Za vse ki imajo podgano, si jo želijo ali so jim podgane enostavno všeč.
 
KazaloPortalCalendarGalleryPomoč pogostih vprašanjIščiSeznam članovSkupine uporabnikovRegistriraj sePrijava

Share | 
 

 Fibroadenom mlečne žleze

Go down 
Pojdi na stran : 1, 2  Next
AvtorSporočilo
Sh.

avatar

Število prispevkov : 205
Join date : 02/09/2011
Age : 25
Kraj : Celje

ObjavljaNaslov sporočila: Fibroadenom mlečne žleze   Pet Avg 23, 2013 1:35 am

Včeraj smo moji Črno, 2 leti stari samički brez prejšnje zgodovine zdravstvenih težav, odstranili fibroadenom mlečne žleze, težavo, s katero smo se vsi podganarji že zagotovo srečali.
Bulo je dobila že vsaj dva meseca nazaj, tankoigelna biopsija v Celju pa je pokazala samo maščobne celice, zato smo z odstranitvijo malo počakali. Ker pa se je bula počasi večala, Črno pa je tudi izgubila mičken telesne teže, sem jo peljala na odstranitev na VF.

Ne bom dolgovezila, samo dodajam link za kakega novejšega forumaša, ki zadeve še toliko ne pozna: http://ratguide.com/health/neoplasia/mammary_tumor.php z RatGuidea, seveda (:

In pa še tole, za zanimivost dodajam članek, ki mi ga je pokazal dr. Zadravec in ki sta ga z dr. Račnikom skupaj napisala:
Original najdete tukajle: http://www.vet-magazin.si/Znanost/mala-praksa/Fibroadenom-mlecne-zleze-pri-podgani.html

Fibroadenom mlečne žleze pri podgani (Rattus norvegicus)
(13.03.2013)
V ambulanti za ptice, male sesalce in plazilce, Inštituta za zdravstveno varstvo perutnine, Veterinarske fakultete smo klinično pregledali nesterilizirano samico bele podgane (Rattus norvegicus), staro 2 leti.

asist. dr. Marko Zadravec, dr. vet. med., doc. dr. Jožko Račnik, dr. vet. med.
Ambulanta za ptice, male sesalce in plazilce, Inštitut za zdravstveno varstvo perutnine, Veterinarska fakulteta

Lastnica je pred dvema tednoma opazila manjšo okroglo tvorbo v podkožju na področju trebuha. Tvorba se je sprva počasi večala, zadnjih 5 dni pa so opazili zelo intenzivno rast. Podgana je sicer normalno ješča in živahna, občasno lastnica zazna le rdeč izcedek iz nosnic in oči. Predhodno je bila pri veterinarju le na preventivnem kliničnem pregledu, ko je bila podgana stara 1 leto.

Zdravstveno stanje podgane pri kliničnem pregledu je bilo dobro. Bila je živahna ter imela telesno maso 380 g. Tvorba, ki jo je lastnica opisala, je bila premera 3 × 3 cm, pomična in dobro omejena. Nahajala se je v podkožju ingvinalnega področja 5. levega mlečnega kompleksa (slika 1).

V okolici oči je bila opazna obojestranska kromodakrioreja – t.i. rdeče solze. Rdeče solze so rdeče obarvani porfirinski pigmenti, ki ga izločajo Harderjeve žleze, kot odgovor na akutnen stres (najpogosteje na bolečino, bolezensko stanje ali prisilno rokovanje).

Med diferencialne diagnoze tvorbe na področju trebuha smo uvrstili novotvorbo na mlečni žlezi, benigno hiperplazijo mlečne žleze ter ognojek mlečne žleze. Zaradi zelo hitre rasti in dobre omejenosti tvorbe smo lastnici priporočali kirurško odstranitev.

