Forum ljubiteljev podgan
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Za vse ki imajo podgano, si jo želijo ali so jim podgane enostavno všeč.

KazaloPortalGalleryLatest imagesIščiRegistriraj sePrijava

Kako se obnašati z novo podganco?

Go down 
+48
Domen
hellcat666
VforV
BabyBusted
Nusa*
nelli.chio
pety
ines.
nika_animals
talupu
Endy
choo
ZionRoad
taii aiko
valandil
Kalisto
Muha
Nina
ziuua_
Kate
Juni
sonja256
Titi
Tahun
Tjashy
Mushy
anna and anna
Lee
mateichk
Cath
Avalon
mashikaa
bolha
aella
Nes
miska
Katarina
*Tinky*
Sonii
AtLanT!da
Piipsy
elanor
Olivija
Eva
Dejan
njana
mamaF
Fiamma
52 posters
Pojdi na stran : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AvtorSporočilo
mashikaa

mashikaa

Število prispevkov : 427

Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitimeČet Nov 12, 2009 4:24 pm

Sej zdej je že nekej časa nisem imela skupaj zunaj. Kletki imam skupaj, da se lahko gledata in spoznavata in navajata ena na drugo drugače pa jih ne dajem skupaj. Včeraj sem poskusila po dveh tednih. Jaz sem prebrala, da je dobro vzeti 3 tedne staro podgano, da se hitreje navadi nate nise pa imela izkušenj. Zdaj vem, da sem naredila napako. Zdaj jo želim popraviti. Didiki se veliko posvečam in priskrebla ji bom družbo s katero se bo razumela. Mogoče pa se bo z enako staro podganico bolje razumela.
Nazaj na vrh Go down
Nes

Nes

Število prispevkov : 1946
Kraj : Maribor

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitimeČet Nov 12, 2009 5:00 pm

Jaz imam za to eno teorijo, ni pa nujno, da imam prav.

Po moje je starejša podgana že tako dolgo bila sama, da je enostavno pozabila, kako se vesti v družbi.
Ker je za podgano nenormalno in nezdravo, da že od malega živi brez družbe drugih podgan. in se zdaj pač po letu in pol ne znajde več.

Drugo pa je, da v živalskem svetu samice dostikrat zavračajo mladičke drugih živali.
Saj veste, ohranjanje genske raznolikosti in povečanje možnosti za preživetje.

Po moje je optimalna rešitev naslednja; ta mala dobi še sestrico (kar si že rekla, da boš - super), in pustiš obe kletki še naprej skupaj, da se bojo ovohavle. In mogoče čez par mesecev ko zrastejo in niso več mladiči ta velika podgana ne bo več agresivna. Dva tedna sta mogoče še prezgodaj, da obupaš Smile

Kaj pa če bi dala Nani na zaprto kletko, v kateri je Didi in jo postila da malo ovohava okoli in ji daš priboljšek vsakič ko ni agresivna?
In če postane agresivna, jo zapreš nazaj v njeno kletko in jo ignoriraš?
Nazaj na vrh Go down
http://gone2rehabbrb.blogspot.com/
mashikaa

mashikaa

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitimeČet Nov 12, 2009 5:30 pm

Bom poskusila. Drugače je že bila v kletki in ovohavala malo. Tudi, ko je bila Didi notri. Sem poskusila, da vidim kako bo reagirala ko bo prišla na tuj teritorij pa jo je knockoutirala. Didi je samo obležala na boku in se ni premaknila. Božca mejhna.. Potem je niosem več dajala noter. To mi je svetoval tud veterinar. Je rekel nej mam kletki skupaj pa da nej počakam, da Didi zrase, da rata močnejša in se bo lahko sama branila. Bomo vidl. Ko bo Didi dobila sestrco bomo vidl kako se bosta razumeli. Glavno je, da se bosta tamalidve razumeli. NAni bo živela pomojem še največ 1 leto..tako, da bo Didi vsekakor rabila družbo.
Nazaj na vrh Go down
Avalon

Avalon

Število prispevkov : 180
Kraj : LJ

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitimeČet Nov 12, 2009 6:37 pm

mashikaa je napisal/a:
Bom poskusila. Drugače je že bila v kletki in ovohavala malo. Tudi, ko je bila Didi notri. Sem poskusila, da vidim kako bo reagirala ko bo prišla na tuj teritorij pa jo je knockoutirala. Didi je samo obležala na boku in se ni premaknila. Božca mejhna.. Potem je niosem več dajala noter. To mi je svetoval tud veterinar. Je rekel nej mam kletki skupaj pa da nej počakam, da Didi zrase, da rata močnejša in se bo lahko sama branila. Bomo vidl. Ko bo Didi dobila sestrco bomo vidl kako se bosta razumeli. Glavno je, da se bosta tamalidve razumeli. NAni bo živela pomojem še največ 1 leto..tako, da bo Didi vsekakor rabila družbo.

knockoutirala ahahahahahhah revež mali Laughing Laughing Laughing
O.O
Nazaj na vrh Go down
mashikaa

mashikaa

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitimeČet Nov 12, 2009 6:42 pm

Res no..KR obležala je..Sm se res ustrašla, da ni kej narobe.. Sj se je premikala pol pa preverla sm, da je ni kej po hrbtenici pa je bla čist kul pol.. ampak tko je grozn zgledal, ker je kr obležala. Zih se je delala mrtvo:) A veš tko kt kkšn ptičVery Happy al kwa že Very Happy
Nazaj na vrh Go down
Avalon

Avalon

Število prispevkov : 180
Kraj : LJ

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitimeČet Nov 12, 2009 6:44 pm

mashikaa je napisal/a:
Res no..KR obležala je..Sm se res ustrašla, da ni kej narobe.. Sj se je premikala pol pa preverla sm, da je ni kej po hrbtenici pa je bla čist kul pol.. ampak tko je grozn zgledal, ker je kr obležala. Zih se je delala mrtvo:) A veš tko kt kkšn ptičVery Happy al kwa že Very Happy

Ahahahahah, prov res smil se mi O.O :=)=:
Nazaj na vrh Go down
mateichk

Število prispevkov : 8

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitimePet Jan 08, 2010 11:08 am

lep pozdrav

sm nov na forumu tko da lahk še js mal nove dogodivščine napišem... Very Happy

Kupu sm Franjota v zooticu k so mi rekli da je star 3 mesce in na začetku k je dam pršu je biu kr problem da se je navadu na novo okolje in podobne zadeve celo vsi v družini smo imeli pogrižene in krvave prste Very Happy trenutno ga mam doma 14 dni in sm se skor vsak dan ukvarju z njim seveda prvo z rokavico kr nism hotu met pogrizenih prstov Very Happy po 14 dneh pa je nastau kr napredek (ne grize več, hrano jemlje lepo z roke, leze po meni in raziskuje,...) tko da sm kr zadovoljen z njem Smile
prvo me je blo sicer strah da sm kupu prestaro podgano sam opažam da se da tut staro dosti stvari navadit Wink naslednja operacija pa je privajanje na vodo in upam da mi bo uspelo Razz

pa lp vam želim
Nazaj na vrh Go down
Lee

Lee

Število prispevkov : 660
Kraj : Britof, Kranj

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitimePet Jan 08, 2010 3:45 pm

mateichk je napisal/a:
lep pozdrav

sm nov na forumu tko da lahk še js mal nove dogodivščine napišem... Very Happy

Kupu sm Franjota v zooticu k so mi rekli da je star 3 mesce in na začetku k je dam pršu je biu kr problem da se je navadu na novo okolje in podobne zadeve celo vsi v družini smo imeli pogrižene in krvave prste Very Happy trenutno ga mam doma 14 dni in sm se skor vsak dan ukvarju z njim seveda prvo z rokavico kr nism hotu met pogrizenih prstov Very Happy po 14 dneh pa je nastau kr napredek (ne grize več, hrano jemlje lepo z roke, leze po meni in raziskuje,...) tko da sm kr zadovoljen z njem Smile
prvo me je blo sicer strah da sm kupu prestaro podgano sam opažam da se da tut staro dosti stvari navadit Wink naslednja operacija pa je privajanje na vodo in upam da mi bo uspelo Razz

pa lp vam želim

Dobrodošel na forumu!

Moj Rick je bil tudi star 3 mesece, vendar ni nič grizel, le bal se me je na začetku.
Pomojem, da je bolj problem v ukvarjanju, ker če je grizel potem se niso kaj dosti ukvarjali z njim. Strah je upravičen, saj je menjava okolja...
Nazaj na vrh Go down
anna and anna

Število prispevkov : 27
Kraj : trbovlje

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitimeTor Feb 02, 2010 3:12 pm

meni so pa že 1. dan moji dve podganci na ramo zlezli.samo problem je da se ne pustita veliko božati.če ju v roke vzamem mi na ramo zlezeta v naročje pa nočeta.še vedno ju je malo strah Rolling Eyes
Nazaj na vrh Go down
Mushy

Mushy

Število prispevkov : 9
Kraj : Bled

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitimeSre Feb 03, 2010 8:10 pm

zdravo. sem nova tukejle gor pa kaksen tedn nazaj sem si kupla podganco staro priblizno kaksen mesec, na zacetku kake par dni sploh iz hisice ni prsla, zejle pa ze pride ampak samo na trik s kakim priboljškom in prec ko ga vzame gre nazaj in se ne prikaze več ven. sicer semi zdi normalno da se še privaja ampk še vedno se zelo boji. kadar je zunaj kletke in skace po postelji prec ko nrdim kak hiter premik al se kaj ustraš se ji dobesedno zmeša in zacne trzat in laufat pa iskat vhod v kletko in po tem se sploh ne prikaze več ven.. ko jo skušam pobozat me zacne grizt =S ...al kej napačn delam in je kej narobe z njo al je to zato k je se mlada in je preprosto zivahna?? lep pozdrav. Rolling Eyes
Nazaj na vrh Go down
Nes

Nes

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitimeSre Feb 03, 2010 8:46 pm

mushy je napisal/a:
zdravo. sem nova tukejle gor pa kaksen tedn nazaj sem si kupla podganco staro priblizno kaksen mesec, na zacetku kake par dni sploh iz hisice ni prsla, zejle pa ze pride ampak samo na trik s kakim priboljškom in prec ko ga vzame gre nazaj in se ne prikaze več ven. sicer semi zdi normalno da se še privaja ampk še vedno se zelo boji. kadar je zunaj kletke in skace po postelji prec ko nrdim kak hiter premik al se kaj ustraš se ji dobesedno zmeša in zacne trzat in laufat pa iskat vhod v kletko in po tem se sploh ne prikaze več ven.. ko jo skušam pobozat me zacne grizt =S ...al kej napačn delam in je kej narobe z njo al je to zato k je se mlada in je preprosto zivahna?? lep pozdrav. Rolling Eyes

Lepo pozdravljena!

Podganica se samo navaja, dlje kot bo pri tebi, manj se bo bala.
Grizenje je normalno pri mladičkih. Jaz sem dobila nasvet, naj jim pustim da grizejo (ker te ne morejo poškodovat, če pa so preveč grobe pa jim daš členke prstov).
Samo ne kričat in pa na hitro roko stran umikat, ker si vse zapomnejo.

Samo potrpežljivo in mirno, pa bo vse vredu.

Edino kar je treba pazit je, kako se jih dviguje. To narediš z razklenjenim prsti in jo pobereš s tal kot z nekakšnimi vilicami. Če je le možno, naj vidi roko, preden jo pobereš.
In zadnje, takoj jo privij k telesu in postavi roko pod tačke, ker ne marjao, da bi jim tačkice bingljale v zraku.
Nazaj na vrh Go down
Mushy

Mushy

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitimeSre Feb 03, 2010 8:54 pm

ja saj ko jo vzamem v narocje ni nikoli pri miru al zleze u rokav al pa na hrbet na enem mestu nemore bit tut sekundo, samo včeraj mi jo je nekak ratal umirit in mi je zaspala pod pulovrjm za dobre tri ure =) ..pa se nekej me zanima je normalno da je govejo juho? ker je nora nanjo xD ..sicer pa hvala za nasvete Wink
Nazaj na vrh Go down
Nes

Nes

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitimeSre Feb 03, 2010 9:00 pm

Mlade samičke so še posebno hiperaktivne. Težko jih prepričaš, da bi bile na miru.

Je normalno Smile zelo rade imajo hrano z močnim vonjem in pa meso v vseh oblikah, samo ne priporočam, da bi ji dajala preveč človeške hrane. sploh goveja juha je precej mastna in lahko povzroči kakšne prebavne težave.
Nazaj na vrh Go down
Mushy

Mushy

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitimeSre Feb 03, 2010 9:12 pm

Wink ja sem opazila da je hiperaktivna sploh pa firbčna pa tot jedla bi skos pa ji neupam preveč dajat Very Happy
Nazaj na vrh Go down
Nes

Nes

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitimeSre Feb 03, 2010 9:42 pm

Do osmega tedna morajo imeti neomejeno količino hrane (podganam primerne hrane). Sej ne pojejo ravno veilko :=)=: , ampak ne smejo bit nikdar lačne. Samo tisti suhi podganji briketi pa tudi niso dovolj.

Dobre smernice najdeš tu:
http://www.fancy-rats.co.uk/information/guides.php?subject=growthfeed
Nazaj na vrh Go down
anna and anna

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitimeSob Feb 20, 2010 5:56 pm

mene pa zanima po kolkih dneh,tednih ... se je vaša podganca navadla na vas Very Happy
Nazaj na vrh Go down
Nes

Nes

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitimeSob Feb 20, 2010 7:01 pm

anna and anna je napisal/a:
mene pa zanima po kolkih dneh,tednih ... se je vaša podganca navadla na vas Very Happy

Sivo bel prvi dan, črni pa po 6 mesecih Very Happy Kupila sem ju istočasno.
Nazaj na vrh Go down
Eva

Eva

Število prispevkov : 356

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitimeNed Feb 21, 2010 12:34 pm

Obadva po približno enem tednu... Mici malo manj, ker sem jo dobila socializirano, Pepe je pa mogoče rabu kkšn dan več, ker je biu že starejši in iz trgovine. Smile
Nazaj na vrh Go down
anna and anna

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitimeNed Feb 21, 2010 1:12 pm

js mam pa moji podganci že skoraj 1 mesec pa še vedno če je le možnost se greta pod omaro skrit Sad
Nazaj na vrh Go down
AtLanT!da

AtLanT!da

Število prispevkov : 726
Kraj : Ljubljana

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitimeNed Feb 21, 2010 1:23 pm

Xena (črnobela) v enem dnevu (oz, tisti dan ko sem jo dobila je že vedla, da je rama cool), Nixie v dveh, treh dneh..
Nazaj na vrh Go down
Tjashy

Tjashy

Število prispevkov : 210
Kraj : Lublana (=

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitimeNed Feb 21, 2010 2:14 pm

Heks že prvi dan, ko se je skrivala v žepu, ker jo je zeblo jaz sem jo pa cartala Razz
Nazaj na vrh Go down
Tahun

Tahun

Število prispevkov : 498

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitimeNed Feb 21, 2010 7:10 pm

Roni je takoj lezla po men,Bu pa še zdej po parih mescih kdaj zleze pod omaro pa ga ni vn Very Happy
tko da je zlo odvisno od karakterja..Smile
Nazaj na vrh Go down
Sonii

Sonii

Število prispevkov : 773

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitimePon Feb 22, 2010 5:12 am

Po enem tednu sm bla že "taprava".
Seveda če je bila v igri hrana sem bila dobra že prej. Laughing
Nazaj na vrh Go down
Dejan

Dejan

Število prispevkov : 584
Kraj : Kranj

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitimeSre Feb 24, 2010 10:44 am

Tomi in Tinka sta se me hitro navidila, verjetno že kar prvi dan. Micke ne vlačim po rokah vendar sem jo dobil že kot mladiča zato me je navajena; se me ne boji. Jana pa je zelo plašne sorte, navadila se je edino na Micko. Pred mano, Tomijem in Tinko se pa skriva, no razen med hranjenjem se malo opogumi.
Nazaj na vrh Go down
Titi

Titi

Število prispevkov : 20
Kraj : Ljubljana & Šentjanž

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitimeSre Mar 17, 2010 5:13 pm

Živjo!

Kakšen mesec nazaj me je kolegica obvestila, da so v kontejnrju našli podgano zaprto v kletko, in če bi jo bile skupaj s cimro pripravljene obdržat.. ker sva ravno razmišljali o nakupu sva se odločili, da ga vzameva. nažalost je Jack po veterinarjevem mnjenju star že več kot eno leto in je odrasel. nimava pojma kako so delali z njim, vendar grize vsakič, ko vidi kaj roki podobnega.. sama sem se celo mogla cepit za tetanus pa pregled, da nima stekline itd. Kaj mislite, a ga bo mogoče sčasoma socializirati ali je bolje, da odnehava in je to to? Vzame hrano iz roke, če mu pa ponudiš, samo roko pa načeloma grize Neutral .
Ravno včer pa sem slučajno zavila v mr.Pet kjer so imeli mlade podganice. Nisem se mogla upreti in ker imam kletko odveč sem se odločila za nakup. Ime mu je Remzy in je precej preplašen še za enkrat. moram se vam vsem zahvalit za odlične nasvete, saj sem ravno sedaj poskusla foro z jogurtom na prstu in je odlično deloval - vanilijev jogurt je zakon Very Happy lepo ga je polizal iz prsta in mislim, da bo počasi poštudiral, da mu nočem nič hudega.. Večinoma se skriva v kanalu, ki je sicer namenjen za hrčke, samo je še majhen (menda da okol 1.meseca) in mu to precej ustreza... Tako, da še enkrat hvala in upam, da bo kej napredka... z obema Very Happy

Lp
Nazaj na vrh Go down
Sponsored content

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco?   Kako se obnašati z novo podganco? - Page 3 Icon_minitime

Nazaj na vrh Go down

Kako se obnašati z novo podganco?
Nazaj na vrh 
Stran 3 od 8Pojdi na stran : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 Similar topics
-
» Kako prepričati starše za novo kletko ?
» težava z novo kletko
» Kako navaditi podgano na WC?
» novo leto in obanšanje podgan kaj storiti
» Kako in kam s podgano?