Forum ljubiteljev podgan
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Za vse ki imajo podgano, si jo želijo ali so jim podgane enostavno všeč.

KazaloPortalGalleryLatest imagesIščiRegistriraj sePrijava

Nenehno praskanje in grizenje

Go down 
+11
Sonii
Tjashy
ziuua_
Olivija
AtLanT!da
Fiamma
Katarina
lenka
Nes
mamaF
Blue
15 posters
Pojdi na stran : Previous  1, 2, 3
AvtorSporočilo
AtLanT!da

AtLanT!da

Število prispevkov : 726
Kraj : Ljubljana

Nenehno praskanje in grizenje - Page 3 Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nenehno praskanje in grizenje   Nenehno praskanje in grizenje - Page 3 Icon_minitimeČet Sep 24, 2009 12:33 pm

Olivija je napisal/a:
AtLanT!da je napisal/a:
Blue je napisal/a:
Nes je napisal/a:
a ni fajn ko te potem vsaj neha skrbet Smile
Jap sem si čist oddahnila.

Je bil pa veterinar čist navdušen nad Nessie že potem ko je celo pregledal se je kar nekej igral z njo pa jo božal. hehe. Smile Smile

Lenka, hvala. Wink

pri katerm vet. si bila? Jaz razmišljam o Bubi, če kdo pozna, mi lahko kaj pove kakšni so tam??

U Bubi so meni odlično pozdravili morskega prašička. Tip zna delat z glodalci in je nasplošno tud zelo prijazn z njimi. Olija bi jest 100% tja peljala.

hvala!!!
Nazaj na vrh Go down
ziuua_

ziuua_

Število prispevkov : 76
Kraj : ljubljana

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nenehno praskanje in grizenje   Nenehno praskanje in grizenje - Page 3 Icon_minitimeNed Apr 04, 2010 6:19 pm

mamaF je napisal/a:
Hmmm, tole pa ne zleda ravno normalno. Glede na to, kar si napisal -a, bi rekla, da jo je nekaj začelo močno motit prav danes.
Preden jo pelješ k veterinarju (ki ti bo še najbolj znal povedati kaj bi lahko bilo), prečekiraj naslednje:
- ima po telesu kakšne krastice?
- so morda vidne majhne živalce (uši, bolhe ali kaj takega)
- si morda zamenjal-a že ustaljeno vrsto nastelja za v kletko (nekatere podgane so slergične na prah v žagovini in začnejo kuhati in se praskati, nekaterim ne paše seno ...)
- je podgana morda jedla preveč beljakovinsko bogato hrano v večjih količinah (briketi za mačke, meso, sir, mlečni izdelki), ker taka hrana pri podganah zelo pogosto povzroča alergije, ki se manifestiajo kot kožne bolezni. Po ukunitvi beljakovinskih obrokov se ponavadi stanje precej hitro izbiljša.
- je bila podgana v stiku s kakšnim čistilom ali s čim podobnim, kar bi ji lahko nadražilo kožo?
- si jo morda včeraj kopal-a s kakšnim šamponom?
.
.
.... V glavnem, cel kup vzrokov je lahko, zaradi česar se podgana divje praska. Vsekakor ji ni prijetno, zato ti svetujem, da pokličeš v veterinarsko ambulanto (v LJ imajo podganarji dobre izkušnje s Kliniko za male živali) in se še tam posvetuješ.
Upam, da ne bo hujšega!

mene tudi nekaj v zvezi s tem zanima, in sicer dobila sem novo podganco (imam jo 2 dni) in sem ji 1. dan dala nekajkrat na prst malo jogurta ker se mi je zdelo da hrane ni našla.. tudi danes sem ji dala, vendar samo enkrat in čisto malo. danes pa opažam da se kar precej praska. pa me zanima, če bo to minilo.
Nazaj na vrh Go down
Nes

Nes

Število prispevkov : 1946
Kraj : Maribor

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nenehno praskanje in grizenje   Nenehno praskanje in grizenje - Page 3 Icon_minitimeNed Apr 04, 2010 6:50 pm

Se prav praska ali samo uporablja kremplčke kot glavnik?
Nazaj na vrh Go down
http://gone2rehabbrb.blogspot.com/
ziuua_

ziuua_

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nenehno praskanje in grizenje   Nenehno praskanje in grizenje - Page 3 Icon_minitimeNed Apr 04, 2010 7:31 pm

nevem točno, se pa tudi nekaj grize.. nevem pa ali je to normalno ali ne, ker še nisem imela podgane.
Nazaj na vrh Go down
Tjashy

Tjashy

Število prispevkov : 210
Kraj : Lublana (=

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nenehno praskanje in grizenje   Nenehno praskanje in grizenje - Page 3 Icon_minitimeNed Apr 04, 2010 7:33 pm

Kako pogosto in ''intenzivno''? A je v bistvu tisto skoraj histerično praskanje ali samo tako malo mimgrede, da se popraska? =)
Nazaj na vrh Go down
ziuua_

ziuua_

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nenehno praskanje in grizenje   Nenehno praskanje in grizenje - Page 3 Icon_minitimeNed Apr 04, 2010 7:35 pm

jaa.. pač če jo naprimer zbudim ali pa če se gre sprehajat potem se ustavi in se začne praskat (nekaj časa) pa zdej sm opazla da neki skače pol se pa popraska...
Nazaj na vrh Go down
ziuua_

ziuua_

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nenehno praskanje in grizenje   Nenehno praskanje in grizenje - Page 3 Icon_minitimeNed Apr 04, 2010 7:36 pm

drugače se praska dokler je ne zamotim. samo praskanje se mi zdi drugače normalno ni ravno histerično.. samo precej pogosto je..
Nazaj na vrh Go down
Nes

Nes

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nenehno praskanje in grizenje   Nenehno praskanje in grizenje - Page 3 Icon_minitimeNed Apr 04, 2010 7:42 pm

Če se ne skrempla kože dol je vredu Razz

https://www.youtube.com/watch?v=RZ4wSn_nqMQ

Takole izgleda podgana, ki se češe
Nazaj na vrh Go down
ziuua_

ziuua_

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nenehno praskanje in grizenje   Nenehno praskanje in grizenje - Page 3 Icon_minitimeNed Apr 04, 2010 7:46 pm

Nes je napisal/a:
Če se ne skrempla kože dol je vredu Razz

https://www.youtube.com/watch?v=RZ4wSn_nqMQ

Takole izgleda podgana, ki se češe

ahaa to je to... hvala!
mislim da se je res samo česala Razz ... vprašala sem samo zato ker je bilo zelo pogosto.. drugače mi je sedaj kar zelo odleglo.
Nazaj na vrh Go down
Nes

Nes

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nenehno praskanje in grizenje   Nenehno praskanje in grizenje - Page 3 Icon_minitimeNed Apr 04, 2010 7:49 pm

Dobro poglej in boš videla, da se pogosto sploh ne dotakne kože, ampak samo gre skozi dlako.
Vsaj moji podgani tako delata.
IN isto z zobki, ko se čistita.

Če si pa še vedno v dvomih jo od blizu poglej, če ima kaj kravaih prask.
Nazaj na vrh Go down
ziuua_

ziuua_

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nenehno praskanje in grizenje   Nenehno praskanje in grizenje - Page 3 Icon_minitimeNed Apr 04, 2010 7:54 pm

Nes je napisal/a:
Dobro poglej in boš videla, da se pogosto sploh ne dotakne kože, ampak samo gre skozi dlako.
Vsaj moji podgani tako delata.
IN isto z zobki, ko se čistita.

Če si pa še vedno v dvomih jo od blizu poglej, če ima kaj kravaih prask.

aha, hvala za vse nasvete.. od blizu sem tudi že pogledala, da nebi slučajno česa bilo, pa ni bilo nič..
nisem pa bila prepričana zakaj se je tako pogosto praskala (česala), mogoče sem ji dala preveč jogurta?.. prvi dan sem ji parkrat dala na konico prsta malo jogurta, pa bi to mogoče lahko bilo to?... da ji nisem dala preveč..
Nazaj na vrh Go down
Nes

Nes

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nenehno praskanje in grizenje   Nenehno praskanje in grizenje - Page 3 Icon_minitimeNed Apr 04, 2010 8:00 pm

Rade so čiste Smile

Jogurt je tako večino iz vode, beljakovin ima pa malo, kljub temu da ga imamo za beljakovinsko živilo.
Dost bolj so za kožne alergije kritičina žita ki imajo OGromno beljakovin, zlasti pšenica. Najslabša stvar Smile

Mladičem težko predoziraš beljakovine, ker jih vse porabijo za rast. Razen če bi jim dajala SAMO beljakovine, kar niti ni možno. Tako da don't worry, be happy. Very Happy
Nazaj na vrh Go down
ziuua_

ziuua_

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nenehno praskanje in grizenje   Nenehno praskanje in grizenje - Page 3 Icon_minitimeNed Apr 04, 2010 8:02 pm

