| Prva pomoč za globoke rane | |
|
|
Avtor | Sporočilo |
---|
Nes
Število prispevkov : 1946 Join date : 14/08/2009 Age : 37 Kraj : Maribor
| Naslov sporočila: Prva pomoč za globoke rane Ned Okt 03, 2010 8:32 pm | |
| Podgančku se je nekako uspelo porezat do mesa in ima zdaj nekje 1 cm veliko odprto rano. Ima kdo kakšen predlog, kako naj to oskrbim za čez noč ne da bi naredila preveliko škodo?
Na veliko srečo iz rane ne krvavi. Niti ga nisem videla, da bi si kaj grizel, tako da upam, da do jutri ne kakšne komplikacije. Fiziološke raztopine trenutno nimam doma (seveda, ko je nujno vsega zmanjka). | |
|
| |
Juni
Število prispevkov : 981 Join date : 24/10/2009 Age : 34
| Naslov sporočila: Re: Prva pomoč za globoke rane Ned Okt 03, 2010 9:33 pm | |
| Fiziološko si za prvo silo lahko narediš tako, da zavreš soljeno vodo (zavreš zato, da se pač vsa škodljiva šara v njej uniči).
Sicer pa nimam pojma, kaj lahko storiš. Meni se na srečo kaj takega še ni zgodilo *trka na les* | |
|
| |
Nes
| Naslov sporočila: Re: Prva pomoč za globoke rane Pon Okt 04, 2010 9:18 am | |
| Sem razmišljala v tej smeri, ampak me je bilo strah, da bi količino zgrešila.
No, kaj sem zvedela pri veterinarju danes - če je tako razmesarjen, mora priti na šivanje v 6ih urah po nastanku poškodbe, da se zašije in se lahko nazaj zaceli. Če je dlje kot 6 ur, morajo operativno odrezat zaušeno tkivo in potem zašiti nazaj.
Ampak bojda ima moj bolj ''površinsko rano'', tako da je vseeno zašil in naju poslal domov. Ubogo revše je zdaj srebrno.
Pa še stroški posega: 35 €. | |
|
| |
Fiamma Admin
Število prispevkov : 1492 Join date : 13/01/2009 Age : 34 Kraj : Koper
| Naslov sporočila: Re: Prva pomoč za globoke rane Pon Okt 04, 2010 5:45 pm | |
| No, super da je zašit. Tista srebrna zadeva pa je fajn, ker je nekako nepremočljiva in ne pridejo bakterije not. Mislim, da je to aluminijski spray. @Juni: Nek vem, če je ravno tako enostavno zamešat fiziološko raztopino, saj imajo različne fiziološke raztopine različno koncentracijo in so v vsakem primeru zelo majhne. Mogoče pa obstaja kje recept, kjer piše kolko gramov na liter moraš dat noter. Samo spet se nebi s kuhinjsko soljo preveč igrala, saj dvomim, da je tole NaCl v čisti obliki. | |
|
| |
choo
Število prispevkov : 1152 Join date : 17/03/2010 Age : 35 Kraj : Ljubljana
| Naslov sporočila: Re: Prva pomoč za globoke rane Pon Okt 04, 2010 6:17 pm | |
| Jaz sem si enkrat mešala fiziološko raztopino doma ker sem neki rabila nos izpirat, pa je blo se mi zdi nekej v stilu pol čajne žličke na liter vode :S Ne spomnem se točno, takrat mi je zdravnica dala točna navodila. Drugače če maš slučajno leče bi verjetno tudi tekočina za leče bila ok za prvo silo, al se motim? Kaj pa razna mazila za človeka ala Bepanten (kakorkoli se že napiše ), a je to premočno? | |
|
| |
Fiamma Admin
Število prispevkov : 1492 Join date : 13/01/2009 Age : 34 Kraj : Koper
| Naslov sporočila: Re: Prva pomoč za globoke rane Pon Okt 04, 2010 6:36 pm | |
| Ja, choo. Samo ti si si spirala nos, tu pa je šlo za odprto rano. | |
|
| |
kopriva
Število prispevkov : 40 Join date : 07/09/2010
| Naslov sporočila: Re: Prva pomoč za globoke rane Pon Okt 04, 2010 6:50 pm | |
| Pozdravljene
Najmanj skodljivo in enostavno je dejansko spiranje s (sterilno!!) fiziolosko raztopino. Koncentracija je uradno pri medicinski f.r. enotna, to je 0,9% soli, ce pa jo sama naredis, pa kaki 0,1%plus minus res ne igra vloge. Ce raztopis cajno zlicko soli v vodi in prekuhas, je to to. zdaj rabila bos naenkra manj in fajn je, da si pripravis vedno svezo, tako da mere primerno zmanjsas- npr cetrtina zlicke solo na 2,5 dcl vode, zavres, ohladis, umijes... itd. pa cimprejsnje okrevanje malemu bolniku | |
|
| |
Juni
Število prispevkov : 981 Join date : 24/10/2009 Age : 34
| Naslov sporočila: Re: Prva pomoč za globoke rane Pon Okt 04, 2010 6:54 pm | |
| Hm, jaz vem da sem si s to domačo varianto čistila sveže narejen piercing, ko mi je uspelo izgubiti kupljeno fiziološko, po nasvetu kolegice s farmacije Sem še živa Solila sem pa čisto na blef. Dala sem notri toliko, kot če bi si kuhala njoke. xD | |
|
| |
kopriva
| Naslov sporočila: Re: Prva pomoč za globoke rane Pon Okt 04, 2010 6:59 pm | |
| aja, kar pa se cistosti tice, je kuhinska sol prbl 99% Nacl, tako da v tako majni koncentraciji, ki do das v 100krat vec vode, ostale sestavine res nimajo nobenega vpliva.