Stradanje pred posegom ni zaželeno. S tem preprečujemo možnost nastanka hipoglikemije med in po posegu ter zapletov, ki bi lahko ob tem nastali. Podgano smo pred anestezijo premedicirali s butorfanolom (Butomidor®) v odmerku 0,5 mg/kg s/c in meloksikamom (Metacam®) 0,3 mg/kg s/c.  Dvajset minut po premedikaciji smo jo inducirali v anestezijo v komori, kamor je speljan dovod anestezijskega plina izoflurana (Izofluran Torrex®).

Dovajali smo ga v 4 % mešanici s 100 % kisikom in pretokom plinov 2 l/min, dokler se podgana ni več odzvala na dražljaje iz okolice. Po indukciji smo ji poveznili masko na gobček in jo anestezijsko vzdrževali z izofluranom v 2,5 % mešanici s 100 % kisikom in pretokom plinov 1 l/min. Podgana je dihala spontano(slika 2).

Površino očesa smo namazali z debelejšo plastjo gela (Hypotears®), ki je preprečeval izsuševanje površine roženice med posegom. Med anestezijo smo delovanje srca nadzorovali z dopplerjevo sondo (Ultrasonic doppler flow detector, Parks Medical Electronics), ki smo jo namestili na kožo prsnega koša v področju srca. Operacijsko polje smo pobrili, očistili z milom in razkužili z alkoholom. Na robove operacijskega polja smo namestili sterilne komprese.

S skalpelom smo naredili rez v obliki elipse. Potekal je v kranio-kavdalni smeri, da bi bile natezne sile po posegu čim manjše. S preparirnimi škarjami in topim prepariranjem tkiv smo izluščili tvorbo iz podkožja ter jo postopoma oddvojili od trebušne stene. Na področju proti trebušni steni smo opazili večjo žilo, ki je edina napajala tvorbo (slika 3).

Žilo smo podvezali z večnitnim razgradljivim šivalnim materialom (Serafit 4/0®) in tvorbo odstranili shranili za nadaljnje preiskave v 10 % puferiran formalin. Preverili smo manjše krvavitve, ki so se pojavile na površini izreza ter jih zaustavili. Kožo smo zašili s tekočim ˝obratnim˝ Schmiednovim šivom (slika 4).

Uporabili smo enonitni razgradljiv šivalni material (Carprosyn 4/0®). Podgana se je pričela prebujati kmalu potem, ko smo prenehali dovajati anestezijski plin. Prestavili smo jo v ogrevan prostor (inkubator) s temperaturo 30°C do popolnega okrevanja in ji aplicirali antibiotik amoksicilin s klavulansko kislino (Synulox®) v odmerku 12,5 mg/kg s/c.

Podgano smo odpustili iz oskrbe naslednji dan. Enodnevno hospitalizacijo priporočamo predvsem zaradi možnosti pooperacijskih zapletov. Najpogosteje se pri tovrstnih posegih pri podganah srečujemo z dehiscenco šivov, ki jo povzročajo podgane z lizanjem in natančnim grizenjem področja rane.


Ob odpustu smo podgani predpisali nadaljevanje antibiotične (amoksicilin s klavulansko kislino v odmerku 12,5 mg/kg p/o (Synulox®) 2-krat dnevno, 5 dni) in protibolečinske (meloksikam 0,3 mg/kg p/o 1-krat dnevno, 3 dni) terapije. Odstranjeno tvorbo smo poslali na histološko preiskavo. Bila je fibroadenom mlečne žleze (slika 5).

LITERATURNI PODATKI IN ZAKLJUČKI
Tumorji na mlečni žlezi so zelo pogosti pri podganah. Literaturni podatki navajajo, da med 30 do 50 % nesteriliziranih samic razvije vsaj eno novotvorbo na mlečni žlezi tekom življenja. Kot samice, lahko tudi samci razvijejo tumorje mlečne žleze, vendar je pri njih pojavnost nizka (0,5 %).

