Forum ljubiteljev podgan
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Za vse ki imajo podgano, si jo želijo ali so jim podgane enostavno všeč.
 
KazaloPortalGalleryIščiRegistriraj sePrijava

 

 Nekaj o ''pasemskih'' podganah

Go down 
Pojdi na stran : 1, 2  Next
AvtorSporočilo
Sh.

Sh.

Število prispevkov : 205
Join date : 02/09/2011
Age : 27
Kraj : Celje

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitimeNed Okt 06, 2013 4:43 pm

Ker se mi zdi, da na tem forumu še ni obširne teme o ''pasemskih'' podganah oz. o podganah, ki so priznane s strani NFRS-ja, AFRMA-e in podobnih organizacij kot razstavne podgane, se bom poskusila o tem čim bolj obširno razpisati.
V ljubiteljstvu podgan ne poznamo pasem - gre zgolj za mutacije dlake, ušes, repa in barve.
Ker ima laboratorijska podgana isti izvor kot pa udomačeni ljubljenčki, bom govorila tudi o tem.
Naj opomnim, da čisto vseh variacij oznak in barv ni mogoče spraviti v en seznam, saj imajo po različnih koncih sveta različne kriterije in priznane barve, ki ponekod veljajo, ponekod ne. Prav tako rejci po celem svetu ves čas ''izumljajo'' nove vzorce in barve, ki še niso znane/priznane.
Poleg tega se ne mislim preveč truditi s prevodi, saj Slovenci niti nimamo določenih imen za te stvari (jst jih pa ne nameravam določevat kot pravilen prevod) - in zdi se mi, da na tem forumu ni nekih prevelikih težav z razumevanjem angleščine (:
Slike, ki so nalepljene, so snete z interneta - bom poskušala dodati njihove vire, na katere lahko pridete, če kliknete na sliko.

Nekaj kratkega o zgodovini
Kljub temu, da je njeno latinsko ime Rattus norvegicus, siva podgana ne izhaja iz Norveške, ampak je najverjetneje prišla iz osrednje Azije med 16. in 18. stoletjem in zaradi svoje velikosti tudi prevladala nad svojo prav tako v Evropi živečo sorodnico črno podgano (Rattus rattus). Eden izmed najpogostejših mitov je, da so podgane v poznem srednjem veku (1340–1400) prenašale bubonsko kugo ali ''črno smrt,'' ki je prav zaradi črne podgane dobila to ime. V resnici je do okužb prišlo zaradi ugriza okužene indijske podganje bolhe (Xenopsylla cheopis), ki je bolezni kot sta kuga in mišji tufus prenesla na ljudi.
Moderne udomačene podgane izvirajo iz 18. in 19. stol. Lovilci in rejci so podgane namreč prodajali za krvav šport, kjer so majhno areno napolnili s podganami in stavili, kako hitro jih bo pes, navadno terier, pobil. Barvne mutacije, kot so npr. albino podgane so rejci hranili in gojili naprej - za začetek marsikaterega od barvnih vzorcev, ki jih poznamo danes, je najverjetneje odgovoren Jack Black, dvorni lovilec podgan kraljice Viktorije, ki je bil znan po tem, da je lepše in bolj zanimivo obarvane podgane udomačil, jih okrasil s pisanimi trakci in prodal kot ljubljenčke. Tako v visoki viktorijanski družbi gospe, ki jim v naročju sedi okrašena podgana na povodcu, niso bile prav nič nenavadne.
Pred podganami so bile (še zlasti v Veliki Britaniji) v 19. stoletju priljubljene udomačene miške različnih barv - leta 1895 so Britanci ustanovili prvo združenje. Podgane so se v ta hobi pridružile, ko je leta 1901 gospa Mary Douglas zaprosila, če lahko na razstavo National Mouse Club-a pripelje svoje udomačene podgane. Ena od njenih podgan je na razstavi tudi zmagala in vzpodbudila zanimanje za te živali. Po Maryjini smrti je ljubiteljstvo podgan nekoliko zamrlo in se znova vrnilo leta 1975 z ustanovitvijo angleške National Fancy Rat Society.
Prav zaradi dolge zgodovine reje, tako v laboratorijske kot ljubiteljske namene, so podgane lahko izredno dober ljubljenček.
(Del tega teksta lahko najdete na letaku Siva podgana, ki smo ga s pomočjo zavoda Kosovir oblikovali člani tega foruma in Facebook skupine Rat Lovers Slovenia - letak je bil predstavljen na sejmu BioExo, lahko pa ga tudi najdete v čakalnici Ambulante za ptice, plazilce in male živali VF)
Torej, kot je že bilo rečeno, prve mutacije, ki so se pojavile kot udomačene, ljubiteljske podgane so albino mutacija ali P.E.W. (pink-eyed white) in pa hooded (''s kapuco'') - prav Mary Douglas je na razstavo prinesla svojo black-and-white hooded (''črno-bela s kapuco'') podgano, ki je tudi zmagala ''Best in show'' nagrado.
V divjini je siva podgana rjavo-sive barve, tej barvni mutaciji ljubitelji podgan pravijo agouti (''aguti'').