Nazadnje urejal/a kopriva Pon Okt 04, 2010 7:03 pm; skupaj popravljeno 1 krat | |
|
| |
kopriva
| Naslov sporočila: Re: Prva pomoč za globoke rane Pon Okt 04, 2010 7:01 pm | |
| za njoke pa das malo vec kot je v fizioloski, ce si jo kdaj probala ,soli skoraj ne cutis kar pa seveda tudi ni skodljivo, morje ma prbl 3-4 % slanost (nase) pa ce gres z odprto rano not, ti jo fajn spere in razkuzi | |
|
| |
Nes
| Naslov sporočila: Re: Prva pomoč za globoke rane Pon Okt 04, 2010 7:22 pm | |
| Haha, moja živalca ni njok kopriva, te količine soli veljajo za tekočo vodo iz pipe ali ob uporabi destilirane vode? Ampak ne vem,no, po moje živalico takšne slane ''kopeli'' dosti bolj bolijo, kot pa nas. | |
|
| |
kopriva
| Naslov sporočila: Re: Prva pomoč za globoke rane Pon Okt 04, 2010 8:25 pm | |
| Podgana njok No brez heca, prava medicinska fizioloska je seveda z destilirano vodo brez kakrsnih koli dodatkov, samo cisti 0,9% NaCl. Ampak res ne rabis skrbet, ce vodovodno vodo, ki jo mi pijemo, prekuhas in dodas kolicino soli, ki sem ti jo priporocala, pa dobis skoraj pravo fiziolosko raztopino, odstopanja so tako minimalna, da ne skodijo niti ljudem, niti zivalim. Pa se mb voda je baje med najcistejsimi in neoporecnimi mestnimi vodami v Sloveniji (da se malo pohvalimo) | |
|
| |
Nes
| Naslov sporočila: Re: Prva pomoč za globoke rane Pon Okt 04, 2010 8:42 pm | |
| Pa še dober okus ima mariborska voda Boljša od celjske (pa da ne bo kdo užaljen in bom dobila kup sovražne pošte ), z ostalimi pa težko primerjam. Hvala za nasvete. Pikec je živahen, srebrn ni več (verjetno po zaslugi soujetnikov) - a bi me to moralo skrbeti? Ker vem, da so že spraševali, kako se znebiti tega ''premaza''. Joj, zdaj pa samo da si šivov ne potrga, pa smo na konju. En šiv je že skrajšan (je pustil nitke dolge neki 6 mm) :S | |
|
| |
Puppy
Število prispevkov : 288 Join date : 10/02/2011 Age : 31 Kraj : Kranj
| Naslov sporočila: Re: Prva pomoč za globoke rane Sob Avg 20, 2011 6:43 pm | |
| Živjo! Jaz sem danes pri podgančku opazila, da ima ranico na zadnji nogici. Možno je, da se je poškodoval med prepirom (opažam, da se kar pogosto tepeta ) Pa me zanima, kaj naj naredim. Pokličem veta, razkužim, ...? Sliko ranice pa nalepim jutri. | |
|
| |
choo
Število prispevkov : 1152 Join date : 17/03/2010 Age : 35 Kraj : Ljubljana
| Naslov sporočila: Re: Prva pomoč za globoke rane Sob Avg 20, 2011 11:38 pm | |
| Če rana ni globoka oz. ne zgleda hudo (beri: bolj podobno praski kot kaki hudi rani), lahko malo razkužiš/izpereš/namažeš s kako to zadevo za celjenje ran. Če je pa globja rana pa tudi razkuži in šele če se ne bo lepo celilo, bi jaz peljala veterinarju pokazat. | |
|
| |
Puppy
Število prispevkov : 288 Join date : 10/02/2011 Age : 31 Kraj : Kranj
| Naslov sporočila: Re: Prva pomoč za globoke rane Ned Avg 21, 2011 7:57 am | |
| Za razkužilo imam samo fiziološko raztopino-pršilo za nos. Je to ok? A ga ne bo nič peklo, ker meni se zdi rana kar globoka. | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov sporočila: Re: Prva pomoč za globoke rane | |
| |
|
| |
| Prva pomoč za globoke rane | |
|