Podgane imajo zelo razvite mlečne komplekse, zato se lahko novotvorbe mlečne žleze pojavijo na različnih mestih po telesu med vratom in ingvinalnim področjem (slika 6,7). Novotvorbe mlečne žleze pri podganah so hormonsko odvisne od spolnih hormonov in prolaktina.

Običajno zelo hitro rastejo, dodatno pa njihovo rast pospešuje izločanje prolaktina iz tumorskih celic ali mlečne žleze v laktaciji. Tvorbe lahko hitro zrastejo tudi do velikosti 10 cm. Redko metastazirajo, vendar pa povzročajo zaradi velikosti nelagodje in okornost. Pogosto lahko koža nad tvorbo ulcerira in se inficira z različnimi bakterijami.

Diagnozo tvorb na mlečni žlezi lahko postavimo že pred kirurškim posegom s citološko preiskavo tanko-igelne biopsije. Preiskava je namreč poceni, občutljiva (92,3 %) in specifična (89,4 %).

V veliki večini (80 %) so novotvorbe na mlečni žlezi pri podganah benigne. Najpogosteje se pojavlja fibroadenom. Zasledimo lahko tudi izraz ˝fibroadenomatoza˝, ki opisuje istočasno pojavnost več fibroadenomov. Fibroadenomi so slabo ožiljeni, običajno tvorbo napaja ena žila na njeni bazi. Terapija izbora je kirurška odstranitev tvorbe – nodulektomija, saj bi odstranjevanje celih mlečnih kompleksov, glede na njihovo razvejanost, predstavljalo preveč invaziven poseg.

Preventiva nastanka novotvorb na mlečnih žlezah pri podganah je sterilizacija mladih podgan, ki niso namenjene za razplod. Z omenjenim posegom se njihova pojavnost zniža na 5 %. Tudi sterilizacija odraslih samic, ki so že imele novotvorbo na mlečni žlezi, pripomore k manjši verjetnosti njihovega ponovnega nastanka.

Poleg samega kirurškega posega, so lahko v pomoč pri zdravljenju tudi različne druge terapije. GnRH agonisti (leuprolid acetat, buserelin, deslorelin), ki delujejo na os hipotalamus-hipofiza ter jajčnike, povzročajo začasno kemično sterilizacijo. V primeru istočasno več novotvorb na mlečnih kompleksih (˝fibroadenomatoza˝ ) moramo posumiti tudi na možnost obstoja hipofiznega adenoma.

Ob sumu je smiselna uporaba cabergolina, s katerim nadzorujemo izločanje prolaktina, saj je cabergolin anti-dopaminska molekula, ki znižuje prolaktinemijo. Med, soja in esencialne maščobne kisline imajo pri podganah dokazano proti tumorsko aktivnost in se jih lahko uvede kot dodatek v prehrano.

Kirurška odstranitev fibroadenomov mlečne žleze pri podganah je manj zahteven kirurški poseg. Ob primerni anesteziji in podporni terapiji je operacija v veliki večini primerov uspešna. Zapleti se pojavijo ob velikih tvorbah in tvorbah, ki se razraščajo na mlečnih kompleksih blizu vagine, anusa ali sečnice.

Posebno previdni moramo biti, ko se pojavi več fibroadenomov istočasno (˝fibroadenomatoza˝). Ti so običajno povezani z delovanjem hipofiznega adenoma. Pooperativni zaplet s katerim se najpogosteje srečujemo je dehiscenca šivov, zato je pomembna uporaba primernih tehnik šivanja in šivalnih materialov. Lastnike moramo, kljub dobri prognozi, opozoriti na visoko pogostnost pojavnosti novih fibroadenomov.

ZAHVALA
Za pomoč pri opisanem kliničnem primeru se zahvaljujeva veterinarski tehnici Ireni Bahč.

