| ANTIPARAZITIKI | |
|
|
Avtor | Sporočilo |
---|
Jasmina
Število prispevkov : 238 Join date : 19/08/2009 Age : 34 Kraj : Nova Gorica
| Naslov sporočila: ANTIPARAZITIKI Tor Dec 22, 2009 7:54 pm | |
| A ma kdo izkušnje z antiparazitiki pri podganah? Meni je dal veterinar bel prašek... | |
|
| |
Nes
Število prispevkov : 1946 Join date : 14/08/2009 Age : 37 Kraj : Maribor
| Naslov sporočila: Re: ANTIPARAZITIKI Pon Apr 19, 2010 1:35 pm | |
| Danes sem dobila neki tekoči antiparazitik, ampak mu ga je veterinal dal že tak direktno na vrat. V petih dneh bi moral pobiti vse.Nimam pa pojma, kako razkužiti kletko.
Da pa še povem kako je do parazitov prišlo: koruzna stelja. Edino kaj sem v zadnjih 2 tednih spremenila je bilo dodatek konopljinih semen k hrani, menjala okolje ker šem šla domov na prakso IN sem jima dala v zasilno ptičjo kletko koruzno steljo, s katero sta bila skozi v kontaktu. Možna je tudi alergija na beljakovine, zato bo do nadaljnega jedel samo brikete, riž in proso.
Veterinar meni, da je najverjetneje ali alergičen na koruzno steljo ali pa je koruzna stelja vsebovala kakšne parazite. Morem ga tudi skopati ali pa vsaj sprati v vodi, da se znebi alergenov s kožuščka. Po vratu in hrbtu ima majhne ranice in krastice, ki si jih zadnje dni histerično praska.
Zdaj pa še glede razkuževanja - uprabljamo lahko vse, kar ni osnovano na alkoholu, predlagali so mi jod. Doma pa lahko skuham kamilice z žajbljem za izpiranje. | |
|
| |
mamaF
Število prispevkov : 519 Join date : 13/01/2009 Age : 53 Kraj : Komen
| Naslov sporočila: Re: ANTIPARAZITIKI Pon Apr 19, 2010 9:20 pm | |
| Nes, če sumita skupaj z veterinarjem, da je možen vir okužbe prav koruzna stelja, ki je bila SAMO v zasilni kletki, ti po mojem "taprave" kletke ni treba ne vem kako razkuževati - sploh če sta podgani že tretirani s preparatom proti zajedalcem. Po mojem bi bilo dovolj, če jo samo izprazneš in dobro zdrgneš s krtačo/cunjo in vročo vodo s kisom - razen če ti je veterinar kaj drugega svetoval. Nisem prav razumela - a z jodom naj bi razkuževala ranice podganama ali kletko? | |
|
| |
Nes
| Naslov sporočila: Re: ANTIPARAZITIKI Pon Apr 19, 2010 9:34 pm | |
| Ampak podganček je zdaj bil tri dni nazaj v svoji veliki kletki. Jod je pa za rane priporočal. Pač, ko nismo vedli s čim naj podganam manjše ranice razkužimo Očitno je to jod in dobre stare kamilice. Aja, za spiranje kakih ran pa lahko uporabite fiziološko raztopino (če imate koga v družni v zdravstvu), ker manj poškuduje novo nastale celice. | |
|
| |
mamaF
| Naslov sporočila: Re: ANTIPARAZITIKI Tor Apr 20, 2010 10:00 am | |
| Aha ... potem bi pa mogoče staro kletko fino očistila in parkrat prešpricala s kakšnim razkužilom, kot je recimo Spitaderm (dobiš v lekarni, je na bazi alkohola - jaz sem ga uporabljala za razkuževanje raznih predmetov, ko je moja muca zbolela za kugo). Sicer se v veterini za razkuževanje tal in drugih gladkih površin priporača 10% raztopina varikine v vodi (seveda tla potem izpereš s čisto vodo), vendar bi se to dalo izvesti samo pri plastično - žičnati kletki. Leseno kletko bi pa jaz na tvojem mestu "obdelala" s Spitadermom, počakala, da se pusuši in fino prezračila. Druge ideje nimam, morda se javi še kdo, ki to bolj obvlada (Fiamma?) | |
|
| |
Nes
| Naslov sporočila: Re: ANTIPARAZITIKI Tor Apr 20, 2010 11:08 am | |
| Paraziti, garje in kakšne glivice so razlog, da zadnje čase razmišljam o normalni , kupljeni kletki. Bom pa najprej vse obdelala z kisom, potem pa z razkužilom za roke.
A mislite, da ga danes že lahko skopam? Zdravilo verjetno deluje tako ko frontline, ne?Sem pozabila vprašat veta. | |
|
| |
Fiamma Admin
Število prispevkov : 1492 Join date : 13/01/2009 Age : 34 Kraj : Koper
| Naslov sporočila: Re: ANTIPARAZITIKI Tor Apr 20, 2010 12:40 pm | |
| MamaF, nebi ravno vedela, nismo še toliko podorobno o razkužilih razglabljali. @Nes: fiziološja raztopina je fajn zadeva, ki praviloma sploh nebi smela poškodovat celic. | |
|
| |
Nes
| Naslov sporočila: Re: ANTIPARAZITIKI Tor Apr 20, 2010 3:55 pm | |
| Samo veste kaj, mačja kuga je virus. Viruse, bakterije in klice pobijiajo ta razkužila za roke. Ampak če so pa to res paraziti pa ne bo nič pomagalo.
In me zdaj panika daje, da se ne bi jaz česa nalezla. Okrog kožnih bolzni in parazitov sem pa res velik histerik. Kako naj očistim celo kuhinjo, pa kavč iz tkanine iz mikrovlaken, da bi ubila morebitne parazite? :S
Tolažim se s tem, da bi mi kaj na veterini rekli, če bi bilo to tako zelo nalezljivo. | |
|
| |
Fiamma Admin
| Naslov sporočila: Re: ANTIPARAZITIKI Tor Apr 20, 2010 4:21 pm | |
| @Nes: ta razkužila ni nujno, da bodo parazite ubila, ampak jih bodo vsaj poškodovali. Sej, veš da tudi nas bi razkužila v veliki količini fajn zastrupla. Predlagam ti, da stopiš do kakšnega zooshopa ali k veterinarju in vprašaj za kakšne antiparazitične praške za po stanovanju. Meni se zdi, da smo v trgovini neki takega imeli. | |
|
| |
mamaF
| Naslov sporočila: Re: ANTIPARAZITIKI Tor Apr 20, 2010 8:27 pm | |
| - Nes je napisal/a:
- Samo veste kaj, mačja kuga je virus. Viruse, bakterije in klice pobijiajo ta razkužila za roke.
Ampak če so pa to res paraziti pa ne bo nič pomagalo.
Ja, saj jaz sem mislila tovrstno razkuževanje zaradi virusov in bakterij, ki ravno tako niso ravno super že zato, ker ima podganček ranice (da se slučajno še s kakšno bakterijo ne okuži). Jah, če bi več vedeli kateri paraziti so možni za nastanek teh težav, bi ti verjetno že na veterini pravi antiparazitik pomagali najti. Meni pride na misel standardni Biokill, ki naj ne bi škodoval toplokrvnim živalim, uničeval pa naj bi tako bolhe kot tudi pršice, se mi zdi. Vprašaj veterinarja, kaj misli o tem, da bi leseno kletko še z Biokillom obdelala. | |
|
| |
Nes
| Naslov sporočila: Re: ANTIPARAZITIKI Tor Apr 20, 2010 8:39 pm | |
| Tole bo zvenelo hecno, ampak bom še šla s parnim likalnikom čez baje moraš držat 3 minute nad istim mestom, da ubiješ klice, mogoče pa bojo paraziti še kaj prej hin. To sem si zadala za jutri. A bi morala podgano obvezno imeti zaprto v kletki? | |
|
| |
Fiamma Admin
| |
| |
Nes
| Naslov sporočila: Re: ANTIPARAZITIKI Sre Apr 21, 2010 7:43 am | |
| Haha, samo paro bom spustila čez. Ima likanik možnost ''parnega'' čiščenja oblačil, da suknjiče na obešalniku iz vseh strani popariš | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov sporočila: Re: ANTIPARAZITIKI | |
| |
|
| |
| ANTIPARAZITIKI | |
|