Laboratorijski Rattus norvegicus-i so najpogosteje albino, saj se zaradi njihove barve najlažje vidijo kakršnekoli spremembe na koži. V laboratorijskem svetu poznamo podganje seve ali soje (''Sév, tudi sòj, je v biologiji skupina organizmov iste vrste, ki so genetsko zelo sorodni in imajo skupne specifične značilnosti.'' - vir: Wikipedija), angleško strain-e. S takšno populacijo lahko izvajamo eksperimente o vlogi genov v organizmih ali eksperimentih, ki izključujejo geneologijo živali. Strain-i sicer niso uporabljeni v vseh eksperimentih, je pa v lab. svetu najbolj uporabljen ''Winstar strain'', ki so ga leta 1906 ''izumili'' na inštitutu Winstar v ZDA, ki je še danes eden izmed največjih ''proizvajalcev'' laboratorijskih miši in podgan.
Več o laboratorijski podgani lahko poslušate na Scishowu na YouTube-u: The Curious History of the Lab Rat

No, sedaj pa k stvari Very Happy:

Tipi telesa
V osnovi poznamo dve mutaciji, ki se razlikujeta od navadne podgane: dumbo in manx/brezrepa podgana.

1. Dumbo (o katerih smo recimo na forumu že pisali tu, tu in tu)
- za dumbote so značilna drugačna ušesa - najbolj so priljubljena velika, okrogla in nizko položena ušesa, ki spominjajo na ušesa Disneyevega slončka Dumba. Vendar pa so lahko ta ušesa tudi nagubana, upognjena, zložena, asimetrična itd. Dumboti imajo prav tako nekoliko drugačno obliko lobanj - ta je nekoliko širša. Zaradi tega podgana deluje nekoliko zgrbljena. Dumbo mutacija je sicer slabo raziskana s strani znanosti, saj se ni pojavila v laboratoriju. Vendar pa lahko to mutacijo povezujemo z motnjo v razvoju faringealnih lokov, ki je pri ljudeh izražena s hudo deformacijo. Brala sem že, da so nekateri lastniki dumbotov poročali nekoliko drugačno vedenje - podgane naj bi bile bolj mirne od navadnih, nekoliko nižje inteligence in samice naj ne bi vibrirale in tresle z ušesi ob gonitvi. Osebno (saj imam tudi sama nekaj dumbotov) lahko te informacije ovržem.
AFRMA zahteva takole: ''Dumbo rats to be shown in any recognized color, marking, or variety. The distinguishing feature being their low ear set. The ears are large and round, set low on the sides of the head. Head to form an equilateral triangle when viewed from above.'' Slike dovoljenih in nedovoljenih dumbo oblik s strani NFRS lahko vidite tukaj.
So med najbolj priljubljeno mutacijo med ljubitelji podgan, saj marsikdo meni, da zaradi ušes delujejo bolj prisrčni.

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Fixing%20A%20Hole

Nekaj o ''pasemskih'' podganah 4056027935_22a709d58b

2. Tailless/Manx/brezrepa podgana
je imenovana po mutaciji manx mačke, ki je prav tako brez repa. Je podgana, ki je rojena brez repa. Ta mutacija je precej kontroverzna, saj povzroča številne napake in zdravstvene težave na podgani. NFRS jo prepoveduje, AFRMA pa jo dovoljuje po kriterijih: ''Tailless rats may be shown in any recognized color, marking, or Variety. The distinct feature is the complete absence of a tail. Tailless rats may have a cobbier body and will have a rounded rump.''
Za brezrepo podgano je značilna nekoliko zaobljena, storžasta drža, saj nima repnih ter križničnih, včasih pa tudi ledvičnih vretenc. Ta mutacija je relativno redka in naj bi bila primerna samo za najbolj izkušene rejce - te podgane imajo pogosto abnormalne zadnje tace in pa medenico - zadnje tace včasih na medenico sploh niso pritrjene, včasih so upognjene, kar podgani onemogoča normalno hojo. Nekateri primeri medenice sploh niso imeli. Druge težave (za rejce) so ostanki repa oz. štrclji in pa repi, ki ne vsebujejo vretenc. Poročajo tudi, da naj bi imele te podgane z zadrževanjem urina in blata - prav tako se pogosteje pojavljajo infekcije sečil, ledvični kamni oz. kamni na mehurju.
Nekaj o ''pasemskih'' podganah Taillessrat

Več lahko preberete tukaj:
http://www.afrma.org/taillessrats.htm
http://www.afrma.org/taillesstrbl.htm

Vrste/variacije kožuha
V osnovi poznamo tri variacije kožuščka in sicer standard ali ''navaden'', reks in pa gol, obstaja pa še nekaj kombinacij. Nekatere variacije so s strani NFRS-ja prepovedane, to sta dvojni reks in pa gola podgana; saj naj bi bila ta mutacija škodljiva (zaradi večje možnosti kožnih bolezni), žival pa je zaradi nje bolj občutljiva na mraz in sonce. AFRMA priznava gole podgane, dvojnih reksov pa mislim da ne; nikjer pa nisem zasledila, ali NFRS priznava oz. na razstave sprejema satenaste, žametaste in harley podgane (AFRMA recimo dovoli razstavljanje satenastih).
AFRMA in NFRS nimata ne interesa, ne moči, da bi prepovedala prodajo in lastništvo nekaterih variacij, določa pa svoje razstavne standarde. Diskvalificirane (po NFRS-ju) so vse podgane, ki so brez brkov, imajo resne kraste/poškodbe, parazite na koži in dlaki, so na kakršen koli način slabega zdravja oz. bolne, nesocializirane podgane in podgane, ki niso odrasle (ali z svojo pojavo izgledajo kot mladiči - recimo premajhne, podhranjene odrasle podgane). Na razstavah tudi ne ocenjujejo kastriranih samcev.
Vsaka od teh organizacij držita register resnih rejcev, NFRS poleg britanskih vključuje še irske, nizozemske, poljske in češke rejce.