DOC. DR. JOŽKO RAČNIK, DR.VET.MED.
Doc. dr. Jožko Račnik, dr. vet. med. je zaključil študij veterinarske medicine na Veterinarski fakulteti, Univerze v Ljubljani v januarju 2001. Univerzitetni znanstveni podiplomski študij Biomedicina, Univerze v Ljubljani je končal 2008 z ubranitvijo doktorske disertacije z naslovom »Epidemiološka študija aviarne influence in bolezni zahodnega Nila pri pticah v Sloveniji«. Na Veterinarski fakulteti je docent ter vodja ambulante za ptice, male sesalce in plazilce. Ukvarja se s poučevanjem, zdravljenjem in raziskovanjem bolezni ter zdravstvenega varstva ptic, malih sesalcev in plazilcev.

ASIST. DR MARKO ZADRAVEC, DR. VET. MED.
Asist. Marko Zadravec, dr. vet. med. je zaključil študij veterinarske medicine na Veterinarski fakulteti, Univerze v Ljubljani leta 2005. Med študijem je od leta 2002 dalje prostovoljno delal v Ambulanti za ptice, male sesalce in plazilce. V tem obdobju je pripravil Prešernovo nalogo z naslovom Trihomoniaza pri golobih, za katero je prejel priznanje. Aprila 2006 se je zaposlil kot strokovni delavec na Inštitutu za zdravstveno varstvo perutnine (IZVP), Veterinarske fakultete v Ljubljani. V obdobju med 1. oktobrom 2007 in 31. aprilom 2011 je bil zaposlen na IZVP kot mladi raziskovalec. Od 1. maja 2011 dlje je zaposlen kot sodelavec v veterinarstvu na IZVP. Oktobra 2007 se je vpisal v prvi letnik Univerzitetnega znanstvenega podiplomskega študija Biomedicina, Univerze v Ljubljani. Doktorsko disertacijo z naslovom 'Adenovirusi pri pticah v Sloveniji' je zaključil maja 2012. Maja 2010 je bil prvič izvoljen v naziv asistenta za področje Bolezni in zdravstveno varstvo živali. Na Veterinarski fakulteti se ukvarja s poučevanjem, zdravljenjem in raziskovanjem bolezni ter zdravstvenega varstva ptic, malih sesalcev in plazilcev.


LITERATURA
Doumerc (2009) Mammary Gland Surgery in Rats. In: Soft Tissue Surgery in Exotic Pet Animals (Brno, Czech Republic).
Hotchkiss (1995) Effect of surgical removal of subcutaneous tumors on survival of rats. J Am Vet Med Assoc; 206: 1575-1579.
O'Malley (2005) Clinical Anatomy and Physiology of Exotic Species, Structure and Function of mammals, birds, reptiles and amphibians. Elsevier, Saunders.
Quesenberry, Carpenter (2012) Ferrets, Rabbits, and Rodents Clinical Medicine and Surgery. Elsevier.
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
Puppy

avatar

Število prispevkov : 288
Join date : 10/02/2011
Age : 24
Kraj : Kranj

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Fibroadenom mlečne žleze   Ned Avg 25, 2013 7:58 am

Ravno včeraj sem tudi jaz pri Bobiju začutila neko bulo, na enakem mestu kot je na sliki 1. Čudno mi je, da je nisem začutila že prej, ker ni ravno majhna. Sedaj, ko sem prebrala ta članek sem pomislila, da bi tudi on lahko to imel kot je imela tvoja podganica. Bomo šli takoj v ponedeljek na VF (:
A lahko vprašam koliko so zaračunali?
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
Sh.

avatar

Število prispevkov : 205
Join date : 02/09/2011
Age : 25
Kraj : Celje

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Fibroadenom mlečne žleze   Ned Avg 25, 2013 1:17 pm