Very Happy hvalaa! zdej mi je pa do konca odleglo! samo da je z maggie vse uredu! I love you :=)=:
Nazaj na vrh Go down
Sonii

Sonii

Število prispevkov : 773

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nenehno praskanje in grizenje   Nenehno praskanje in grizenje - Page 3 Icon_minitimeNed Apr 04, 2010 8:19 pm

Ja so kar obsedeno s čistočo.
Moja isto veselo skače okol se ustavi bum se prečoha in teče naprej Very Happy
Nazaj na vrh Go down
ziuua_

ziuua_

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nenehno praskanje in grizenje   Nenehno praskanje in grizenje - Page 3 Icon_minitimeNed Apr 04, 2010 8:21 pm

Sonii je napisal/a:
Ja so kar obsedeno s čistočo.
Moja isto veselo skače okol se ustavi bum se prečoha in teče naprej Very Happy

haha..aja, meni se je samo čudno zdelo, ker sem prej imela hrčka in morksega prašička, ki pa sta se umivala veliko bolj poredko.. Very Happy
Nazaj na vrh Go down
pipsi

pipsi

Število prispevkov : 56

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nenehno praskanje in grizenje   Nenehno praskanje in grizenje - Page 3 Icon_minitimeČet Nov 24, 2011 7:37 am

Živjo! Smile jaz imam doma dve podganci, Zofko in Esti. Že kakšno leto nazaj je Zofka nekaj zbolela, baje paraziti, praskala se je, da ji je odpadala dlaka na nekaterih mestih, dobila je antibiotike in je bilo v redu. Zdaj pa se je to ponovilo, že kakšne dva tedna traja in je spet zmeraj bolj brez dlake po glavi in vratu...čudno pa mi je da se Esti ne prvič in ne zdaj ne naleze, samo Zofki se to ponavlja, ali jo naj spet peljem k veterinarju in se skoraj spufam ali kaj? Imam še zmeraj antibiotike za Zofko doma ampak nevem koliko časa zdržijo, tako da si ji jih ne upam dat da nebo potem še kaj narobe. Ali je možno da je na kaj alergična, ampak hrane jima ne spreminjam, hrano za podgane in pa svežo zelenjavo, malo sadja, mesa idt...kaj naj naredim? zmeda
Nazaj na vrh Go down
Nes

Nes

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nenehno praskanje in grizenje   Nenehno praskanje in grizenje - Page 3 Icon_minitimeČet Nov 24, 2011 10:04 am

Zakaj bi dobila antibiotike za parazite?

Meni je veterinar dal antiparazitike še za dezinfekcijo kletke in vse okolice, kjer se podgane zadržujejo.
Pri takih napadih pršic (garje) se zgodi, da se zaležejo povsod.

Ali odprto vrečko s posipom daš prej v zamrzovalno skrinjo? Ali daješ podganam kakšna semena? Vse to so viri pršic.
Kako pogosto pa čistite talne površine in poličke? Ker redno čiščenje s čistili
omeji hude izbruhe pršic, samo je pa veliko dela, ker moraš potem še vse dvakrat s čisto vodo
it preko, da ne zastrupiš živalic.

Če jedo ''podganjo hrano'' je možna alergija na beljakovine.

Kakšno spufanje, tistih 7 evrov za zdravila pa ne bi smel biti problem.
Nazaj na vrh Go down
pipsi

pipsi

Število prispevkov : 56

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nenehno praskanje in grizenje   Nenehno praskanje in grizenje - Page 3 Icon_minitimeNed Nov 27, 2011 8:52 am

Ne nič ne dajem prej v zmrzovalnik..? Podganam dajem samo hrano ki jo lahko jejo, večinoma jejo še zelenjavo z našega vrta razen paradižnika, stročnic in krompirja, sadja bolj malo, meso pa prib. enkrat na teden, pa še kakšno kost za obglodat. Vse kar je suhe hrane ne dodajam, samo tisto kar je v vrečki, edino kakšne polnozrnate makarone neskuhane da si zobke brusita. Kletko čistim enkrat na teden in sicer zamenjam podlago, sčistim poličke, vse skupaj razkužim z enim sprejem pa preden jih sam noter poličke še z vodo zbrišem da nebi kakšnega čistila lizale.
No nevem kje si našla 7€ ampak ko mi je Esti zbolela, nekaj so se ji pljuča z gnojem zabasala, pač se ne čudim ker sm jo kupila v Mr. Petu, sem jo seveda peljala, ker drugače bi umrla in sem pri veterinarju 70€ pustila! S tem da mi je dal popust ker ravno čez cesto veterino obiskujem. Potem mi je zbolela še Zofka, isto kot zdaj pa sem dala nekaj čez 30€. Sepravi skupaj čez 100€, zame je to velik problem, zate pa nevem doh
Nazaj na vrh Go down
Juni

Juni

Število prispevkov : 981

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nenehno praskanje in grizenje   Nenehno praskanje in grizenje - Page 3 Icon_minitimeNed Nov 27, 2011 12:49 pm

Pipsi, to je zato, ker ti računa pregled. Jaz sem tudi ful hitro pogruntala, da če vem, kaj je z živaljo narobe (npr. mikoplazmoza), da je najbolje, da samo grem k veterinarju po zdravila in živalce sploh ne prinesem s sabo. Drugače samo vsakič dobiš račun za 25€ za 'pregled', ki je pa vsaj pri meni ponavadi izgledal tako, da sem jaz vetu povedala, kaj je z živalco narobe, on jo je pa stehtal in mi dal zdravila. Zdaj za kake bolj resne zadeve je treba žival še vedno peljat, ampak za parazite pa ne bi smelo biti problema, če samo greš tja in poveš, v čem je problem.
Nazaj na vrh Go down
furlannn

Število prispevkov : 27

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nenehno praskanje in grizenje   Nenehno praskanje in grizenje - Page 3 Icon_minitimeTor Mar 19, 2013 10:32 pm

Pozdravljeni!

Lola je stara mesec dni, dobil sem jo pred 6 dnevi..ko sem jo dobil je bla v manjši kletkici z eno staro volneno majco..potem ko smo prišla domv, sem jo dal v večjo kletko, natrosil sem ji konopljino steljo(pač kosi konopljinega stebla) in dan po tem se je začela praskati. Deluje tudi malo nervozno(ali pa se je počasi navadla pa je bolj pogumna) in potem se začne praskat. Praska se le na enem delu, to je bolj odzadi na repu. Temeljito sem jo pregledal, krvi ni in manjših živalic tudi ne..se pa vidi mesto kjer se je lizala in praskala(dlakice so se sprijele skupaj), ki ni videti kaj drugače od ostalega kožuščka.

Predlagaste pregled pri veterinarju ali mogoče jo še kak dan ali dva opazujem?
PS: kletka je stara kar nekaj časa, noter sem imel pred leti puščavske skakače, ki pa niso meli nobenih parazitovb ali kaj podobnega.

LP ŽF!
Nazaj na vrh Go down
choo

choo

Število prispevkov : 1152

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nenehno praskanje in grizenje   Nenehno praskanje in grizenje - Page 3 Icon_minitimeSre Mar 20, 2013 5:39 pm

A si kletko kaj razkužil, preden si dal podgano not? Če je dalj časa stala, je to možno.
Mogoče ji stelja ne odgovarja, probaj zamenjat. Možno je tudi, da je kake zajedalce dobila s steljo.
A se mogoče samo umiva, al se res preveč praska samo po enem delu? Imaš mogoče kakšno sliko tistega dela?
Nazaj na vrh Go down
http://nellaf.deviantart.com
furlannn

Število prispevkov : 27

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nenehno praskanje in grizenje   Nenehno praskanje in grizenje - Page 3 Icon_minitimeSre Mar 20, 2013 6:01 pm

Lola je danes ok..očitno je bila malo živčna, ker se je menjalo okolje in stelja. Danes je ok, že pogumno teka po mizi zraven mene in krade brikete Smile

Če bo karkoli bom tukaj vprašal, drugače pa peljal h veterinarju(na srečo sem v neposredni bližini, če je nuja)

Hvala LP..Še malo pa bom lahko objavil kakšno slikico, ker mi forum trenutno še ne pusti Smile
Nazaj na vrh Go down
Sponsored content

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nenehno praskanje in grizenje   Nenehno praskanje in grizenje - Page 3 Icon_minitime

Nazaj na vrh Go down

Nenehno praskanje in grizenje
Nazaj na vrh 
Stran 3 od 3Pojdi na stran : Previous  1, 2, 3
 Similar topics
-
» Praskanje (do krvi)
» Nenehno miganje z glavo levo in desno
» strah in grizenje
» Težava-grizenje očesa
» Vztrajno grizenje podganice