1. Standard/navaden
je variacija kožuščka, ki je najbolj pogosta. AFRMA ga opisuje kot ''short, smooth, glossy hair''.
Nekaj o ''pasemskih'' podganah 800px-Fancy_rat_blaze

2. Rex/reks
je skodrana verzija z gosto dlako in skodranimi brki. AFRMA in NFRS oba dovolita podgane, ki ustrezajo tem opisu: ''The coat to be evenly dense and not excessively harsh, with as few guard hairs as possible. Coat to be evenly curled and also to a lesser extent on the belly. Curly vibrissae (whiskers) are normal for Rex. Color to conform to a recognized color or pattern.''

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Rexrt2scx2

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Goodrex

3. Hairless/gol
je podgana, ki je brez dlake oz. je čimbolj gola (nekaj puha pravzaprav ima, če jo dobro pogledamo), navadno imajo največ dlake na glavi ali okrog smrčka, brki pa so navadno skodrani. Ta mutacija s strani NFRS-ja ni priznana, jo pa priznava AFRMA. Gole podgane so morda nekoliko bolj zahtevne s strani nege, saj so nekoliko bolj občutljive - ker nimajo dlake so veliko bolj izpostavljene poškodbam (moje gole podgane imajo vsake toliko kakšno prasko in krastico na koži, ki jo navadno staknejo ob igri z ostalimi podganami), prav tako pa vremenskim razmeram - paziti moramo, da v prostoru, kjer se nahajajo ni mrzlo, saj so na mraz veliko bolj občutljive. Prav tako ne smejo biti izpostavljene močnemu soncu, da jih ne opeče. Pomanjkanje dlake jih tudi naredi nekoliko bolj občutljive na kožne bolezni in infekcije.
Gola podgana je ob rojstvu gola kot vse sicer dlakave podgane, nato pa v istem času kot dlakave začne dobivati dlako oz. puh - navadnim podganam dlaka raste naprej, gole pa obdržijo samo puh, ki s starostjo vedno bolj izginja.
Brala sem, da se svetuje 1x tedensko do 1x mesečno mazanje kože s kakšnim olivnim oljem ali pa naravno kremo, da se koža ne izsuši preveč. Pri golih nekastriranih samčkih je oranžen izcedek iz lojnic veliko bolj opazen, kot pri dlakavih samcih.
AFRMA pravi: Hairless rats should have a thin, bright, rather translucent skin, free of scars or pimples, and be as hairless as possible. The skin may be of any color or recognized marking, and wrinkling should not be penalized. The eyes may be of any color, but should be bright and free from any problems. The ears should be very large and wrinkle free. The whiskers may be very short or missing; they are usually curly.
Nekaj o ''pasemskih'' podganah Hairless_rat_Lhassa

4. Double rex/dvojni reks
imenovan tudi homozigot reks, saj vsebuje dva dominantna alela. Je potomec dveh reksov - mutacija povzroči sicer kodrasto reks dlako, vendar je le-ta redka, ponekod tudi manjka. NFRS te mutacije ne dovoljuje, AFRMA pa jih tudi ne sprejema na razstavah in parjenja dveh reksov ne svetuje, saj podgana zaradi redke, včasih manjkajoče dlake deluje bolna.
Lahko rečemo, da so nekatere gole podgane dvojni reksi - nekateri dvojni reksi dlako povsem izgubijo in izgledajo kot gole podgane.
Naj omenim še relativno redke ''patchwork'', po slovensko bi lahko rekli ''mozaične'' podgane, ki so v bistvu dvojni reksi, ampak so (verjetno zgolj po naključju) izredno zanimivo oz. vzorčasto dlakasti - glej zadnji dve sliki.
Nekaj o ''pasemskih'' podganah Kinddoublerex

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Javote10

Nekaj o ''pasemskih'' podganah 100_1334

Nekaj o ''pasemskih'' podganah 27022patch4-med

5. Satin/Silky/satenast ali svilnat
je mutacija, pri kateri je kožuh svetleč (včasih zgleda nekoliko moker) in fin na otip - dlaka pa je nekoliko redkejša in daljša. Brki so nekoliko skodrani (vidno na spodnji sliki). AFRMA standard: Satin rats may be shown in any recognized color or markings. The ideal coat has a unique and distinct appearance with its lustrous sheen. The coat is thinner and longer looking. The hair should be fine to the touch. The coat has a sparkling look on some colors; white on the animals will have a yellow cast. Whiskers on Satin rats are normally kinky/wavy/curled.
Načeloma ta mutacija naj ne bi povzročala zdravstvenih težav, je pa ena od ameriških rejk izrazila, da so njeni posamezniki pogosto imeli respiratorne težave; več lahko preberete tu.