Tale bula je lahko marsikaj. Lahko, da gre samo za absces oz. gnojno bulo, moja posvojenka Didi ima konstantno težave z abscesi, lahko so čisto mini, je pa že imela enega ogromnega in globokega in smo mislili, da gre za tumor in sem ga dala tudi odstranit. Hude abscese se punktira in se iz njih spusti gnoj ter se navadno predpiše antibiotik Synulox, nekatere je pa potrebno tudi kirurško odstraniti.
Glede tumorjev pa je takole ... Lahko si zadaneš dodatni strošek in daš tumor na analizo (navadno se vzame celice s pomočjo tankoigelne biopsije), da veš, če je rakav ali ne - ker obstaja možnost, da bo kljub odstranitvi tumorja zrasel nov zaradi metastaz. Jst sem imela tak primer z Des, ki smo ji v Celju odstranili bulo in ji je v parih dneh zrasla nova na smrčku Sad
Na srečo pa so tumorji pri podganah v večini primerov benigni tumorji mlečnih žlez Smile
Tako da ti svetujem, da mišona pelješ na VF in date tumor odstraniti. Jst sam zadevo vedno stran, brez analiz, ker se vseeno splača odstranit zadevo.
No, kirurški poseg 1 (kakor piše na računu) stane brez DDV 51,57€, torej realno okrog 63€. Po operaciji bo miško 3 dni prejemal analgetike in 5 dni antibiotike (navadno dajo Meloxicam in Synulox), zdravila pa te tudi ne bi smela priti čez 5€. Lahko, da ti bodo računali tudi klinični pregled, ampak močno dvomim. Ko boš tam, se pozanimaj za stroške in lahko rečem, da so ful prijazni in da ti zaračunajo tako nizko, kot lahko grejo (: Tako da cena vsega skupaj po moje ne bi smela preseči 70€.
Najbolje je tudi, da greš tja dopoldan, ker v ambulantni pavzi med 12. in 17. tudi operirajo. Miškota boš pustila tam in prišla popoldan ponj, ko se bo zbudil in prišel k sebi.
No, upam, da bo vse ok (:
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
Puppy

avatar

Število prispevkov : 288
Join date : 10/02/2011
Age : 24
Kraj : Kranj

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Fibroadenom mlečne žleze   Čet Sep 12, 2013 4:12 pm

Hvala za odgovor, vem da malo pozno odgovarjam ampak sem že čisto pozabila da sem komentirala v to temo blush 
Jutri ga bom peljala k veterinarju na VF, dopoldne na žalost ne morem ker imam šolo in tudi prevoza nimam.
Tudi jaz upam da je samo gnojna bula Smile Hvala za podrobne informacije, so mi koristile Smile
A tvoja ima na nosku rakav tumor a je tumor mlečne žleze?
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
choo

avatar

Število prispevkov : 1152
Join date : 17/03/2010
Age : 29
Kraj : Ljubljana

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Fibroadenom mlečne žleze   Čet Sep 12, 2013 4:28 pm

Na nosku ne more bit tumorja mlečne žleze, ker tam ni mlečnih žlez Smile Prav tako so tumorji mlečne žleze lahko rakavi, ampak je redko, kolikor vem.

Eniwej, pazi, ker je ambulanta na VF zdaj odprta samo od 8h do 15h od ponedeljka do petka..
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil http://nellaf.deviantart.com
Kosovir

avatar

Število prispevkov : 26
Join date : 07/06/2013

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Fibroadenom mlečne žleze   Pet Sep 13, 2013 3:26 pm

choo je napisal/a:
Na nosku ne more bit tumorja mlečne žleze, ker tam ni mlečnih žlez
Lahko je izvor v mlecni zlezi, ce je rakavo, se pa metastaza lahko pojavi tudi kjer koli drugje (obicajno sicer na notranjih organih, ni pa nujno).
Se pa fibroadenom - to je ime tumorja, ki pove iz kaksih celic je nastal (vezivni tumor, ki nastane na zleznih celicah) - lahko pojavi kjer koli, kjer so zleze. Na kozi so to obicajno lojnice in znojnice.
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil http://www.kosovir.si
choo

avatar

Število prispevkov : 1152
Join date : 17/03/2010
Age : 29
Kraj : Ljubljana

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Fibroadenom mlečne žleze   Pet Sep 13, 2013 3:30 pm

