudi prodajajo pri policah z otroško hrano.
To velja, če je vaša živalca izgubila apetit ali pa ne more uporabljati zobkov. | |
|
| |
sharp
Število prispevkov : 169 Join date : 03/10/2010 Age : 30 Kraj : Ljubljana
| Naslov sporočila: Re: Nega starejše podgane Pon Nov 21, 2011 6:53 pm | |
| Vem, da je odvisno od podgane do podgane ampak kdaj se v povprečju (izkušnje forumašev) začnejo te starostne težave? In pa koliko časa traja življenje podgane, ko se ji te težave že pričnejo. Ker kar ne morem si predstavljat, da bi nekoč gledal moje podgane kako težko hodijo, se premikajo, jejo, plezati ne bi mogli več...Kot nekakšno mučenje se mi zdi. Saj vem, da verjetno ni in da ob dobri skrbi lahko podgana v zadnjih mesecih življenja še celo uživa ampak vseeno... | |
|
| |
choo
Število prispevkov : 1152 Join date : 17/03/2010 Age : 35 Kraj : Ljubljana
| Naslov sporočila: Re: Nega starejše podgane Pon Nov 21, 2011 8:05 pm | |
| Mojemu Booju so se začele pojavljat krastice po telesu proti koncu poletja, ko je bil star približno leto in pol. Najprej sem mislila, da gre za zajedalce, pa se je izkazalo, da gre v bistvu za občutljivost na beljakovine. Tako da zdaj delamo doma mešanico s čim manj beljakovinami zaradi njega, ostale podgane pa druge/izločene sestavine iz mešanice dobijo pač vsak dan na roko. Drugače je pa zdaj star leto in 9 mesecev, pa je razen tega zaenkrat vse ok Držim pesti, da še čim dalj. | |
|
| |
Nes
| Naslov sporočila: Re: Nega starejše podgane Pon Nov 21, 2011 8:48 pm | |
| Sharp, ne vem. Mojemu se je začelo pri starosti malo manj pod 2 let. Se pa kar hitro slabša, junija na primer, med mojim izpitnim obdobjem je lahko še sam skočil na kavč in se vsiljeval za cartanje Zdaj pa se samo še vleče po tleh, zadnje tačke enostavno ne delajo. In vnela se mu je ena lojnica, ki se ne bo nikoli zacelila in jo razkužujem, ker je nastala rana. Zobje mu gredo narazen in jih ne more več sam brusit, hodimo k vetu, ker mora bit rahlo pod narkozo. Včkrat mu najdem trebušček čist moker od urina, če leži na kakšni nevpojni površini. Je gibalno oviran, ampak še zmeraj šiba po tleh, mi ni jasno kako. Plezanje pa odpade. | |
|
| |
Puppy
Število prispevkov : 288 Join date : 10/02/2011 Age : 31 Kraj : Kranj
| |
| |
choo
Število prispevkov : 1152 Join date : 17/03/2010 Age : 35 Kraj : Ljubljana
| Naslov sporočila: Re: Nega starejše podgane Pon Nov 21, 2011 10:00 pm | |
| Čisto možno, da je od pretepanja. Jaz sem pri mojemu tudi najprej mislila, da se kdaj pa kdaj pač zravsajo, potem je šla pa še dlaka na slabše in noben drug podganček ni imel nobenih krastic, pa še bolj pogosto se je čohat začel... Malo ju glej, če se tudi sama veliko praskata. Koliko sta pa stara? | |
|
| |
Puppy
| Naslov sporočila: Re: Nega starejše podgane Tor Nov 22, 2011 2:32 pm | |
| | |
|
| |
Eva
Število prispevkov : 356 Join date : 14/01/2009 Age : 33
| Naslov sporočila: Re: Nega starejše podgane Čet Dec 29, 2011 2:45 pm | |
| Malo pozno ampak vseeno, mogoče pa komu pomaga : Pepetu večkrat z vlažno krpo umijem kožušček (ker se sam ne more umivati toliko pogosto). Pazim, da nikakor v nobenem primeru ni na prepihu ker se mu imunski sistem slabša, zato mu dajem tudi veliko več sadja in zelenjave, da dobi vitamine. Pa temperaturo v sobi kjer ima kletko imam nekoliko višjo kot drugje v stanovanju, da ga slučajno ne bi zeblo. Manj beljakovin v prehrani (nisem se odrekla mesnim in mlečnim izdelkom, le zmanjšala sem pogostost in porcije, čeprav z občutljivostjo nikoli ni imel problemov) Sama za steljo uporabljam stare cunje in brisače že od samega začetka, nujno mu zamenjam na dva dni maksimalno, pa več toplih cunj ima v kletki da se lahko zavije če ga zebe. Starejše podganice vsekakor potrebujejo bolj mehko in toplo ležišče, tako da je v vsakem primeru treba dati v kletko tople cunje (kupila sem neko dekico iz termo materiala za minimalen denar in jo razrezala na manjše kose, tako da si sam lahko zvleče kamor hoče in se zavleče spodaj, cela dekica bi bila pretežka) Mu je zelo všeč, brisač sploh ne uporablja več za skrivališče Nižje sem mu dala napajalnik za vodo, ker ga zadnje tačke ne ubogajo ravno najbolj tako da se ne matra in steguje za vodo. Ko mu odpovedujejo adnje tačke je trba žal sprehajalne površine omejiti na nedrseče in gladke - parket definitivno odpade ker mu preveč drsi in pa ker trebušček vleče po tleh, v parketu so pa špranje bi se lahko popraskal. Sama ga imam spuščenega samo na postelji in kavču, laminat tudi pride v poštev ker je gumijast in jim ne drsi toliko. Pa več se je treba ukvarjati z njimi: prej je sam lahko raziskoval okoli in se zamotil z rovi in iskanjem priboljškov po sobi, sedaj ga je treba motivirati in crklajti. Pa ko mu odpovedujejo zadnje tačke jih je treba razgibavati, kot da bi vozil kolo. Pomaga Aja starostni znaki pri njem so se pa začeli kazati pri približno treh letih in še malo. Se kar drži | |
|
| |
Nes
| Naslov sporočila: Re: Nega starejše podgane Tor Apr 10, 2012 7:03 pm | |
| Paraliza zadnjih tačk pri mojem Tiku je že popolna. Sem se trudila z razgibavanjem, pa se ne pusti oz. postane živčen če kaj šarim, pa ga raje pustim na miru.
Hranim ga pa že zmeraj z zelenjavnimi kašimi in rižem v prahu, dodala sem še proso v prahu. | |
|
| |
Puppy
| Naslov sporočila: Re: Nega starejše podgane Tor Apr 10, 2012 7:27 pm | |
| Sepravi hodi bolj malo? Kok je pa star? Upam da bo še dolgo časa živel. (: | |
|
| |
Nes
| Naslov sporočila: Re: Nega starejše podgane Tor Apr 10, 2012 8:15 pm | |
| 2 leti in pol, hodi sploh ne, se pa še kar urno premika in vleče po tleh s sprednjimi tačkami. Imamo eno temo posebno, bom tam nadaljevala v podrobnosti, da ne smetim tukaj. | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov sporočila: Re: Nega starejše podgane | |
| |
|
| |
| Nega starejše podgane | |
|