| Kako se obnašati z novo podganco? | |
|
+48Domen hellcat666 VforV BabyBusted Nusa* nelli.chio pety ines. nika_animals talupu Endy choo ZionRoad taii aiko valandil Kalisto Muha Nina ziuua_ Kate Juni sonja256 Titi Tahun Tjashy Mushy anna and anna Lee mateichk Cath Avalon mashikaa bolha aella Nes miska Katarina *Tinky* Sonii AtLanT!da Piipsy elanor Olivija Eva Dejan njana mamaF Fiamma 52 posters |
|
Avtor | Sporočilo |
---|
mashikaa
Število prispevkov : 427 Join date : 25/10/2009 Age : 34
| Naslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco? Čet Nov 12, 2009 4:24 pm | |
| Sej zdej je že nekej časa nisem imela skupaj zunaj. Kletki imam skupaj, da se lahko gledata in spoznavata in navajata ena na drugo drugače pa jih ne dajem skupaj. Včeraj sem poskusila po dveh tednih. Jaz sem prebrala, da je dobro vzeti 3 tedne staro podgano, da se hitreje navadi nate nise pa imela izkušenj. Zdaj vem, da sem naredila napako. Zdaj jo želim popraviti. Didiki se veliko posvečam in priskrebla ji bom družbo s katero se bo razumela. Mogoče pa se bo z enako staro podganico bolje razumela. | |
|
| |
Nes
Število prispevkov : 1946 Join date : 14/08/2009 Age : 37 Kraj : Maribor
| Naslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco? Čet Nov 12, 2009 5:00 pm | |
| Jaz imam za to eno teorijo, ni pa nujno, da imam prav. Po moje je starejša podgana že tako dolgo bila sama, da je enostavno pozabila, kako se vesti v družbi. Ker je za podgano nenormalno in nezdravo, da že od malega živi brez družbe drugih podgan. in se zdaj pač po letu in pol ne znajde več. Drugo pa je, da v živalskem svetu samice dostikrat zavračajo mladičke drugih živali. Saj veste, ohranjanje genske raznolikosti in povečanje možnosti za preživetje. Po moje je optimalna rešitev naslednja; ta mala dobi še sestrico (kar si že rekla, da boš - super), in pustiš obe kletki še naprej skupaj, da se bojo ovohavle. In mogoče čez par mesecev ko zrastejo in niso več mladiči ta velika podgana ne bo več agresivna. Dva tedna sta mogoče še prezgodaj, da obupaš Kaj pa če bi dala Nani na zaprto kletko, v kateri je Didi in jo postila da malo ovohava okoli in ji daš priboljšek vsakič ko ni agresivna? In če postane agresivna, jo zapreš nazaj v njeno kletko in jo ignoriraš? | |
|
| |
mashikaa
| Naslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco? Čet Nov 12, 2009 5:30 pm | |
| Bom poskusila. Drugače je že bila v kletki in ovohavala malo. Tudi, ko je bila Didi notri. Sem poskusila, da vidim kako bo reagirala ko bo prišla na tuj teritorij pa jo je knockoutirala. Didi je samo obležala na boku in se ni premaknila. Božca mejhna.. Potem je niosem več dajala noter. To mi je svetoval tud veterinar. Je rekel nej mam kletki skupaj pa da nej počakam, da Didi zrase, da rata močnejša in se bo lahko sama branila. Bomo vidl. Ko bo Didi dobila sestrco bomo vidl kako se bosta razumeli. Glavno je, da se bosta tamalidve razumeli. NAni bo živela pomojem še največ 1 leto..tako, da bo Didi vsekakor rabila družbo. | |
|
| |
Avalon
Število prispevkov : 180 Join date : 19/03/2009 Age : 30 Kraj : LJ
| Naslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco? Čet Nov 12, 2009 6:37 pm | |
| | |
|
| |
mashikaa
| Naslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco? Čet Nov 12, 2009 6:42 pm | |
| Res no..KR obležala je..Sm se res ustrašla, da ni kej narobe.. Sj se je premikala pol pa preverla sm, da je ni kej po hrbtenici pa je bla čist kul pol.. ampak tko je grozn zgledal, ker je kr obležala. Zih se je delala mrtvo:) A veš tko kt kkšn ptič al kwa že | |
|
| |
Avalon
Število prispevkov : 180 Join date : 19/03/2009 Age : 30 Kraj : LJ
| |
| |
mateichk
Število prispevkov : 8 Join date : 16/12/2009
| Naslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco? Pet Jan 08, 2010 11:08 am | |
| lep pozdrav sm nov na forumu tko da lahk še js mal nove dogodivščine napišem... Kupu sm Franjota v zooticu k so mi rekli da je star 3 mesce in na začetku k je dam pršu je biu kr problem da se je navadu na novo okolje in podobne zadeve celo vsi v družini smo imeli pogrižene in krvave prste trenutno ga mam doma 14 dni in sm se skor vsak dan ukvarju z njim seveda prvo z rokavico kr nism hotu met pogrizenih prstov po 14 dneh pa je nastau kr napredek (ne grize več, hrano jemlje lepo z roke, leze po meni in raziskuje,...) tko da sm kr zadovoljen z njem prvo me je blo sicer strah da sm kupu prestaro podgano sam opažam da se da tut staro dosti stvari navadit naslednja operacija pa je privajanje na vodo in upam da mi bo uspelo pa lp vam želim | |
|
| |
Lee
Število prispevkov : 660 Join date : 12/05/2009 Age : 29 Kraj : Britof, Kranj
| Naslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco? Pet Jan 08, 2010 3:45 pm | |
| | |
|
| |
anna and anna
Število prispevkov : 27 Join date : 19/11/2009 Age : 30 Kraj : trbovlje
| Naslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco? Tor Feb 02, 2010 3:12 pm | |
| meni so pa že 1. dan moji dve podganci na ramo zlezli.samo problem je da se ne pustita veliko božati.če ju v roke vzamem mi na ramo zlezeta v naročje pa nočeta.še vedno ju je malo strah | |
|
| |
Mushy
Število prispevkov : 9 Join date : 03/02/2010 Age : 32 Kraj : Bled
| Naslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco? Sre Feb 03, 2010 8:10 pm | |
| zdravo. sem nova tukejle gor pa kaksen tedn nazaj sem si kupla podganco staro priblizno kaksen mesec, na zacetku kake par dni sploh iz hisice ni prsla, zejle pa ze pride ampak samo na trik s kakim priboljškom in prec ko ga vzame gre nazaj in se ne prikaze več ven. sicer semi zdi normalno da se še privaja ampk še vedno se zelo boji. kadar je zunaj kletke in skace po postelji prec ko nrdim kak hiter premik al se kaj ustraš se ji dobesedno zmeša in zacne trzat in laufat pa iskat vhod v kletko in po tem se sploh ne prikaze več ven.. ko jo skušam pobozat me zacne grizt =S ...al kej napačn delam in je kej narobe z njo al je to zato k je se mlada in je preprosto zivahna?? lep pozdrav. | |
|
| |
Nes
| Naslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco? Sre Feb 03, 2010 8:46 pm | |
| - mushy je napisal/a:
- zdravo. sem nova tukejle gor pa kaksen tedn nazaj sem si kupla podganco staro priblizno kaksen mesec, na zacetku kake par dni sploh iz hisice ni prsla, zejle pa ze pride ampak samo na trik s kakim priboljškom in prec ko ga vzame gre nazaj in se ne prikaze več ven. sicer semi zdi normalno da se še privaja ampk še vedno se zelo boji. kadar je zunaj kletke in skace po postelji prec ko nrdim kak hiter premik al se kaj ustraš se ji dobesedno zmeša in zacne trzat in laufat pa iskat vhod v kletko in po tem se sploh ne prikaze več ven.. ko jo skušam pobozat me zacne grizt =S ...al kej napačn delam in je kej narobe z njo al je to zato k je se mlada in je preprosto zivahna?? lep pozdrav.
Lepo pozdravljena! Podganica se samo navaja, dlje kot bo pri tebi, manj se bo bala. Grizenje je normalno pri mladičkih. Jaz sem dobila nasvet, naj jim pustim da grizejo (ker te ne morejo poškodovat, če pa so preveč grobe pa jim daš členke prstov). Samo ne kričat in pa na hitro roko stran umikat, ker si vse zapomnejo. Samo potrpežljivo in mirno, pa bo vse vredu. Edino kar je treba pazit je, kako se jih dviguje. To narediš z razklenjenim prsti in jo pobereš s tal kot z nekakšnimi vilicami. Če je le možno, naj vidi roko, preden jo pobereš. In zadnje, takoj jo privij k telesu in postavi roko pod tačke, ker ne marjao, da bi jim tačkice bingljale v zraku. | |
|
| |
Mushy
| Naslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco? Sre Feb 03, 2010 8:54 pm | |
| ja saj ko jo vzamem v narocje ni nikoli pri miru al zleze u rokav al pa na hrbet na enem mestu nemore bit tut sekundo, samo včeraj mi jo je nekak ratal umirit in mi je zaspala pod pulovrjm za dobre tri ure =) ..pa se nekej me zanima je normalno da je govejo juho? ker je nora nanjo xD ..sicer pa hvala za nasvete | |
|
| |
Nes
| Naslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco? Sre Feb 03, 2010 9:00 pm | |
| Mlade samičke so še posebno hiperaktivne. Težko jih prepričaš, da bi bile na miru. Je normalno zelo rade imajo hrano z močnim vonjem in pa meso v vseh oblikah, samo ne priporočam, da bi ji dajala preveč človeške hrane. sploh goveja juha je precej mastna in lahko povzroči kakšne prebavne težave. | |
|
| |
Mushy
| |
| |
Nes
| Naslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco? Sre Feb 03, 2010 9:42 pm | |
| | |
|
| |
anna and anna
| Naslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco? Sob Feb 20, 2010 5:56 pm | |
| mene pa zanima po kolkih dneh,tednih ... se je vaša podganca navadla na vas | |
|
| |
Nes
| Naslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco? Sob Feb 20, 2010 7:01 pm | |
| - anna and anna je napisal/a:
- mene pa zanima po kolkih dneh,tednih ... se je vaša podganca navadla na vas
Sivo bel prvi dan, črni pa po 6 mesecih Kupila sem ju istočasno. | |
|
| |
Eva
Število prispevkov : 356 Join date : 14/01/2009 Age : 33
| Naslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco? Ned Feb 21, 2010 12:34 pm | |
| Obadva po približno enem tednu... Mici malo manj, ker sem jo dobila socializirano, Pepe je pa mogoče rabu kkšn dan več, ker je biu že starejši in iz trgovine. | |
|
| |
anna and anna
| Naslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco? Ned Feb 21, 2010 1:12 pm | |
| js mam pa moji podganci že skoraj 1 mesec pa še vedno če je le možnost se greta pod omaro skrit | |
|
| |
AtLanT!da
Število prispevkov : 726 Join date : 14/01/2009 Age : 34 Kraj : Ljubljana
| Naslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco? Ned Feb 21, 2010 1:23 pm | |
| Xena (črnobela) v enem dnevu (oz, tisti dan ko sem jo dobila je že vedla, da je rama cool), Nixie v dveh, treh dneh.. | |
|
| |
Tjashy
Število prispevkov : 210 Join date : 15/09/2009 Age : 28 Kraj : Lublana (=
| Naslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco? Ned Feb 21, 2010 2:14 pm | |
| Heks že prvi dan, ko se je skrivala v žepu, ker jo je zeblo jaz sem jo pa cartala | |
|
| |
Tahun
Število prispevkov : 498 Join date : 29/03/2009 Age : 32 Kraj : Ljubljana
| Naslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco? Ned Feb 21, 2010 7:10 pm | |
| Roni je takoj lezla po men,Bu pa še zdej po parih mescih kdaj zleze pod omaro pa ga ni vn tko da je zlo odvisno od karakterja.. | |
|
| |
Sonii
Število prispevkov : 773 Join date : 13/01/2009 Age : 32 Kraj : Ljubljana
| Naslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco? Pon Feb 22, 2010 5:12 am | |
| Po enem tednu sm bla že "taprava". Seveda če je bila v igri hrana sem bila dobra že prej. | |
|
| |
Dejan
Število prispevkov : 584 Join date : 13/01/2009 Age : 42 Kraj : Kranj
| Naslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco? Sre Feb 24, 2010 10:44 am | |
| Tomi in Tinka sta se me hitro navidila, verjetno že kar prvi dan. Micke ne vlačim po rokah vendar sem jo dobil že kot mladiča zato me je navajena; se me ne boji. Jana pa je zelo plašne sorte, navadila se je edino na Micko. Pred mano, Tomijem in Tinko se pa skriva, no razen med hranjenjem se malo opogumi. | |
|
| |
Titi
Število prispevkov : 20 Join date : 24/02/2010 Age : 36 Kraj : Ljubljana & Šentjanž
| Naslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco? Sre Mar 17, 2010 5:13 pm | |
| Živjo! Kakšen mesec nazaj me je kolegica obvestila, da so v kontejnrju našli podgano zaprto v kletko, in če bi jo bile skupaj s cimro pripravljene obdržat.. ker sva ravno razmišljali o nakupu sva se odločili, da ga vzameva. nažalost je Jack po veterinarjevem mnjenju star že več kot eno leto in je odrasel. nimava pojma kako so delali z njim, vendar grize vsakič, ko vidi kaj roki podobnega.. sama sem se celo mogla cepit za tetanus pa pregled, da nima stekline itd. Kaj mislite, a ga bo mogoče sčasoma socializirati ali je bolje, da odnehava in je to to? Vzame hrano iz roke, če mu pa ponudiš, samo roko pa načeloma grize . Ravno včer pa sem slučajno zavila v mr.Pet kjer so imeli mlade podganice. Nisem se mogla upreti in ker imam kletko odveč sem se odločila za nakup. Ime mu je Remzy in je precej preplašen še za enkrat. moram se vam vsem zahvalit za odlične nasvete, saj sem ravno sedaj poskusla foro z jogurtom na prstu in je odlično deloval - vanilijev jogurt je zakon lepo ga je polizal iz prsta in mislim, da bo počasi poštudiral, da mu nočem nič hudega.. Večinoma se skriva v kanalu, ki je sicer namenjen za hrčke, samo je še majhen (menda da okol 1.meseca) in mu to precej ustreza... Tako, da še enkrat hvala in upam, da bo kej napredka... z obema Lp | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov sporočila: Re: Kako se obnašati z novo podganco? | |
| |
|
| |
| Kako se obnašati z novo podganco? | |
|