Aja? Upsi, nisem vedla, hvala za info blush 
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil http://nellaf.deviantart.com
Sh.

avatar

Število prispevkov : 205
Join date : 02/09/2011
Age : 25
Kraj : Celje

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Fibroadenom mlečne žleze   Ned Sep 15, 2013 8:45 pm

Mimogrede, Puppy, Des smo uspavali že kar nekaj časa nazaj Sad
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
Puppy

avatar

Število prispevkov : 288
Join date : 10/02/2011
Age : 24
Kraj : Kranj

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Fibroadenom mlečne žleze   Pon Sep 16, 2013 2:21 pm

Aja.. Sožalje Sad 
Še kar mi ni uspelo najti prevoza ker imajo sedaj na VF spremenjen delovni čas Mad  (pon-pet: 08.00-15.00)
Zato sem samo poklicala in so rekli da mogoče Bobi operacije ne bi preživel, ker je že kar star (januarja bo 3 leta). Ta teden bom sigurno šla. Ampak zdaj res ne vem kaj naj naredim.. A naj dam tumor na analizo?
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
choo

avatar

Število prispevkov : 1152
Join date : 17/03/2010
Age : 29
Kraj : Ljubljana

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Fibroadenom mlečne žleze   Pon Sep 16, 2013 3:08 pm

Za analizo tkiva ponavadi veterinar presodi, če je potrebna ali ne. Recimo Googlov tumor smo dali na analizo, ker ni bilo čisto jasno, kaj je (in seveda, po Murphyju, je šlo za neko zadevo ki je rakava in posledično pri podganah precej redka, tako da niti ne vemo, kaj točno narest. Ampak zaenkrat je vse ok in je bil tumor uspešno odstranjen v celoti).
Kako je pa Bobi sicer, je že bolj bogi, al se še dobro drži? Nutella recimo je še pri 2 letih in 9 mesecih sorazmerno dobro prestala sterilizacijo.
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil http://nellaf.deviantart.com
Puppy

avatar

Število prispevkov : 288
Join date : 10/02/2011
Age : 24
Kraj : Kranj

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Fibroadenom mlečne žleze   Pon Sep 16, 2013 5:57 pm

Bobi je drugače super. Zelo je živahen, pije, je (brikete malo manj rad jezik ), zdi se mi celo malo večji hiperaktivec kot pa pri 2 letih. Samo zadnje tačke ne more več uporabljati. Na desni zadnji ima tudi ta tumor, tako da verjetno tudi to vpliva malo na to.  Veterinar iz Grosupelj je enkrat rekel, da ima nek živec priščipnjen in da zato lahko tako slabo premika zadnje tačke. Ampak kljub temu se hitro premika, sem pričakovala da bo počasen in se vlačil po tleh, ampak temu vragu še vedno uspe priti na poličko v kletki in spraviti vetbed iz nje na čisto drugo stran kletke huh
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
choo

avatar

Število prispevkov : 1152
Join date : 17/03/2010
Age : 29
Kraj : Ljubljana

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Fibroadenom mlečne žleze   Pon Sep 16, 2013 7:17 pm

Pa ste probali to zdravit tudi s kakšnimi drugimi zdravili? Ker je odpoved zadnjih tačk tudi sicer kar pogosta pri starejših samčkih in lahko npr. metacam pomaga (mojadva lih danes začneta s terapijo...). Pa tudi odpoved zadnjih tačk jih ponavadi niti ne moti tako zelo, če se dogaja postopoma, se lepo navadijo živet tudi "brez" zadnjih nog. No, kakorkoli, jaz bi ga na tvojem mestu verjetno dala operirat. A veterinar je odsvetoval samo zaradi starosti?
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil http://nellaf.deviantart.com
Puppy

avatar

Število prispevkov : 288
Join date : 10/02/2011
Age : 24
Kraj : Kranj

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Fibroadenom mlečne žleze   Pon Sep 16, 2013 8:08 pm

Ja, samo zaradi starosti, da je možnost da ne bi preživel. Za zadnje tačke je pa kakšne dvakrat eno injekcijo dobil (nimam pojma kaj) in mislim da je malo pomagalo.
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
choo

avatar

Število prispevkov : 1152
Join date : 17/03/2010
Age : 29
Kraj : Ljubljana

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Fibroadenom mlečne žleze   Pon Sep 16, 2013 8:12 pm

Zanimivo... Po mojem bi moralo biti vse ok, če je sicer vse v redu z njim, ne glede na starost. Od kolegice podganček je pri več kot 4 letih uspešno prestal 2 operaciji tumorjev. Je pa seveda odvisno od posameznega primera. Kam pa hodiš k veterinarju? Mogoče vprašaj še kje za drugo mnenje, preden (če) se odločiš za operacijo.
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil http://nellaf.deviantart.com
Puppy

avatar

Število prispevkov : 288
Join date : 10/02/2011
Age : 24
Kraj : Kranj

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Fibroadenom mlečne žleze   Pon Sep 16, 2013 8:15 pm

Hodim na VF, dvakrat sem pa tudi že šla v Grosuplje v Bubo k dr. Kastelicu.
Pri 4 letih, to je pa zanimivo da tako dolgo živi. Super (:
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
Sh.

avatar

Število prispevkov : 205
Join date : 02/09/2011
Age : 25
Kraj : Celje

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Fibroadenom mlečne žleze   Pon Sep 16, 2013 9:33 pm

Moja Didi je zaradi težav z zadnjimi tačkami (jih ni mogla več uporabljat in jih je samo vlekla za sabo, ampak se je izboljšalo in zdaj jih uporablja toliko, da se ne vleče) na kortikosteroidih, in sicer na Medrolu. Je tudi dobila na začetku injekcijo, verjetno tudi kortikosteroidov (tako da če bo mali šel na operacijo, se pozanimaj, kaj so mu dali - nesteroidna protivnetna zdravila za lajšanje pooperacijskih bolečin se ponavadi kontraindicirajo s kortikosteroidi).
No, sicer je bil pri Didi Metacam (meloxidyl) tudi efektiven, samo so se pol odločili za nekaj ''močnejšega.''
Upam, da se vse dobro razplete!
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
Puppy

avatar

Število prispevkov : 288
Join date : 10/02/2011
Age : 24
Kraj : Kranj

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Fibroadenom mlečne žleze   Tor Sep 17, 2013 1:35 pm

Hvala, bom vprašala. Jutri zjutraj ga bo oči peljal na VF, upam na najbolje. In seveda bom sporočila ko bo kaj novega Smile 
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
Puppy

avatar

Število prispevkov : 288
Join date : 10/02/2011
Age : 24
Kraj : Kranj

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Fibroadenom mlečne žleze   Sre Sep 18, 2013 6:25 pm

Bobi gre na operacijo. Najverjetneje bo preživel, ampak je možnost da mu bodo tudi odrezali zadnjo desno tačko. To bodo videli šele takrat, ko ga bodo operirali. Danes je ostal tam, v petek popoldne pa ga grem iskat. Smile 
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
choo

avatar

Število prispevkov : 1152
Join date : 17/03/2010
Age : 29
Kraj : Ljubljana

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Fibroadenom mlečne žleze   Sre Sep 18, 2013 7:25 pm

Drži se, Bobi lupček na bušček 
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil http://nellaf.deviantart.com
Sh.

avatar

Število prispevkov : 205
Join date : 02/09/2011
Age : 25
Kraj : Celje

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Fibroadenom mlečne žleze   Sre Sep 18, 2013 10:02 pm

Držim pesti zanj in za njegovo tačko :/
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
Puppy

avatar

Število prispevkov : 288
Join date : 10/02/2011
Age : 24
Kraj : Kranj

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Fibroadenom mlečne žleze   Čet Sep 19, 2013 2:51 pm

Danes zjutraj je imel Bobi operacijo in so mu morali odrezati tačko, ker je bil tumor pritrjen nanjo. Drugače pa je operacija bila uspešna, jutri popoldne pa ga grem iskat. Very Happy

Hvala Smile 
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
choo

avatar

Število prispevkov : 1152
Join date : 17/03/2010
Age : 29
Kraj : Ljubljana

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Fibroadenom mlečne žleze   Čet Sep 19, 2013 3:07 pm

Ooo, zdej bo pa Bobi piratek Smile No, samo da je vse ok! Bi te pa prosila, če lahko malo poročaš, kako bo potem samo s tremi tačkami, a bo treba kaj kletko prilagajat, bo kaj težje hodil itd... nisem slišala za prav veliko takih primerov, pa me zanima Smile
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil http://nellaf.deviantart.com
Puppy

avatar

Število prispevkov : 288
Join date : 10/02/2011
Age : 24
Kraj : Kranj

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Fibroadenom mlečne žleze   Čet Sep 19, 2013 3:22 pm

Seveda, bom poročala. (bom verjetno novo temo odprla, da ne bom tukaj OT) Smile  Se že zeloo veselim, da ga spet vidim lupček na bušček 

Zdaj razmišljam, da bi ga preimenovala v Pirata Bobija Very Happy
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
Sh.

avatar

Število prispevkov : 205
Join date : 02/09/2011
Age : 25
Kraj : Celje

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Fibroadenom mlečne žleze   Sob Sep 21, 2013 1:34 pm

Choo, sem brala na ratguide en primer, kjer so morali amputirati tačko in se je podganica čisto navadila, da ji ena manjka:
http://ratguide.com/health/figures/degloving_injury_figure_3.php
Puppy, ti pa še prosim naprej poročaj, kako gre Piratku (: Še naprej držimo pesti zanj!
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
Puppy

avatar

Število prispevkov : 288
Join date : 10/02/2011
Age : 24
Kraj : Kranj

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Fibroadenom mlečne žleze   Sob Sep 21, 2013 4:31 pm

Bobi je včeraj prišel domov. Z njim je vse vredu, opažam da je postal še bolj živahen kot pred operacijo, včasih pri hoji tudi uporabi zadnjo tačko, tako da sem zelo zadovoljna, kako se je vse izteklo veselje 
Dr. Račnik je rekel, da sedaj ne sme plezati, tako da sem mu kletko že prilagodila tako, da mu bo vse dosegljivo. Ni mogel točno reči kakšen tumor je bil, ampak je rekel da je verjetno bil benigen. Rekel je tudi, da ne more zatrditi, da se tumor ne bo še enkrat pojavil, kar sem seveda pričakovala.
Sedaj mora 5 dni dobivati Marbocyl in Meloxidyl, tako da so vsakič vojne in cviljenje Laughing 
Mojega bolnika sedaj po cele dneve samo cartamo in ga kraljevsko razvajamo. lupček na bušček 

Več o tem, kako mu gre sedaj, ko je brez tačke pa sem, kot sem obljubila, napisala v novi temi (:
link: http://podgane.slovenianforum.com/t1269-podgancek-s-tremi-tackami#22660
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
Sponsored content
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Fibroadenom mlečne žleze   

Nazaj na vrh Go down
 
Fibroadenom mlečne žleze
Nazaj na vrh 
Stran 1 od 2Pojdi na stran : 1, 2  Next

Permissions in this forum:Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Forum ljubiteljev podgan :: Splošno o podganah :: Bolezni podgan in razne težave-
Pojdi na: