BLACKIE
Število prispevkov : 15 Join date : 28/09/2012 Age : 30 Kraj : Nova Gorica
| Naslov sporočila: čudn navade ? Tor Okt 29, 2013 11:51 am | |
| Hej A je že kdo pri svoji podanci zasledil, da je svoj drek ? Zakaj to počejo ? | |
|
choo
Število prispevkov : 1152 Join date : 17/03/2010 Age : 35 Kraj : Ljubljana
| Naslov sporočila: Re: čudn navade ? Tor Okt 29, 2013 3:47 pm | |
| Nekje sem brala, da vsake toliko pojejo kak svoj iztrebek. Baje da iz podobno kot kunci (pa ne vem, verjetno se kaksna druga zival) zaradi hranljivih snovi, ki se niso prebavile in ostanejo v iztrebku al nekej na to temo. Bi mogla poiskat malo po internetu za bolj tocne informacije. Skratka nic ni narobe s tem, ceprav jaz mojih se nisem videla, da bi to poceli | |
|
BLACKIE
Število prispevkov : 15 Join date : 28/09/2012 Age : 30 Kraj : Nova Gorica
| |
gajči
Število prispevkov : 26 Join date : 24/06/2013 Age : 29 Kraj : Ljubljana
| Naslov sporočila: Re: čudn navade ? Tor Okt 29, 2013 5:42 pm | |
| Moj podganček tudi to počne... ta drugega pa še nisem ujela pri tem dejanju. Sem pa prej imela morsko prašičko, ki je tudi jedla svoje kakce. To počnejo zato, da čimbolj izkoristijo hranljive snovi v hrani, ki jih mogoče niso absorbirali že med prvim prebavljanjem (vir: http://www.drsfostersmith.com/pic/article.cfm?aid=796) | |
|
Sh.
Število prispevkov : 205 Join date : 02/09/2011 Age : 31 Kraj : Celje
| Naslov sporočila: Re: čudn navade ? Sob Nov 02, 2013 10:10 pm | |
| Ha, mojih še nisem videla tega počet, je pa povsem normalno za podgane da to počnejo. Takemu vedenju rečemo koprofagija, poslužujejo pa se ga številne živali, k.s. npr. termiti, prašiči, zajci, hrčki, kapibare, morski prašički, činčile, gorile in šimpanzi - predvsem zaradi snovi, ki so še uporabne, recimo vitamini (predvsem B in K), določene kovine in minerali ...; mladiči slonov, nilskih konjev, pand in koal jedo blato svojih mater, da razvijejo primerno trebušno in črevesno floro ... V nekaterih državah hranijo živino (torej krave) s piščančjimi iztrebki, saj le-ti vsebujejo veliko proteinov. No, ja, več o podganji koprofagiji si lahko prebereš tu: http://ratguide.com/care/behavior/coprophagy.php | |
|
Sponsored content
| Naslov sporočila: Re: čudn navade ? | |
| |
|