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Satinbabies3

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Satinwhiskers

6. Velvet/Velveteen/žametast
Ni uradno določena vrsta kožuha in zanjo ni razjasnjeno, ali gre za nekoliko bolj gladkega reksa ali gre za poseben gen. AFRMA ga opisuje kot ''The coat to be soft, short, and plush similar to Rex rabbits. Russian Blue came from these rats; Blue-Beige, Silver Blue, Russian Fawn, Russian Silver, Russian Platinum came from Russian Blue; these colors have ticking/heathering and a different feel to their coats. Eye color to match base color.''
Nekaj o ''pasemskih'' podganah 1676460_orig

7. Harley
Prav tako še nepriznan in dokaj nov tip kožuha. Opisujejo ga kot podobnega reksu, vendar pa je bolj dolgodlak in puhast. Gen zanj naj bi bil recesiven, več lahko preberete tu:
http://www.paperheartrats.com/coattypes.html
http://www.skyclyde.com/HarleyII.html

Pa še slikice:
Nekaj o ''pasemskih'' podganah Elvisside


Nekaj o ''pasemskih'' podganah Ducati627-203x305
No, to je zaenkrat to, da ne bo tale post predolg. V prihodnje dodam še slike in opise vzorcev in barv podgan. Se priporočam za popravke in komentarje!


Nazadnje urejal/a Sh. Pon Okt 07, 2013 5:23 pm; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh Go down
choo

choo

Število prispevkov : 1152
Join date : 17/03/2010
Age : 31
Kraj : Ljubljana

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitimeNed Okt 06, 2013 6:18 pm

Super prispevek Smile Še barve pa vzorce! :p
Nazaj na vrh Go down
http://nellaf.deviantart.com
Sh.

Sh.

Število prispevkov : 205
Join date : 02/09/2011
Age : 27
Kraj : Celje

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitimeNed Okt 06, 2013 6:57 pm

Uf, ja, upam, da bom že danes končala. Ko vsaj ne bi bilo toliko matranja s HTMLjem >.<
Aja, če se spomneš kakšnega bolj atraktivnega naslova, se priporočam. Bi rada, da ljudje čimveč vidijo tole temo, ker mi že gre na živce, ko ljudje na 15ih različnih koncih sprašujejo ene in iste stvari o dumbotih XD Ti kot moderatorki prepuščam nadzor Very Happy
(Aja, a niso patchwork double rexi zakon? Jst sem danes ob pisanju tega prispevka prvič slišala za njih Very Happy Isto za harleyje, lol.)

Nazaj na vrh Go down
choo

choo

Število prispevkov : 1152
Join date : 17/03/2010
Age : 31
Kraj : Ljubljana

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitimeNed Okt 06, 2013 7:41 pm

Patchwork poznam ja, men so tko hecni Very Happy Mislim, da je mela celo ena punca na forumu enkrat patchworka.. Smile
Zdej bo treba samo še en velik napis zraven postavt, da ne, "patchwork dumbo merle downunder podgan se pri nas NE dobi"... če ne bo tak naval, kot na dumbote. "oooo, kje pa lahko dobim najbolj neverjetno možno kombinacijo, ki sploh ne obstaja? A pozna kdo kakega rejca?" xD
Nazaj na vrh Go down
http://nellaf.deviantart.com
Sh.

Sh.

Število prispevkov : 205
Join date : 02/09/2011
Age : 27
Kraj : Celje

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitimeNed Okt 06, 2013 8:02 pm

Uf, ja, pametna ideja XD Bom na koncu dodala nekaj o tem, kaj se da pri nas dobit Very Happy
Nazaj na vrh Go down
Sh.

Sh.

Število prispevkov : 205
Join date : 02/09/2011
Age : 27
Kraj : Celje

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitimePon Okt 07, 2013 5:21 pm

Nadaljevanje ... Very Happy

Vzorci in barve
V razstavnem svetu podgane ločijo nekako takole (naj zopet omenim, da povzemam AFRMA in NFRS standarde, ki pa se med sabo lahko razlikujejo - npr. roan/husky Britanci priznavajo, Američani pa ne itd.):
V osnovi ločijo živali v skupine, AFRMA takole: so self (''enobarven'') - sem gredo barve kot so črna, čokoladna, mink, bež, modra itd.; AOC - Any Other Colour (''enobarven, vendar vse ostale barve'') - npr. aguti, činčila, jantar, bisernata itd.; AOCP - Any Other Colour Pattern (''ima katerikoli drug prepoznan vzorec v kombinaciji dveh ali treh barv'') - npr. himalajka, burmijka, merle ...; silvered (''posrebrena''), ki je enobarvna, vendar ima enakomerno porazdeljene bele dlake med kožuhom; marked (''z vzorcem'') - sem sodijo različni vzorci, k.s. hooded (''s kapuco''), irish, berkshire, blaze itd., AFRMA nato še loči ''nestandardne,'' ''neprepoznane'' (ki se ne ocenjujejo) in pa odd-eyed, kjer ima podgana dve različni barvi oči - poznamo namreč klasične črne oči (black), albino rdeče oči (pink) in pa rubinaste (ruby), ki sicer delujejo črne, če pa pogledamo natančneje, ugotovimo, da so rdečkaste. Odd-eyed ima ponavadi eno pink in eno ruby oko.
NFRS ima podoben sistem, prav tako loči self (self ameriške in britanske barve pa se razlikujejo) in pa marked, imajo pa še Russian varieties (ki jih AFRMA daje pod self), t.s. npr. russian blue, russian dove itd., shaded (''senčene'') - britanska verzija za AOCP, torej sem sodijo siamke, himalajke itd. in pa Any Other Varieties, ki so podobne kot AOC.
Za več informacij:
AFRMA
NFRS
http://ratvarieties.com/

Upam, da je tole vsaj približno razumljivo :/ Spodaj lahko pogledate slike za lažjo predstavo - marked bom dala posebej, vse ostalo pa na en kup, da ne bomo preveč komplicirali (:

Marked/vzorci:
1. Badger (''jazbec'')
Lahko različnih dogovorjenih barv; trebuh, prsni koš in deli tačk pa so beli, prav tako ima bel vzorec na glavi. Ameriška verzija je blaze ali blazed Berkshire.

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Nfrs_badger Nekaj o ''pasemskih'' podganah Nfrs_badger1

2. Bareback (''goli hrbet'')
Je ista kot hooded (''s kapuco''), samo da brez črte čez hrbet. Je cela bela, glavo, vrat in ramena pa pokriva enotna dogovorjena barva (npr. rjava ali črna).

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Nfrs_bareback1

3. Berkshire
Se lahko kaže v katerikoli dogovorjeni barvi, ima pa povsem bel trebušček in tačke, bel rep in belo oznako sredi čela.

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Berkshire-jb-e1325703977356

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Berkshire

4. Capped (''s kapo'')
Kot že pove ime - obarvana glava, bela brada ter belo telo.

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Capped-jb

5. Chinchilla (''činčila'')
V osnovi sive barve, ki jo povzročijo črne dlake na bisernati osnovi. Trebušček bel, lahko ima liso na glavi - tako ''blaze'' liso (t.j. oblika lise kot jo ima badger) ali pa piko, ki mora biti na sredini čela in ne sme biti večja od podganinega očesa.

Nekaj o ''pasemskih'' podganah 4597418569_02178e6117

6. Dalmatian (''dalmatinec'')
Kot že ime pove, je ta tip vzorca podoben vzorcu na dalmatincih. Lahko je katere koli barve, brez drugega prepoznavnega vzorca, ''pike'' pa morajo biti čim bolj številčne, enakomerno porazdeljene po telesu in čim bolj enake velikosti. Vzorec podoben variegated vzorcu.

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Dalexx

7. Essex
Lahko se pojavlja v katerikoli standardni barvi - pomembna je osvetlitev kožuha, ki naj bi bila simetrična in potekala od sredine živali navzdol. Torej najtemnejši je hrbet, dlaka pa postaja svetlejša proti trebuhu. Podoben Berkshire vzorcu.

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Agouti%20Essex%20a

8. Hooded (''s kapuco'')
Lahko v različnih barvah - celotna glava, vrat in ramena so barvasti, čez hrbet pa od kapuce do začetka repa čim bolj enakomerna (torej brez prekinitev) črta. Ostalo telo je bele barve, brez drugih lis.

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Max_kidcx3

9. Hooded downuder (''s kapuco spodaj'')
V Avstraliji prvič pojavljena mutacija, ki je v VB še relativno redka (in s strani AFRME in NFRS tudi ni uradna). Gre za obratno obliko hooded podgane: temna lisa se pojavlja na trebuščku. AFRMA pravi ''Down Under rats may be shown in any recognized color and markings, adhering to the standard for that marking, with the exception of English Irish, Irish, Masked, or Essex as Down Under doesn’t display visibly with these markings. To have standard markings on the topside of the rat and corresponding belly stripe or spots. A belly stripe is to be as solid and symmetrical as possible and not contain any white spots. Belly spots are to be numerous and evenly distributed.''

Nekaj o ''pasemskih'' podganah 6993339

10. Irish (English, American) (''irski'' - angleška in ameriška verzija)
Ta vzorec obstaja v dveh verzijah: v angleški in ameriški. Obe verziji se lahko pojavljata v katerikoli barvi, s tem da ima angleško-irski belo liso v obliki trikotnika na prsnem košu in rahlo belo obarvane tačke; ameriški pa ima belo liso na sredi trebuščka. Ta se ne sme dotikati tačk in mora biti čim bolj enakomerne oblike.

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Mrkd_irish  Nekaj o ''pasemskih'' podganah Murmur10

11. Masked (''z masko'')
NFRS te variacije ne priznava, AFRMA pa jo: Masked rats may be shown in any recognized color. The body is to be a pure, clean white, free from spots or brindling. A colored mask to cover the face, to include just around the eyes and above the nose, not to extend down the sides of the face onto the jowls or under the chin.

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Maskedfrito

12. Roan/Husky
Poimenovani po husky kužkih. Na obrazu imajo tipično blaze masko. So navadno sivo-beli, lahko pa tudi kapučinasto-beli z rdečimi očmi (te poimenujemo za roan-e samo v Sloveniji, sicer so to šampanjec hooded podgane). Kot mladiči so najbolj podobni jazbec vzorcu, nato pa začne pigment bledeti - nekateri celo zbledijo v povsem bele.

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Husky_Roan_Rat

13. Striped Roan/Husky
Oblika roan-a, samo da ima enakomerno črto na hrbtu, namesto enakomerno porazdeljene sive barve.

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Nfrs_stripedroan2

14. Squirrel (''veverica'')
Srebrno-modre barve, ki jo povzroči kombincija modre dlake na perlasti podlagi (podobno kot pri činčila vzorcu).

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Nfrs_squirrel2

15. Variegated (''pisan'')
Zanje veljajo ista pravila, kot za hooded, samo da imajo namesto črte na hrbtu pa imajo ''madeže'' (kot pri dalmatinasto obarvanih podganah), ki potekajo čez cel hrbet in rep. Trebušček bel, sredi čela pa je bela pika enakomerne oblike v velikosti podganjega očesa.

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Varrato1  Nekaj o ''pasemskih'' podganah Variegated


No, tole je zaenkrat to, v nadaljevanju pa barve! (: Še enkrat, se priporočam za popravke, nasvete in komentarje!


Nazadnje urejal/a Sh. Pon Okt 07, 2013 5:47 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh Go down
choo

choo

Število prispevkov : 1152
Join date : 17/03/2010
Age : 31
Kraj : Ljubljana

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitimePon Okt 07, 2013 5:36 pm

Samo en komentar glede Badger in Husky/roan, da ne bo zmede - Badger NE bledi, Husky obvezno bledi. Badgerjev se pri nas kolikor vem niti ne dobi, huskyji so pa kar pogosti.
Also kar se tiče huskyjev - jaz sem dobila občutek da je husky oz. roan samo različno poimenovanje v različnih državah in ne označuje dejanske barve, ampak sam vzorec in dejstvo, da barva zbledi. Oz. možno, da husky pomeni tudi barvo (se pravi ta sivkasta), roan pa definitivno pomeni, da ima pač podgana ta vzorec z belim flekom na obrazu, ki potem bledi. Lahko se pojavi v katerikoli barvi, je pa res, da kakšne svetlejše barve (npr. kapučin, silver itd) zbledijo bistveno hitreje in barva dokončno zbledi že pri precej mladih podganah. Temnejše barve pa ostanejo dalj časa. Ne bi rekla, da to velja samo v Sloveniji, ker sem tudi na drugih tujih straneh zasledila "husky" podgane, ki niso bile nujno sive.
Govorim na pamet iz vsega, kar sem do zdaj prebrala na to temo in žal nimam nobenih konkretnih linkov do teh informacij...
Nazaj na vrh Go down
http://nellaf.deviantart.com
Sh.

Sh.

Število prispevkov : 205
Join date : 02/09/2011
Age : 27
Kraj : Celje

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitimePon Okt 07, 2013 5:38 pm

Aja, ko sem že omenila, dodajam še primere različnih oči:

Navadne - črne (black):
Nekaj o ''pasemskih'' podganah BEW

Albino - rdeče (pink):
Nekaj o ''pasemskih'' podganah 2744068_orig

Rubinaste (ruby):
Nekaj o ''pasemskih'' podganah Whattopaz

Rdeče + rubinaste/črne (odd-eyed):
Nekaj o ''pasemskih'' podganah Wilhelmina_My_Friend_Odd_Eyed_Ratty


Nazadnje urejal/a Sh. Pon Okt 07, 2013 6:38 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh Go down
Sh.

Sh.

Število prispevkov : 205
Join date : 02/09/2011
Age : 27
Kraj : Celje

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitimePon Okt 07, 2013 6:06 pm

choo je napisal/a:
Samo en komentar glede Badger in Husky/roan, da ne bo zmede - Badger NE bledi, Husky obvezno bledi. Badgerjev se pri nas kolikor vem niti ne dobi, huskyji so pa kar pogosti.
Also kar se tiče huskyjev - jaz sem dobila občutek da je husky oz. roan samo različno poimenovanje v različnih državah in ne označuje dejanske barve, ampak sam vzorec in dejstvo, da barva zbledi. Oz. možno, da husky pomeni tudi barvo (se pravi ta sivkasta), roan pa definitivno pomeni, da ima pač podgana ta vzorec z belim flekom na obrazu, ki potem bledi. Lahko se pojavi v katerikoli barvi, je pa res, da kakšne svetlejše barve (npr. kapučin, silver itd) zbledijo bistveno hitreje in barva dokončno zbledi že pri precej mladih podganah. Temnejše barve pa ostanejo dalj časa. Ne bi rekla, da to velja samo v Sloveniji, ker sem tudi na drugih tujih straneh zasledila "husky" podgane, ki niso bile nujno sive.
Govorim na pamet iz vsega, kar sem do zdaj prebrala na to temo in žal nimam nobenih konkretnih linkov do teh informacij...
Ja, jst sem tudi malo zmedena. NFRS ne piše za roan-e da so specifično sivi, za primer pa imajo slike sivih.
En vir pravi takole: ''Some time in the second half of the 1990s, a new variety of rat made its way to the UK from Europe – this variety was called husky for its resemblance to the classic Siberian husky dog colouring, and quickly became very popular. Although in the early days they were referred to as husky, they wer eventually standardised as roan. You will occasionally still see references to husky rats, or badger-faced huskies as they were sometimes known.''
AFRMA: ''Roan rats to be shown in any recognized color and come in Berkshire or Blaze Berkshire markings. To be judged on evenness and symmetry of Roaning, not amount of Roaning, as older animals will have more white hairs. White hairs shall be evenly distributed throughout the coat, though a darker center line down the spine is acceptable but not desired. Roan not to be confused with silvered animals. Eye color to match base color.''
Nadaljno branje (preko AFRME): http://www.nenuphar.plus.com/pendragon/features/husky/index.html
Torej ja, so lahko tudi drugih barv (:
Se je pa tudi v ZDA prijelo ime roan, očitno (:

Mimogrede, se mi pa zdi, da je ogromno slovenskih roan-ov ruby-eyed. Moja Julie jih ima zagotovo, pa Maggie jih je mnde tudi imela. Za Almo, Zojo in Luno pa nisem ziher, čeprav bi lahko rekla, da so tudi rdečkaste ob primerni osvetlitvi ... Pa po tvoje? (:
Nazaj na vrh Go down
choo

choo

Število prispevkov : 1152
Join date : 17/03/2010
Age : 31
Kraj : Ljubljana

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitimePon Okt 07, 2013 6:11 pm

Men se pa zdi, da ne... To, da so pod svetlobo mal rdeči, ne pomeni, da so ruby. Sej ti maš tudi rdeče oči na sliki, če te nekdo s flashom slika Smile Ruby si jaz predstavljam bolj kot temno rdeče, ampak bi moral bit celi rdeči, brez tiste modre, ki je značilna za črne oči. Nisem ziher, da je zgornja slika čist v redu primer za ruby oči..
Nazaj na vrh Go down
http://nellaf.deviantart.com
Sh.

Sh.

Število prispevkov : 205
Join date : 02/09/2011
Age : 27
Kraj : Celje

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitimePon Okt 07, 2013 6:26 pm

Evo, sem zamenjala slike - ono albino se mi ni dalo velikosti spreminjat, pa sem drugo našla, za ruby sem pa tudi našla eno boljšo.
Hm, glede mojih huskyjev tudi jst nisem ziher :/ Sicer zgledajo njihove oči čist normalne, imajo pa recimo v slabo osvetljenem prostoru (torej ne samo ob flashu fotoaparata) res rdeče (tko kot ma mačka zelene v temi). Zmedena sem pa zato, ker ostale, ki niso husky, tega nimajo O.O Mičken je nenavadno, no, da ima samo ena barva mojih podgan rdeč odsev oči, ostale pa ne ... O.O
Najbolj podobno ruby očem, da sem jih jst videla v živo je bil tist Lunin goli dumbo mladiček, k ga je vzela ona punca, k je takrat s tabo prišla po Dobbyja ...
Nazaj na vrh Go down
choo

choo

Število prispevkov : 1152
Join date : 17/03/2010
Age : 31
Kraj : Ljubljana

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitimePon Okt 07, 2013 7:15 pm

Nekje sem brala, da včasih pri huskyjih tudi oči spremenijo barvo - se pravi s černih na rdeče. Ne vem, koliko je resnice na tem, ampak najbrž možno, da je to pri tvojih Smile
Nazaj na vrh Go down
http://nellaf.deviantart.com
Sh.

Sh.

Število prispevkov : 205
Join date : 02/09/2011
Age : 27
Kraj : Celje

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitimePon Okt 07, 2013 7:44 pm

Ne vem, bi bilo čudno, če bi bili ruby :/ Izgledajo tako, kot tista slika, ko sem jo najprej nalepila za ruby. In bi čisto sprejela, da se oči tako obnašajo ob svetlobi, če se ne bi tako odzivali samo moji huskyji O.O Brskam po internetu, pa ne najdem nič pametnega. Bom pa prečekirala še oči od vseh ostalih Razz
Sem pa našla dva zanimiva linka:
http://ratvarieties.com/type/marten/
http://www.goosemoose.com/rfc/index.php?topic=4028026.5;wap2
Nazaj na vrh Go down
eva chan

eva chan

Število prispevkov : 19
Join date : 06/09/2013
Age : 26
Kraj : Ljubljana

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitimePet Okt 11, 2013 5:08 pm

Pri brskanju po pinterestu sem slučajno našla grafično predstavitev vseh vzorcev in oblik če koga zanima Smile http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/d6/e7/46/d6e746471795a77bcbe03297f08659c2.jpg
Nazaj na vrh Go down
Sh.

Sh.

Število prispevkov : 205
Join date : 02/09/2011
Age : 27
Kraj : Celje

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitimeSob Okt 12, 2013 12:03 pm

eva chan je napisal/a:
Pri brskanju po pinterestu sem slučajno našla grafično predstavitev vseh vzorcev in oblik če koga zanima Smile http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/d6/e7/46/d6e746471795a77bcbe03297f08659c2.jpg
Uf, super! Ni ravno nazorna, je pa ful simpatična predstavitev. Hvala, sem vesela vsakršnega prispevka Very Happy
A lahko nalepim/iš sliko kar v forum? Mi je ful všeč ...
Nazaj na vrh Go down
eva chan

eva chan

Število prispevkov : 19
Join date : 06/09/2013
Age : 26
Kraj : Ljubljana

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitimeSob Okt 12, 2013 1:05 pm

Ni problema! Upam da ni prevelika, sem se malo igračkala pa mi ni ravno uspelo lepo zmanjšat, tako da če je kakšen strokovnjak za to v bližini se priporočam Smile
Nekaj o ''pasemskih'' podganah D6e746471795a77bcbe03297f08659c2
Nazaj na vrh Go down
choo

choo

Število prispevkov : 1152
Join date : 17/03/2010
Age : 31
Kraj : Ljubljana

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitimeSob Okt 12, 2013 1:20 pm

Super je Smile
Sh., še barve :p
Nazaj na vrh Go down
http://nellaf.deviantart.com
Sh.

Sh.

Število prispevkov : 205
Join date : 02/09/2011
Age : 27
Kraj : Celje

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitimeSob Okt 12, 2013 1:34 pm

Ja, noooooo, se bom spravila danes ... Sam ti popravljaš slikice za mano, k se men se da Razz
Nazaj na vrh Go down
Nes

Nes

Število prispevkov : 1946
Join date : 14/08/2009
Age : 33
Kraj : Maribor

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitimePon Okt 14, 2013 5:34 pm

Kakšna posrečena shema wink 
Nazaj na vrh Go down
http://gone2rehabbrb.blogspot.com/
eva chan

eva chan

Število prispevkov : 19
Join date : 06/09/2013
Age : 26
Kraj : Ljubljana

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitimeNed Nov 03, 2013 4:42 pm

evo, sem našla še en diagram, tale je sicer tudi malo bolj "strokoven" wink

http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/c5/63/7e/c5637efb730fb0c45c83ce3584a2a679.jpg
Nazaj na vrh Go down
AstaŠtevilo prispevkov : 2
Join date : 26/12/2013

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitimeČet Dec 26, 2013 2:34 pm

Živjo!

Sem nova na forumu, zato najprej en lep pozdrav vsem Smile

Zanima me, če se v Sloveniji da dobit variegated (pisano) podganico?

lp
Nazaj na vrh Go down
choo

choo

Število prispevkov : 1152
Join date : 17/03/2010
Age : 31
Kraj : Ljubljana

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitimeČet Dec 26, 2013 3:12 pm

Pri nas nekih kvalitetnih rejcev podgan ni, zato tudi raznih bolj eksotičnih variant načeloma ni. Lahko naletiš na kakšno sem in tja, ampak so res redke. Od barv prevladujejo črne, aguti in kapučino/bež, sem in tja se najde kakšna modra. Od vzorcev so najpogostejši hooded, bareback in husky, tudi irish in berkshire, včasih self. Dobijo se himalajci in siamci, redko tudi BEW. Največ jih ima navadna ušesa, ampak so tudi dumboti vedno bolj pogosti, kar se tiče pa dlake je pa še vedno največ "normalnih" podgan, ampak vse pogosteje tudi rexe videvam.
Kolikor vem, je to to (če malo bolj na dolgo odgovorim na tvoje vprašanje Very Happy), po kakšne bolj "eksotične" variante ala down under, variegated, patched itd bi se bilo pa po mojem treba na tuje rejce obrnit. Ampak pri podganah itak nima smisla gledat na videz (sploh pa načeloma velja, da bolj ko je "posebna", več zdravstvenih problemov ima lahko :/ ), ker je karakter tisti, ki je največja posebnost vsake podgane Smile
Nazaj na vrh Go down
http://nellaf.deviantart.com
AstaŠtevilo prispevkov : 2
Join date : 26/12/2013

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitimeČet Dec 26, 2013 3:20 pm

Najlepša hvala za odgovor Smile

Zanimalo me je predvsem, ker me je čisto fascinirala barva in vzorec. (Glede na to, da imam že psičko z zelo podobnim vzorcem, očitno padam na takšne Wink Very Happy)

Sicer pa so tudi vse ostale čudovite in pri izbiri zagotovo ne bo videz tako pomemben.

Lp

Nazaj na vrh Go down
choo

choo

Število prispevkov : 1152
Join date : 17/03/2010
Age : 31
Kraj : Ljubljana

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitimeČet Dec 26, 2013 4:31 pm

Saj razumem, vsi padamo tudi na videz.. Wink Meni recimo so siamci in ruski modri ful lepi, ampak največja faca od podgane, kar sem jih kdaj imela, je bila pa ena čisto "navadna" črna hooded samička... Smile
Nazaj na vrh Go down
http://nellaf.deviantart.com
Sh.

Sh.

Število prispevkov : 205
Join date : 02/09/2011
Age : 27
Kraj : Celje

Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitimeSob Dec 28, 2013 12:08 pm

NFRS Breeders List, če se komu da v UK Razz
Nazaj na vrh Go down
Sponsored content
Nekaj o ''pasemskih'' podganah Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Nekaj o ''pasemskih'' podganah   Nekaj o ''pasemskih'' podganah Icon_minitime

Nazaj na vrh Go down
 
Nekaj o ''pasemskih'' podganah
Nazaj na vrh 
Stran 1 od 2Pojdi na stran : 1, 2  Next

Permissions in this forum:Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Forum ljubiteljev podgan :: Splošno o podganah :: Razno-
Pojdi na: